Številne gorenjske kmečke gospodinje še pečejo kruh v krušni peči, nekatere kakovost vsako leto »preverjajo« tudi na ocenjevanju za državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij.

Najvišja ocena za kislo repo in jagodno marmelado

Štefan Gorjanc iz Mavčič in Klemen Jarc iz Voklega sta na ocenjevanju za razstavo Dobrote slovenskih kmetij prejela najvišje možno število točk (dvajset) za kislo repo, Robert Golc s Spodnjega Brnika pa za jagodno marmelado.

V okviru razstave Dobrote slovenskih kmetij bodo tudi posvet o novostih na področju označevanja živil, pogovor o prihodnosti mladih na podeželju in delavnice domače obrti, pripravili pa bodo še razstavo Slovenski kruh iz domovine in iz zamejstva.

Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bodo v četrtek odprli 25. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, v okviru katere je potekalo ocenjevanje v trinajstih skupinah prehranskih izdelkov in še ocenjevanje embalaže. Kmetije iz Slovenije pa tudi iz sosednje Hrvaške in z avstrijske Koroške so za ocenjevanje prijavile 1230 izdelkov, od tega iz Gorenjske 122. Rezultati ocenjevanja za večino skupin izdelkov so že znani, v naslednjih dneh bodo še za krušne in mlečne izdelke.

Žganje in sokovi

Gorenjski ponudniki kmečkih dobrot so se tudi letos izkazali, še posebej »žganjarji«. Barbara in Ingo Robič iz Gozda - Martuljka bosta na razstavi prejela zlato priznanje za Gvažarjev jabolčn žgane, brinovc in hruškovc, srebrno za slivovko in bronasto za tepkovc in viljamovko, Leopold Pogačar iz Zasipa zlato za »ruševje liker« in medeno robido, srebrno za višnjev liker in encijan ter bronasto za žganje iz tepk, kmetija Princ s Hudega pri Tržiču zlato za sadjevec, medeno žganje in viljamovko, srebrno za slivovko in borovničevec ter bronasto za češnjevo žganje, hruškovo žganje in brinjevec. Miha Primožič iz Čabrač bo prejel zlato priznanje za pšenično žganje, srebrno za tepkovo žganje, Jože Čadež iz Loga nad Škofjo Loko zlato za domači brinjevec in domači sadjevec, Jože Bešter iz Rovt pri Podnartu srebrno za Markovo žganje, Ambrož Rakovec iz Bašlja srebrno za domači sadjevec, Janez Markuta iz Čadovelj srebrno za domače jabolčno žganje, Janez Kožuh s Svetega Florijana nad Škofjo Loko srebrno za hruškovec in bronasto za tepkovec, Silvo Bogataj iz Kladja bronasto za hruškovo žganje in brinjevec, Janko Trebušak z Žubejevega pri Kamniku bronasto za sadno žganje iz ekološke pridelave ter Anton in Bernarda Skok iz Loke pri Mengšu bronasto za hruškovo žganje.

Na ocenjevanju sokov so se z jabolčnim sokom izkazali trije gorenjski sadjarji: Romana in Vinko Kimovec iz Bukovice pri Vodicah ter Janez Markuta iz Čadovelj bodo dobili zlato priznanje, Matej Megušar iz Stare Loke pa srebrno.

Mesnine in olje

Poglejmo še rezultate ocenjevanja mesnih izdelkov! Tone Košir iz Žirovskega Vrha bo dobil zlato priznanje za domači svinjski šink, Marko Dolenc iz Predoselj zlato za klobaso za kuhanje ter bronasto za suho salamo in za suho klobaso, Tomaž Ažman s Suhe pri Predosljah bronasto za suho salamo in Jože Goličič iz Reteč pri Škofji Loki bronasto za klobaso za kuhanje. Zanimivo: gorenjski kmetje tokrat sodelujejo na razstavi tudi z olji. Janez Zaverl iz Medna in Blaž Koželj iz Vodic bosta prejela zlato priznanje za hladno stiskano olje iz oljne ogrščice, Petra Krivic z Zgoše srebrno za domače konop­ljino olje, Tomislav Nastran iz Radomelj srebrno za hladno stiskano olje oljne ogrščice in za konopljino olje ter Janko Jeglič iz Podbrezij srebrno za Matijovčevo repco.

