Zdrave palačinke

Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo do­bro služili našemu zdravju in ne samo duši, vam predstavljam bolj zdravo različico palačink; polnozrnate palačinke s skutnim ali jabolčnim nadevom.

Za testo potrebujemo: 150 g polnozrnate moke, 150 g pšenične moke, 2 dl mleka, 2 dl mineralne vode, 2 jajci, ščep soli, 1 žlico rjavega sladkorja.

Beljaka ločimo od rumenjakov in ju stepimo v čvrst sneg. V posodi z metlico zmešamo ostale sestavine in na koncu vmešamo še sneg beljakov. Iz testa v segreti in namaščeni ponvi specimo palačinke.

Nasvet: če je testo pregosto ali preredko, po potrebi dodamo še moko ali tekočino. Beljakov sneg naredi palačinke še posebno puhaste in mehke.

Za skutin nadev potrebujemo: 250 g skute, 150 ml tekočega jogurta, sok pol limone, 1 žlico rjavega sladkorja, poljubno marmelado.

Vse sestavine damo v posodo in dobro zmešamo. Palačinke najprej namažemo s poljubno marmelado, potem pa jih nadevamo s skutnim nadevom in zvijemo.

Nasvet: za prijetno aromo in okus v nadev vmešajmo dve žlici ruma. Sladkor lahko nadomestimo z medom.

Za jabolčni nadev po­trebujemo: 4 jabolka, 1 žlico rjavega sladkorja, sok polovice limone, 1 vanilin sladkor, cimet.

Jabolka olupimo in narežemo na lističe ali manjše koščke. V kozici jih skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in vaniljevim sladkorjem dušimo približno deset minut, da se zmehčajo. Na koncu jih zmečkamo s paličnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes. Palačinke namažemo s pripravljenim jabolčnim nadevom, po­tresemo s cimetom in zvijemo. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 23. februar 2022 / 11:10

Nagrade fotografskega natečaja

Radovljica – Občina Radovljica in Fotografsko društvo Radovljica sta z izborom najboljših fotografij zaključila 13. fotografski natečaj Dogodki v občini Radovljica 2021. Na tokratnem natečaju je so...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 22. julij 2018 / 13:00

Medena kava

Svetovni dan čebel, ki so ga prav na slovensko pobudo razglasili Združeni narodi, predstavlja priznanje našim marljivim čebelarjem, ki si prizadevajo za ohranitev čebel, nujnih za življenje celotne...

Kultura / nedelja, 22. julij 2018 / 12:54

Izražajo se preko keramike

Trinajsti Mednarodni simpozij umetniške keramike, ki ga organizira Zavod V-oglje pod vodstvom Barbe in Nika Štembergar Zupan, se je zaključil z okroglo mizo na temo Osebno izražanje v keramiki.

Mularija / nedelja, 22. julij 2018 / 12:52

Učenci zbirali odpadno olje

Učenci na Zgornjem Gorenjskem so v posebni akciji zbrali več kot enajst ton odpadnega olja. Zmagovalci so učenci 4.a iz Mojstrane, ki so zbrali kar 53 litrov olja na učenca.

Kronika / nedelja, 22. julij 2018 / 12:51

Kolesar si je zlomil roko

Kranjska Gora – V sredo okoli 15. ure si je tuji kolesar pri spustu v adrenalinskem kolesarskem parku v Kranjski Gori zlomil roko. Lokalni gorski reševalci so šli ponj in ga prenesli do ceste, kjer...

Gospodarstvo / nedelja, 22. julij 2018 / 12:51

Lip Bled po novem vodi Dušan Marinič

Bled – Pred dnevi se je upokojil dolgoletni direktor Lipa Bled Alojz Burja, na vrhu podjetja pa ga je nasledil dosedanji izvršni direktor prodaje in marketinga Dušan Marinič. Burja kljub upokojitvi...