Ocvrti šampinjoni s francosko solato
Ni ravno zdravo, je pa okusno: ocvrti šampinjoni s francosko solato in domačo majonezo.
Za pripravo ocvrtih šampinjonov potrebujemo (za 4 osebe): 500 g svežih šampinjonov, 1 jajce, 1 dl mleka, 150 g moke, sol, olje za cvrtje.
Šampinjone operemo in osušimo. Večje narežemo na polovice, manjše pa pustimo cele. V posodi zmešamo jajce, moko, mleko in ščep soli. Dobiti moramo nekoliko gostejšo maso od mase za palačinke. Olje segrejemo. Šampinjone najprej povaljamo v moki, nato pa jih pomočimo v maso in jih ocvremo. Ocvremo jih do zlato-rjave barve ter jih odložimo na prtiček, da vpije odvečno maščobo.
Nasvet: Pred jedjo šampinjone pokapajte z limoninim sokom.
Za pripravo francoske solate potrebujemo: približno 400 g krompirja, 200 g korenja, 200 g kislih kumaric, 2 jajci, 4 žlice majoneze, 1 dl jogurta, 1 žlico gorčice, sol, poper.
Krompir olupimo in ga narežemo na centimeter velike kocke. Skuhamo ga do mehkega v osoljeni vodi. Enako naredimo s korenjem; narežemo na majhne kocke in ga skuhamo v osoljeni vodi. Jajci skuhamo do trdega in narežemo na kocke. Ko sta korenje in krompir kuhana, odcedimo in počakamo, da se ohladita. Med tem na kocke narežemo še kumarice. V večjo skledo stresemo vse narezane sestavine in dodamo majonezo, gorčico, jogurt, ščep popra ter vse dobro premešamo.
Nasvet: Ko so jajca kuhana, lahko ločimo rumenjake od beljakov; beljake narežemo, rumenjake pa zmešamo z majonezo. Če ne marate katere od zelenjave, jo preprosto izpustite in jo nadomestite z drugo. V poštev prideta tudi koruza ali grah. Jogurt lahko nadomesti večjo količino majoneze, tako da se izognemo preveč maščobam.
Za pripravo domače majoneze potrebujemo: 2 jajci, pol čajne žličke soli, 2,5 dl olja, 2 žlici limoninega soka.
Jajca stepemo in med stalnim mešanjem počasi dolivamo olje, da se masa zgosti. Ko nastane krema, prenehamo dolivati olje. Nazadnje vmešamo še sol in limonin sok.
Nasvet: Pomembno je, da so vse sestavine sobne temperature. Nekateri pri pripravi majoneze uporabijo samo rumenjake.