Konzervirane vrtnine

Na ocenjevanju konzerviranih vrtnin sta od gorenjskih kmetov dosegla najvišje možno število točk (dvajset) in s tem prejela tudi zlato priznanje Štefan Gorjanc iz Mavčič in Klemen Jarc iz Voklega, oba za kislo repo, Jarc je bil ob tem »srebrn« še s kislim zeljem. Igor Bogataj s Fužin bo dobil zlato priznanje za kislo repo, Franc Šipec iz Češnjevka zlato za kislo zelje v glavah in srebrno za kislo zelje, Jože Bobnar iz Vogelj zlato za kislo repo in srebrno za kislo zelje, Jožica Logar iz Vogelj srebrno za kisle kumarice in bronasto za mešano zelenjavo v kisu, Miha Rojnič iz Domžal srebrno za vložene divje šparglje, Marko Miklavčič iz Suše pa bronasto priznanje za mešano solato.

Marmelade in suho sadje

In kdo na Gorenjskem ima po oceni strokovne komisije najboljšo marmelado? Robert Golc s Spodnjega Brnika si je prislužil največje možno število točk in s tem zlato priznanje za jagodno marmelado, poleg njega bodo zlata priznanja prejeli še Andreja Bogataj s Spodnjega Brnika za marmelado, Dragica Štirn s Suhe pri Predosljah za dietni džem, Janez Kožuh s Svetega Florijana nad Škofjo Loko za ribezovo marmelado in Janez Markuta iz Čadovelj za jagodno marmelado. Franci Jenko iz Hraš pri Smledniku bo dobil srebrno priznanje za slivovo marmelado ter bronasto za jagodni in češpljev džem. Na ocenjevanju suhega sadja je Ivo Potočnik iz Rovt pri Podnartu dobil zlato priznanje za hrušove krhlje in za suha Jabolka, Janez Markuta iz Čadovelj zlato za suhe hruške in bronasto za suhe jabolčne krhlje, Janko Jeglič iz Podbrezij pa zlato za suho sadje hruške viljamovke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / nedelja, 13. maj 2018 / 11:50

Jezersko gorniška vas

Jezersko – Jezersko bo kot prvi slovenski kraj oz. občina 26. maja vstopilo v mrežo Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer), mednarodni projekt, ki združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih g...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 7. april 2015 / 15:14

Ob zaključku še podelitev nagrad

Danes zvečer bo v Prešernovem gledališču zaključna slovesnost 45. Tedna slovenske drame.

Gospodarstvo / torek, 7. april 2015 / 12:56

Uvajajo najmodernejšo linijo v Evropi

Škofja Loka – V podjetju Knauf Insulation bodo vendarle izpeljali 25-milijonsko naložbo v popolno prenovo ene izmed treh linij za proizvod­njo kamene volne. Kot smo poročali v začetku leta, so bili...

Kranj / torek, 7. april 2015 / 12:52

Trkljali so pirhe po grabljah

Tradicionalno odprto prvenstvo v sekanju pirhov na Kokrici na velikonočni ponedeljek je več kot tekmovanje. Je ohranjanje starih običajev, kot je valicanje oz. trkljanje, in je tudi druženje.

Nasveti / torek, 7. april 2015 / 12:51

Pirhi in potica

Velikonočni prazniki so mimo. Z velikonočnim ponedeljkom so le podaljšan vikend, saj bodo kmalu prvomajski prazniki. Velika noč je za nas obiskovanje obredov in seveda navad, ki jih vztraj...

Razvedrilo / torek, 7. april 2015 / 12:51

Jubilejni skoki v ledeno lužo

Za adrenalinsko in mokro slovo od smučarske sezone na Krvavcu je poskrbelo pestro dogajanje na jubilejni deseti družabni prireditvi Luža.