Foto: arhiv GG

Do poletja bo tudi regres

Bliža se poletje, ko zaposleni najbolj množično koristijo pravico do letnega dopusta, z njo pa je tesno povezana tudi pravica do regresa za letni dopust.

Kranj – Po zakonu o delovnih razmerji morajo delodajalci regres za letni dopust izplačati najkasneje do 1. julija, v primeru likvidnostnih težav pa najkasneje do 1. novembra. Višina regresa je zakonsko določena najmanj v višini minimalne plače, ki za leto 2014 znaša 789,15 evra bruto. Kot kažejo rezultati mini ankete, ki smo jo izvedli med gorenjskimi podjetji, bodo v večini podjetij, ki so bila sploh pripravljena odgovoriti na naša vprašanja, letos izplačali minimalni regres v višini 789,15 evra bruto, v nekaterih pa tudi višjega, medtem ko se ponekod o njegovi višini še niso odločili.

V kranjskem Iskratelu so tako pojasnili, da bodo regres izplačali v zakonskem roku, njegova višina pa skladno s kolektivno pogodbo v dejavnosti elektroindustrije še ni določena (pogajanja med delodajalci in sindikati so še v teku), določili so le izhodiščno vrednost za izračun regresa v višini 774,96 evra bruto. Podobno so za jeseniški Acroni odgovorili v skupini SIJ – Slovenska industrija jekla. Tudi v domžalskem Heliosu po zamenjavi lastnika in uprave odločitve o višini izplačila še niso sprejeli, zagotavljajo pa, da bodo spoštovali zakonodajo.

V Kontroli zračnega prometa Slovenije so izplačilo regresa za letni dopust zaposlenim napovedali za 29. maj, in sicer v višini 789,15 evra bruto. Za izplačilo regresa bodo porabili okoli 173 tisoč evrov, direktor družbe pa se je pravici do izplačila regresa odpovedal, so sporočili. Enak regres bodo predvidoma 20. maja izplačali tudi v skupini Žito, pod katero sodi tudi leška Gorenjka, medtem ko so takšen regres v Aerodromu Ljubljana izplačali že ob fe­bruarski plači. V javnem podjetju Jeko-in so regres v višini 789,15 evra izplačali že 27. februarja, za kar je podjetje namenilo dobrih 108 tisoč evrov. Enak regres so že prejeli tudi zaposleni v Komunali Kranj. V Iskri Mehanizmi pa bodo regres kot vedno izplačali konec junija, bo na ravni lanskoletnega, torej okoli 850 evrov, skupno pa bodo za regres izplačali slabe pol milijona evrov.

Za nekoliko višji regres so se odločili v Gorenjski banki, ki ga je izplačala že v aprilu v višini osemdeset odstotkov povprečne plače zaposlenih v RS v februarju, ki je znašala 1520,88 evra, kar na ravni banke pomeni okrog 515 tisoč evrov. V loškem podjetju Knauf Insulation bodo regres izplačali predvidoma v maju in sicer v višini sedemdeset odstotkov poprečne slovenske bruto plače za mesec marec (ta še ni znana). V podjetju Niko Železniki bo letošnji regres enak lanskemu v znesku tisoč evrov bruto. Polovico regresa so 240 zaposlenim že izplačali konec aprila, drugo polovico pa bodo izplačali v drugi polovici julija, pred dohodom na dopust.

Zakonsko določenega minimalnega zneska regresa pa zaradi varčevanja že nekaj časa ne upošteva največji delodajalec v Sloveniji – država sama. Zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 namreč določa, da se javnim uslužbencem in funkcionarjem, ki so uvrščeni v 51. plačni razred in višje, regresa sploh ne izplača, ostalim javnim uslužbencem pa se bo pri majski plači izplačalo od 100 evrov do 692 evrov regresa, odvisno od njihovega plačnega razreda, pri čemer uslužbenci z nižjo plačo prejmejo višji regres. Tudi vsi upokojenci zadnja leta niso upravičeni do letnega dodatka za rekreacijo. T. i. upokojenski regres bo izplačan predvidoma julija, prejeli pa ga bodo samo upokojenci s pokojninami pod 622 evrov (od 166 evrov do 367,95 evra).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 23. julij 2020 / 21:46

Zaščita otrok v postopkih

Cilj predloga zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v Hiši za otroke, o katerem teče javna obravnava, je zaščita in celostna obravnava otrok v sodnih postopkih.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 30. junij 2019 / 21:34

Za praznik brezplačne palačinke

Šenturška Gora – Na Šenturški Gori pod Krvavcem je v torek, na dan državnosti, že tradicionalno dišalo po palačinkah, ki so jih brezplačno delili kolesarjem in pohodnikom. Pobudo za »palačinkijado«...

Radovljica / nedelja, 30. junij 2019 / 21:33

Jubilej gasilcev v Kamni Gorici

Prejšnji konec tedna je bil v Kamni Gorici v znamenju stodvajsetletnice delovanja prostovoljnega gasilskega društva.

Kronika / nedelja, 30. junij 2019 / 21:30

Ne motiti reševalcev

Kranj – Helikoptersko reševanje potrebuje varen prostor in čas, ki ga je v gorah tudi v idealnih razmerah težko zagotoviti, zato vsakršna dodatna nevarnost ni sprejemljiva, opozarjajo na Policijski...

Kronika / nedelja, 30. junij 2019 / 21:30

Kamniški policisti pozivajo priče

Kamnik – Kamniški policisti obravnavajo prometno nesrečo, ki se je minulo nedeljo okoli 13.40 pripetila na kamniški obvoznici v križišču s Šolsko ulico. V njej sta bili udeleženi vozili Volkswagen...

Kronika / nedelja, 30. junij 2019 / 21:30

S kolesarji zdaj manj strogo

Policisti ne kaznujejo več kolesarjev in mopedistov, ki imajo manj kot pol promila alkohola v krvi.