Povezani v zadrugo
Pridelovalci ekološke hrane iz sedmih zgornjegorenjskih občin so se povezali v zadrugo Ajdna z namenom, da si tako izboljšajo položaj na trgu in se uveljavijo kot dobavitelj popolnoma sveže, naravno pridelane hrane.
Jesenice – Zadrugo je enajst pridelovalcev ustanovilo lani kot dislocirano enoto škofjeloške zadruge. »V prvem obdobju so zadružniki največ napora vložili v usposabljanje, saj se je v obdobju množične, industrijske proizvodnje izgubilo precej znanja, ki so ga naši predniki že dobro obvladali. S pomočjo agronoma so pripravili načrt kolobarjenja in setveni načrt, prilagojen naboru pridelkov, ki jih porabljajo osnovne šole in vrtci. Predstavniki teh so namreč na predavanju o pomenu zdrave prehrane izrazili stališče, da bi radi naročali več ekološko pridelane hrane, da pa bi zato želeli ponudnika, ki bi lahko zagotovil zanesljivo dobavo večjih količin,« je povedal Stevo Ščavničar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki koordinira projekt Lokalna samooskrba, v okviru katerega je bila ustanovljena zadruga Ajdna.
Kot poudarja, njihovo poglavitno prednost, to je zmožnost ponuditi raznolikost in zadostne količine pridelkov, prinaša prav dejstvo, da nastopajo kot enoten ponudnik. »Prizadevanja zadružnikov in strokovna pomoč agronoma so se odrazila v zdravih, lepih pridelkih, s katerimi zadruga že razpolaga in se obetajo vse do pozne jeseni. So pa nastopile velike težave pri oddaji pridelkov, saj se odziv šol in vrtcev ni skladal s pričakovanji. Zato se je zadruga usmerila tudi na druge odjemalce, aktualno ponudbo objavlja tudi na spletni strani, zlasti pa je pomembna dolgoročna strateška povezava z že uveljavljeno lokalno trgovino z ekološkimi pridelki 18sedem3 v Radovljici, ki je postala tudi glavni zastopnik in dobavitelj zadruge Ajdna za vzgojno izobraževalne zavode pa tudi za gostince, kajti gostje iščejo kvalitetne lokalne sestavine v okusnih lokalnih jedeh,« je še povedal Ščavničar.