Zdrave palačinke

Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo do­bro služili našemu zdravju in ne samo duši, vam predstavljam bolj zdravo različico palačink; polnozrnate palačinke s skutnim ali jabolčnim nadevom.

Za testo potrebujemo: 150 g polnozrnate moke, 150 g pšenične moke, 2 dl mleka, 2 dl mineralne vode, 2 jajci, ščep soli, 1 žlico rjavega sladkorja.

Beljaka ločimo od rumenjakov in ju stepimo v čvrst sneg. V posodi z metlico zmešamo ostale sestavine in na koncu vmešamo še sneg beljakov. Iz testa v segreti in namaščeni ponvi specimo palačinke.

Nasvet: če je testo pregosto ali preredko, po potrebi dodamo še moko ali tekočino. Beljakov sneg naredi palačinke še posebno puhaste in mehke.

Za skutin nadev potrebujemo: 250 g skute, 150 ml tekočega jogurta, sok pol limone, 1 žlico rjavega sladkorja, poljubno marmelado.

Vse sestavine damo v posodo in dobro zmešamo. Palačinke najprej namažemo s poljubno marmelado, potem pa jih nadevamo s skutnim nadevom in zvijemo.

Nasvet: za prijetno aromo in okus v nadev vmešajmo dve žlici ruma. Sladkor lahko nadomestimo z medom.

Za jabolčni nadev po­trebujemo: 4 jabolka, 1 žlico rjavega sladkorja, sok polovice limone, 1 vanilin sladkor, cimet.

Jabolka olupimo in narežemo na lističe ali manjše koščke. V kozici jih skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in vaniljevim sladkorjem dušimo približno deset minut, da se zmehčajo. Na koncu jih zmečkamo s paličnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes. Palačinke namažemo s pripravljenim jabolčnim nadevom, po­tresemo s cimetom in zvijemo. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 25. november 2013 / 11:48

Proizvajamo industrijsko na obrtni način

Alples iz Železnikov postaja edino večje slovensko pohištveno podjetje. Tudi zato, ker so zdravi, nizko zadolženi, inovativni in se prilagajajo kupcem. Gospodarski krizi niso ubežali, letos so odpušča...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 26. februar 2011 / 07:00

Vaš razgled

Kronika / sobota, 26. februar 2011 / 07:00

Nesreče

S ceste v drevo Hrastje - Na lokalni cesti zunaj Hrastja se je v ponedeljek okoli 11. ure zgodila prometna nesreča, v kateri se je huje ranil 62-letni...

Šport / sobota, 26. februar 2011 / 07:00

Po rednem delu najboljši Ločani

Škofja Loka - S 15. krogom se je minuli konec tedna zaključil redni del državnega prvenstva v elitni floorballski ligi. Največ točk, kar 25, je zbrala ekipa lanskih podprvakov In...

Slovenija / sobota, 26. februar 2011 / 07:00

Odličja tudi za kranjske karateiste

Velenje - Minulo nedeljo je v Velenju potekalo člansko državno prvenstvo v karateju, na njem pa so se odlično odrezali tudi kranjski karateisti. Med sedemdesetimi tekmovalci in t...

Zanimivosti / sobota, 26. februar 2011 / 07:00

Maja velika razstava v Naklem

Naklo - Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo uspešno deluje že 15 let. V počastitev jubileja bo dejavnost folklorne skupine od začetkov do danes predstavljena na posebni r...