Zdrave palačinke
Le kdo ne pozna palačink? Pripravimo jih zelo hitro in lahko jih nadevamo z različnimi nadevi. Primerne so tako za zajtrk kot za kosilo, večerjo, malico, sladico … Da bomo dobro služili našemu zdravju in ne samo duši, vam predstavljam bolj zdravo različico palačink; polnozrnate palačinke s skutnim ali jabolčnim nadevom.
Za testo potrebujemo: 150 g polnozrnate moke, 150 g pšenične moke, 2 dl mleka, 2 dl mineralne vode, 2 jajci, ščep soli, 1 žlico rjavega sladkorja.
Beljaka ločimo od rumenjakov in ju stepimo v čvrst sneg. V posodi z metlico zmešamo ostale sestavine in na koncu vmešamo še sneg beljakov. Iz testa v segreti in namaščeni ponvi specimo palačinke.
Nasvet: če je testo pregosto ali preredko, po potrebi dodamo še moko ali tekočino. Beljakov sneg naredi palačinke še posebno puhaste in mehke.
Za skutin nadev potrebujemo: 250 g skute, 150 ml tekočega jogurta, sok pol limone, 1 žlico rjavega sladkorja, poljubno marmelado.
Vse sestavine damo v posodo in dobro zmešamo. Palačinke najprej namažemo s poljubno marmelado, potem pa jih nadevamo s skutnim nadevom in zvijemo.
Nasvet: za prijetno aromo in okus v nadev vmešajmo dve žlici ruma. Sladkor lahko nadomestimo z medom.
Za jabolčni nadev potrebujemo: 4 jabolka, 1 žlico rjavega sladkorja, sok polovice limone, 1 vanilin sladkor, cimet.
Jabolka olupimo in narežemo na lističe ali manjše koščke. V kozici jih skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in vaniljevim sladkorjem dušimo približno deset minut, da se zmehčajo. Na koncu jih zmečkamo s paličnim mešalnikom, da dobimo homogeno zmes. Palačinke namažemo s pripravljenim jabolčnim nadevom, potresemo s cimetom in zvijemo. Pa dober tek!