Kamniški chefi s svojimi dobrotami: Primož Repnik, Janez Bratovž in Janez Uršič / Foto: Tina Dokl

Trnič na vsako mizo

Znameniti velikoplaninski sirček trnič ni le pomemben del kulturne dediščine in turistični spominek, ampak je lahko tudi kulinarična posebnost. To so sredi Glavnega trga v Kamniku v mobilni kuhinji nedavno dokazali trije kamniški chefi.

Na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik so se lotili projekta z naslovom Trnič na vsako mizo, ki so ga uradno predstavili na zdaj že tradicionalni tržnici Okusi Kamnika. Številni turisti in obiskovalci mesta, sploh tisti, ki so že preživeli dan med planšarji na Veliki planini, trnič že poznajo, a manj jih ve, da ne gre le za turistični spominek, pač pa živilo, ki ga pastirji izdelajo iz mleka krav, ki se pasejo na planini.

Posamezen trnič je narejen iz približno dveh litrov mleka oz. iz skute, smetane in soli. Oblikovan je v kepico (ta naj bi spominjala na ženske prsi, tudi zato, ker so jih pastirji izdelovali v parih in v znak ljubezni podarjali svojim izvoljenkam), skrbno okrašen s posebej za to izrezljanimi paličicami in posušen v dimu nad ognjiščem, kot tak pa ima tako rekoč neomejen rok trajanja in ga ni potrebno hraniti v hladilniku. Kako ga lahko uporabimo v kuhi, so prejšnjo soboto na Glavnem trgu pokazali trije priznani kamniški chefi – Janez Bratovž (JB restavracija) je skuhal špinačne žličnike s trničem, Janez Uršič (Gostilna pri planinskem orlu) je pri­pravil stiskače z mesninami, posute z naribanim trničem, Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik) pa je trnič dodal ješprenju s kamniško kajžerico. Vrsta vseh, ki so želeli poskusiti dobrote, se je vila po celem trgu, tisti, ki pa niso prišli na svoj račun, bodo trnič v različnih jedeh lahko pokušali še vse do 13. aprila, ko se bo Praznik trniča še odvijal po različnih kamniških gostilnah. Iz njihovih jedilnih listov je že razbrati, da trnič sodi tudi k piščančjim roladicam z žajbljem, polenti, krompirjevim svaljkom, ješprenovi rižoti, vampom po tržaško, biftku z jajci, ajdovimi palačinkami s porom, čemaževi juhi in mnogim drugim jedem, celo k sladoledu.

Prireditve so se udeležili tudi velikoplaninski planšarji in pa pastirica Rezka Mali iz Godiča, ki je ena redkih, ki še zna izdelati ta sirček. Kot nam je zaupala, jih letno naredi med dvesto in tristo, odvisno pač, koliko mleka dajo krave in kakšno je povpraševanje obiskovalcev. Kamničani, ki si prizadevajo trnič zaščititi, imajo tudi podporo priznanega etnologa dr. Janeza Bogataja, ki je z navdušenjem pozdravil sobotno dogajanje sredi Kamnika. Lokalna hrana pač potrebuje svoje prireditve, je prepričan. Tokratna je minila tudi v znamenju glasbe in sproščenega programa, ki ga je povezovala Mojca Mavec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Zagorelo v kleti

Škofja Loka - V četrtek dopoldne nekaj minut pred poldnevom je Operativno komunikacijski center Policijske uprave Kranj prejel obvestilo o požaru v stanovanjski hiši v Hafnerjeve...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. marec 2012 / 07:00

Veter raznaša pozdrave v Sorici

Sorica - Umetniško društvo Groharjeva hiša iz Sorice vabi v nedeljo, 11. marca, ob 17. uri v Groharjevo dvorano na koncert Ansambla Saša Avsenika z naslovom Veter raznaša pozdrav...

GG Plus / četrtek, 8. marec 2012 / 07:00

Cene nepremičnin padajo

Kljub novi recesiji slovenskega gospodarstva o novih nepremičninski krizi (vsaj po podatkih iz konca leta 2011) ne moremo govoriti. Prodaja nepremičnin, predvsem stanovanj, je v zadnjem lanskem četrtl...

Šport / četrtek, 8. marec 2012 / 07:00

Veteranski nogometni obračuni

Preteklo je že 25 let, odkar so se fantje od Svetega Duha in bližnje okolice pričeli zanimati tudi za mali nogomet. Ob večerih so se zbirali pred vaško trgovino in spoznavali čare te vedno bolj p...

Kronika / četrtek, 8. marec 2012 / 07:00

Pri vlomu le pomagal

Črnogorec Milan Martinović bo moral za leto dni v zapor, ker je novembra 2010 sodeloval pri vlomu v zlatarno Klemenčič v Škofji Loki.

Bled / četrtek, 8. marec 2012 / 07:00

Prisluhnili vprašanjem in pobudam svetnikov

Bled - Člani sveta Javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) so na zadnji seji med drugim sprejeli spremembe in dopolnitve poslovnika, ki jim po novem omogoča tudi podajanje v...