Zdrave palačinke

Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo do­bro služili našemu zdravju in ne samo duši, vam predstavljam bolj zdravo različico palačink; polnozrnate palačinke s skutnim ali jabolčnim nadevom.

Za testo potrebujemo: 150 g polnozrnate moke, 150 g pšenične moke, 2 dl mleka, 2 dl mineralne vode, 2 jajci, ščep soli, 1 žlico rjavega sladkorja.

Beljaka ločimo od rumenjakov in ju stepimo v čvrst sneg. V posodi z metlico zmešamo ostale sestavine in na koncu vmešamo še sneg beljakov. Iz testa v segreti in namaščeni ponvi specimo palačinke.

Nasvet: če je testo pregosto ali preredko, po potrebi dodamo še moko ali tekočino. Beljakov sneg naredi palačinke še posebno puhaste in mehke.

Za skutin nadev potrebujemo: 250 g skute, 150 ml tekočega jogurta, sok pol limone, 1 žlico rjavega sladkorja, poljubno marmelado.

Vse sestavine damo v posodo in dobro zmešamo. Palačinke najprej namažemo s poljubno marmelado, potem pa jih nadevamo s skutnim nadevom in zvijemo.

Nasvet: za prijetno aromo in okus v nadev vmešajmo dve žlici ruma. Sladkor lahko nadomestimo z medom.

Za jabolčni nadev po­trebujemo: 4 jabolka, 1 žlico rjavega sladkorja, sok polovice limone, 1 vanilin sladkor, cimet.

Jabolka olupimo in narežemo na lističe ali manjše koščke. V kozici jih skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in vaniljevim sladkorjem dušimo približno deset minut, da se zmehčajo. Na koncu jih zmečkamo s paličnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes. Palačinke namažemo s pripravljenim jabolčnim nadevom, po­tresemo s cimetom in zvijemo. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 13. december 2017 / 08:39

Ločan državni prvak s kostanjevim medom

Brdo pri Lukovici – V čebelarskem centru Slovenije je potekala svečana sklepna prireditev z razglasitvijo končnih uvrstitev nominirancev za državne prvake v senzoričnih lastnostih medu 2017. Zbrane...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 26. marec 2024 / 16:00

Zlato, srebro in junaki letošnje sezone

Prvo planiško tekmo na Letalnici bratov Gorišek je dobil Peter Prevc, sobotno ekipno Avstrijci, zadnjo, nedeljsko pa Daniel Huber, ki je zmagal tudi v seštevku Planica 7. Lepo vreme je nagradilo organ...

Rekreacija / torek, 26. marec 2024 / 22:30

Priprave na kolesarsko sezono

Zimsko obdobje je bilo sicer dobrodošlo, da smo se odpočili, regenerirali telo ter spoznali in izvajali še kakšno drugo aktivnost. Glasovi kolesarji smo se letos večkrat dobili na pohodih v hribe.

Šport / torek, 26. marec 2024 / 22:29

Jutri finalni hokejski obračun v Kranju

Kranj – Čeprav so končani obračuni za naslov državnih prvakov, pa hokejska sezona še ni zaključena. V članski kategoriji se je ekipa kranjskega Triglava v Mednarodni hokejski ligi (IHL) uvrstila v...

Zanimivosti / torek, 26. marec 2024 / 22:29

S kolesom v Indijo čez najvišje prelaze sveta

Preddvor – Kulturni dom v Preddvoru bo v sredo, 27. marca, ob 18. uri gostil Roka Jelovčana, ki pripravlja potopisno predavanje. Pred enim letom je sedel na kolo in se z njim odpeljal na dolgo pot...

Nasveti / torek, 26. marec 2024 / 22:27

Koruzna potička z jabolki

V času velikonočnih praznikov naše kuhinje oživijo s prijetnim vonjem sveže pečenih potic. Čeprav so običajno na mizi orehove ali makove potice, se lahko odločimo za nekaj povsem novega in osvežujo...