Zdrave palačinke

Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo do­bro služili našemu zdravju in ne samo duši, vam predstavljam bolj zdravo različico palačink; polnozrnate palačinke s skutnim ali jabolčnim nadevom.

Za testo potrebujemo: 150 g polnozrnate moke, 150 g pšenične moke, 2 dl mleka, 2 dl mineralne vode, 2 jajci, ščep soli, 1 žlico rjavega sladkorja.

Beljaka ločimo od rumenjakov in ju stepimo v čvrst sneg. V posodi z metlico zmešamo ostale sestavine in na koncu vmešamo še sneg beljakov. Iz testa v segreti in namaščeni ponvi specimo palačinke.

Nasvet: če je testo pregosto ali preredko, po potrebi dodamo še moko ali tekočino. Beljakov sneg naredi palačinke še posebno puhaste in mehke.

Za skutin nadev potrebujemo: 250 g skute, 150 ml tekočega jogurta, sok pol limone, 1 žlico rjavega sladkorja, poljubno marmelado.

Vse sestavine damo v posodo in dobro zmešamo. Palačinke najprej namažemo s poljubno marmelado, potem pa jih nadevamo s skutnim nadevom in zvijemo.

Nasvet: za prijetno aromo in okus v nadev vmešajmo dve žlici ruma. Sladkor lahko nadomestimo z medom.

Za jabolčni nadev po­trebujemo: 4 jabolka, 1 žlico rjavega sladkorja, sok polovice limone, 1 vanilin sladkor, cimet.

Jabolka olupimo in narežemo na lističe ali manjše koščke. V kozici jih skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in vaniljevim sladkorjem dušimo približno deset minut, da se zmehčajo. Na koncu jih zmečkamo s paličnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes. Palačinke namažemo s pripravljenim jabolčnim nadevom, po­tresemo s cimetom in zvijemo. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / ponedeljek, 10. december 2012 / 07:00

V Žirovnici veje pozitiven duh

Ob občinskem prazniku so v Žirovnici podelili pet občinskih priznanj in nagradili štiri zlate maturante.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 26. februar 2021 / 00:21

Kje spijo »hollywoodarji«

Ste igralka, zvezdnica svetovnega formata, ki izve, da bo nekaj kadrov novega filma ali videa ali reklame snemala v majhni deželi pod Alpami, ki se imenuje Slovenija. Imena ne slišite prvič, a o nj...

Gorenjska / petek, 26. februar 2021 / 00:18

Izbrali najboljše lokalne jedi

V Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj so nagradili osem od sedemintridesetih receptov, ki so prispeli na natečaj za najboljše lokalne jedi iz sezonskih sestavin.

Gospodarstvo / petek, 26. februar 2021 / 00:13

Ko ti prosti čas začne presedati ...

Letošnji Mednarodni dan turističnih vodnikov (21. februar) se je zgodil virtualno. Pogovarjali smo se z Nejcem Poljancem iz Lesc, ki je turistični vodnik že slabih petnajst let. Star je 35 let, večino...

Jezersko / petek, 26. februar 2021 / 00:10

Tudi Jezersko za skupno upravo

Tudi na Jezerskem so odločali o odloku o skupni občinski upravi gorenjskih občin in mu odprli pot v nadaljnjo obravnavo.

Železniki / petek, 26. februar 2021 / 00:09

Sanacija brežine bo zahtevna

Sanacija brežine Na plavžu v Železnikih bo od 1. marca potekala s polno paro. Gre za 657 tisoč evrov vredno investicijo, ki jo s 533 tisoč evri sofinancira ministrstvo za okolje in prostor, preostalo...