Člani KD Mengeška godba so visok jubilej praznovali tudi s slavnostno povorko skozi svoje mesto.

Godejo že sto trideset let

Visok jubilej – 130. obletnico ustanovitve – so z bogatim praznovanjem minuli teden počastili člani Mengeške godbe, že v petek pa se začenja slavnostni vikend njihovih domžalskih sosedov, članov Godbe Domžale, ki prav tako praznujejo 130-letnico delovanja.

Mengeš je glasbeno mesto, ob vsaki priložnosti radi poudarjajo in dokazujejo domačini, ki so si za svoj kraj izbrali tudi slogan, povezan z glasbo, in sicer S pesmijo v srcu. In zdi se, da je največ za razcvet glasbenega področja zaslužna že kar znamenita Mengeška godba, na katero so Mengšani ponosni že sto trideset let.

Na pobudo triintridesetih Mengšanov je bila godba ustanovljena davnega leta 1884, podpora krajanov pa je bila že takoj zelo velika. Po nekaterih navedbah je bil pobudnik ustanovitve mengeški graščak Mihael Stare, da bi preprečil pretepe nadobudnih mladeničev in bi s širjenjem glasbene kulture pretepaške strasti na družabnih dogodkih usmeril v bolj koristne namene. To in še mnogo drugih zanimivosti iz zgodovine društva, kot denimo to, da je Mengeška godba nastopala na shodu ob ustanovitvi države SHS leta 1918 v Ljubljani, da jo je eden prvih kapelnikov Peter Lipar vodil kar 52 let, kako so gradili svoj godbeni dom, kje vse v tujini so nastopali in da so letos pripravili že 30. priljubljeno prireditev Pod mengeško marelo, so člani društva zbrali na pregledni razstavi in publikaciji, a visok jubilej so praznovali tako, kot najbolje znajo – z glasbo. Praznovanje so minuli petek tako začeli s slavnostnim koncertom, ki so ga zaradi slabega vremena namesto pri Ravbarjevem gradu morali izpeljati kar v Kulturnem domu Mengeš, a posebni gost, tenorist Janez Lotrič, ni zato nič manj prišel do izraza. V soboto in nedeljo se je praznovanje preselilo pod veliki šotor ob kulturnem domu, kjer so nastopili številni narodno-zabavni ansambli, harmonikarski orkestri in folklorne skupine, pa tudi Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami, ki so poskrbeli za pravi sobotni žur. V nedeljo se je pod šotorom odvilo tudi Regijsko srečanje pihalnih orkestrov Gorenjske, vrhunec prazničnega vikenda pa je bila velika povorka godb in društev skozi Mengeš. Pod taktirko kapelnika Dimitrija Ledererja, ki godbenike vodi zadnjih šest let, so se člani Mengeške godbe svojim sokrajanom pokazali v novih uniformah, za njimi pa so se v sprevodu zvrstila še nekatera mengeška društva in godbe oz. pihalni orkestri iz Vevč, Moravč, Kamnika, Gorij, Murske Sobote, Vodic, Metlike in Domžal.

Prav Domžalčani pa so bili zagotovo tisti, ki so v nedeljo najbolje vedeli, kako se počutijo njihovi mengeški kolegi. Tudi Godba Domžale namreč v letošnjem letu in prav v teh dneh praznuje svojo 130. obletnico. Leta 1884 jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer, na začetku pa je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili gasilci na svojih prvih nastopih oblečeni kar v gasilske uniforme. No, te so že kmalu zamenjali za svoje značilne oprave s slamniki, simbolom Domžal, s katerimi so danes prepoznavni povsod, kjer nastopajo. Godba Domžale danes združuje godbenike različnih generacij, saj med 65 aktivnimi člani najdemo najmlajšega trinajstletnega tolkalista in najstarejšega 84-letnega tubista.

Praznovanje letošnjega jubileja se je začelo že spomladi z razstavo Godba smo ljudje v Godbenem domu Domžale, vrhunec pa prihaja ta konec tedna. V četrtek so v Kulturnem domu Franca Bernika pripravili slavnostno akademijo, sinoči je v ritmih njihovih koračnic zadonelo Letno gledališče Studenec, kjer so se jim na odru pridružili še Katrinas, Eva Černe, Ajda Stina Turek in Zoran Potočan. V soboto, 7. junija, pa jih bodo na ulicah Domžal lahko pozdravili še drugi ljubitelji glasbe. Pod taktirko Damjana Tomažina se bodo v družbi desetih gostujočih godb in mažoretnih skupin v povorki sprehodili od Češminovega parka do Športnega parka Domžale.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / torek, 29. maj 2018 / 20:58

Nov športni park

Pod gradom Neuhaus v Tržiču je zaživel nov športni park, občina je vanj vložila 52 tisoč evrov. Občina ima načrte tudi z obnovo gradu.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 1. marec 2007 / 06:00

Ivana Kozjek (1914-2007)

V spomin

Gorenjska / četrtek, 1. marec 2007 / 06:00

Janez Bole (1919-2007)

V spomin

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 1. marec 2007 / 06:00

Kupili bodo avto

Todraž – Prvo obravnavo občinskega proračuna so gorenjevaško-poljanski svetniki tokrat opravili v sejni sobi Rudnika Žirovski Vrh. Morebitno sevanje na razpoloženje svetnikov ni v...

Komenda / četrtek, 1. marec 2007 / 06:00

Mladost zdrava norost

S takšnim sloganom so se mladi v Komendi lotili ustanovitve mladinskega centra, ki bo imel svoje prostore v kleti kulturnega doma.

Gospodarstvo / četrtek, 1. marec 2007 / 06:00

Zamuda pri vlaganju zahtevkov

Zaradi usklajevanja s finančnim ministrstvom se bo vlaganje zahtevkov za ukrepe kmetijske politike začelo predvidoma v ponedeljek. Kmetijski svetovalci so pripravljeni.