Titicaca drugič

Legende o jezeru Titicaca in okolici je raziskoval tudi Antonio Paredes Candia (1923–2004), bolivijski pisatelj in izjemen folklorist. Najbolj nenavadna se mi je zdela tista o nastanku krompirja, ki jo na kratko povzemam. Hči inkovskega vladarja je bila svečenica v templju sončnega boga Intija. Ni se smela poročiti. Vendar se je zaljubila v kmečkega mladeniča in zanosila z njim. Pravila, ki so urejala verske običaje, so bila stroga. In tako je Inka hčer in njenega ljubega moral obsoditi na smrt. Izkopali so grob in nasuli vanj kokinega listja. Svečeniki so bili zgroženi, ker sta se ljubimca objemala še pred smrtjo, in so dali grob sunkovito zagrebsti. Pozneje so dekleta, ki so hodila mimo, govorila, da je tam, kjer sta umrla, slišati škrjančke; moške, ki so hodili tam mimo, je zapustila jeza, lepo so ravnali s svojimi ženskami. Svečeniki so trdili, da gre za čarovnijo, da je treba posmrtne ostanke izkopati, jih zažgati in razsuti na vse štiri strani neba, saj je šlo po uresničitvi obsodbe vse narobe. Iz rek je izginilo zlato, v rudnikih ni bilo več srebra, polja so postajala pusta in kamnita, zvezde so spreminjale svojo pot, divjale so nevihte … Vse sama slaba znamenja. In Inka je ukazal, naj kopljejo tam, kjer sta bila živa pokopana. Kopali so mesec, dva, tri, in niso našli skeletov. Samo rastline z modrimi cvetovi, ki so se spreminjali v strupene majhne sadeže. »Izrujte korenine!« je ukazal Inka. In glej, pod zemljo je kar mrgolelo nenavadnih in neznanih gomoljev.

Bili so gomolji krompirja – po naše. Bili so užitni. Krompir je začel svojo pot čez Atlantik. V naših krajih je začel rasti v času cesarice Marije Terezije. V Evropi ima tudi spomenik: v narodnem parku Harza, pod čarovniško goro Brocken. Postavili so ga leta 1885. Na zlizanem kvadru ob Stari poštni poti je napis: »Na tem kraju so 1748 prvikrat poskusno posadili krompir … !« V mojem kraju pa se kuha andska enolončnica. Vitaminčke uživamo posebej.

Nah-oatli

Za 6 oseb potrebujemo: 500 g majhnih krompirjev v velikosti jajca, 500 g na trakove zrezane teletine, 1 žličko masla, 2 čebuli, 100 g slanine, 200 g lisičk ali šampinjonov, 1 pločevinko rdečega fižola (400 g), 1 pločevinko koruze (340 g), 2 stroka česna, 2 žlici paradižnikove mezge, 200–250 ml goveje ali čiste zelenjav­ne juhe, nekaj lističev svežega ali četrt žličke suhega žajblja, sol, poper, kajenski poper.

Krompir skuhamo in olupimo. Gobe zrežemo zelo na drobno. Na maslu prepražimo na kocke zrezano slanino, čebulo in na tenke trakove narezane meso. Pražimo nekaj minut, nato dodamo strt česen in žajbelj. Mešamo, da se meso do­bro prepeče. Nato dodamo krompir, zrezan na četrtinke, fižol, koruzo, sol, paradižnikovo mezgo, sveže zmlet poper in kajenski poper ter juho. Počakamo, da zavre, dodamo gobe, nato znižamo temperaturo in cmarimo približno 10 minut. Po potrebi še malo začinimo.

Smuti z jagodičjem

Za 1 l potrebujemo: 4 pomaranče, 300 g jogurta, 4 žlice agavinega sirupa, 300 g zmrznjenega jagodičja.

Jagodičje malo odtajamo. Pomaranče iztisnemo. Vse sestavine damo v mešalnik, zmiksamo in takoj postrežemo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 11. november 2020 / 19:15

Zagorelo v kuhinji

Kamnik – V nedeljo popoldan je zagorelo v drugem nadstropju stanovanjske hiše hiši v Mekinjah v Kamniku. Po ugotovitvah policije je požar zanetila ena izmed naprav v kuhinji, ki so bile priklopljen...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 6. november 2020 / 00:45

Gobe na ogled in na krožniku (1)

Gorenjci imamo radi gobove jedi. Znani smo bili (in smo še) tudi po razstavah. Sama se spominjam, sploh v tistih časih zelo odmevne iz Cerkelj, kamor sem se vedno odpravila v družbi dedka in babice...

Nasveti / petek, 6. november 2020 / 00:44

Skupnosti

V naših kolumnah največkrat pišemo o posamezniku, ki vstopa v odnose – v zakonske, v družinske, v službene. In vsak ponavlja svojo zgodbo. Hkrati pa je človek tudi družbeno in družabno bitje. Morda...

Zanimivosti / petek, 6. november 2020 / 00:41

Priznanje za skrb za ptice

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je Srednji ekonomski, storitveni in gradbeni šoli (SESGŠ) Šolskega centra Kranj podelilo priznanje aviana, ker zgledno skrbijo za gnezdi pos...

Kamnik / petek, 6. november 2020 / 00:37

V soboto popolna zapora ceste na Črnivec

Stahovica – Komunalno podjetje Kamnik obvešča, da bodo zaradi asfaltiranja državno cesto Stahovica–Črnivec v dolžini 450 metrov v soboto, 7. novembra, med 7. in 20. uro za ves promet zaprli. V času...

Vodice / petek, 6. november 2020 / 00:36

Oddaja kmetijske folije in pnevmatik

Vodice – V Začasnem zbirnem centru Vodice je v soboto, 7. novembra, med 9. in 12. uro možno oddati odpadno kmetijsko folijo, s katero kmetje pri siliranju ovijajo bale travne silaže. Gre namreč za...