Ekipa OŠ Gorje je osvojila 5. mesto.

Gorjanke v Estoniji

Ekipa osnovne šole Gorje se je udeležila Svetovnega šolskega prvenstva v smučarskem teku.

Gorje – Nika Vindišar, Rebeka Hudovernik, Manca Zalokar, Jerca Zrim in Tina Mužan so skupaj z vodjo ekipe Majo Prešeren in vodjo odprave Nenadom Pilipovičem v soboto, 8. marca, odpotovala na Svetov­no šolsko prvenstvo v smučarskem teku, na ISF SKI v Otepää, Estonija.

Na bienalnih ISF (International School-sport Federation) Svetovnih šolskih prvenstvih lahko nastopi le ena ekipa vsake države, le domačin ima pravico do dveh. Nastopajo lahko ekipe, sestavljene iz učenk in učencev iste šole. Ekipa OŠ Gorje je nastopila v kategoriji mlajših deklet. Prvo tekmovanje posamično v drsni tehniki je potekalo v torek, 11. marca, v četrtek, 13. marca, pa je sledila še štafeta štirih deklet, spet v drsalni tehniki. Zaradi pomanjkanja snega niso mogli pripraviti proge za klasični tek. Končni rezultat ekipe je seštevek štirih najhitrejših časov v drsalni tehniki in rezultat štafete.

»Po dveh dneh vožnje smo prispeli na prizorišče, v čudovit, moderen nordijski športni center v Estonskem mestecu Otepää. Nastanili smo se v modernih hotelih, kjer so vsa prizorišča tekmovanj v krogu 500 m, kar nam je prihranilo veliko časa in omogočilo več počitka. V ponedeljek smo počivali od dolge vožnje ter opravili kratek trening. Snega na podlagi iz ledu je bilo bolj za vzorec, barva ni bila več le bela, ob petih stopinjah Celzija plusa čez dan nas je skrbelo, ali bo zdržal do četrtka. Vendar so organizatorji naredili pravi čudež in izpeljali tekmovanje. Celoten dogodek je bil vrhunsko izpeljan. Imeli smo občutek, da smo na svetovnem tekmovanju. Zvečer je bilo odprtje tekmovanja. Bilo je kratko, vendar spektakularno, z veliko lokalnimi plesalci in z veličastnim ognjemetom na koncu. Slovensko zastavo je ponosno nosila Tina Mužan. Na prizorišču so prižgali ogenj tekmovanja,« je za Gorenjski glas povedal vodja delegacije Nenad Pilipovič.

V torek je bila prva izmed obeh tekem, posamični štart v drsalni tehniki. Šolsko svetovno prvenstvo je odprla Jerca Zrim. Rezultati Nike, Rebeke, Mance in Tine, sešteti skupaj, so prinesli 5. mesto. Dekleta so se borila z leto ali dve starejšimi tekmicami. Glede na prejšnja tekmovanja, so letos spremenjena pravila glede leta rojstva. Izsilil jih je močan lobi avstrijskih višjih srednjih šol, s čimer so dobili možnost tekmovati tudi v mlajši kategoriji. Najstarejši tekmovalci v mlajši kategoriji so po novem letnik 1998, kar v Sloveniji pomeni že srednjo šolo. Med najboljšimi 11 tekmovalkami torkove tekme jih je deset letnik 1998, na drugem mestu je Avstrijka letnik 1999. 12. mesto je osvojila Nika Vindišar, torej druga najboljša med leto mlajšimi. Rebeka Hudovernik pa je najviše uvrščena med rojenimi leta 2000.

»V ekipi imamo kar štiri tekmovalke (največ od vseh ekip), rojene leta 2000. V tem starostnem obdobju pa leto ali dve pomenita ogromno razliko. Športne šole iz Avstrije, Nemčije in Francije so pokazale svojo moč. Z vodjem ruske delegacije sva si bila enotna, da je običajni šoli zelo težko konkurirati omenjenim šolam, ki imajo pogosto v svojih vrstah celotno reprezentanco svoje države. Pa nič hudega, pomembna so doživetja in mnoge koristne učne lekcije za naša dekleta, ki jim bodo prišle še kako prav v nadaljnjem športnem razvoju. Posebno doživetje po tekmi je bila nepo­sredna vključitev prek Skypa in interneta v avlo OŠ Gorje, kjer so nam naši zvesti navijači dali dodatno energijo in nam skoraj izvabili kakšno solzo sreče,« je še povedal Pilipovič.

Rdeča nit v sredo je bil kulturni program. Zjutraj in čez dan ogled bližnjega večjega mesta Tartu, zvečer pa Večer narodov. Pozno popoldne pa so dekleta opravila tudi kratek trening na smučeh.

Na Večeru narodov so prepričljivo zmagali z urejenostjo in založenostjo slovenske stojnice. Zahvala gre staršem, še posebej mamam, ki so pripravile veliko dobrot. Uspešna je bila tudi video predstavitev Bleda in Slovenije.

V četrtek je potekala še zadnja športna bitka, štafeta v »skatingu«. Nika, Rebeka, Manca in Tina so do zadnje predaje »grozile« ruski in francoski ekipi ter napadale 3. mesto. Na koncu so osvojile 5. mesto na štafeti in tudi končno 5. mesto med devetimi ekipami iz osmih držav. Končni vrstni red: 1. Avstrija (Športna gimnazija Schladming), 2. Nemčija (Športna gimnazija Oberhof), 3. Rusija, 4. Francija, 5. Slovenija, 6. Estonija 1, 7. Estonija 2, 8. Belgija, 9. Latvija. Za mlado ekipo OŠ Gorje je to zelo spodbuden rezultat.

»Kot vodjo ekipe me preveva ponos za vse, kar so dekleta storila na progah in tekmovanju. Iskrene čestitke tudi Maji Prešeren Kristan, ki se je odlično znašla v vlogi trenerja in serviserja. Še enkrat velika hvala trenerju Janezu Petkošu. Brez njegovega dela nove, tokrat »estonske« pravljice za otroke ne bi bilo. Hvala vsem, ki so za nas držali pesti, nas spremljali in nas spodbujali,« je zaključil poročanje Nenad Pilipovič.

Zvečer sta bila še slovesna podelitev medalj in zaključek tekmovanja. Sledil je še disko za vse udeležence tekmovanja in čustveno slovo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 15. junij 2013 / 11:59

Delničarjem Triglava dva evra dividende

Ljubljana - Delničarji Zavarovalnice Triglav so na torkovi skupščini med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička, ki je ob koncu lanskega leta znašal 98,2 milijona evrov. Ker imata gl...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:52

Na študentski izmenjavi v Gani

Študentka medicine Eva Flajnik iz Zgornje Besnice je bila mesec dni na študentski izmenjavi v Gani. Pridobila je novo medicinsko znanje, se srečala z boleznimi, ki za naše kraje niso tako značilne, pr...

GG Plus / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:46

Slavospev bohinjskim goram

Z avtobiografskim delom Vprašaj goro se je Joža Mihelič poklonil spominom na otroštvo v Bohinju, na tamkajšnje skromne in poštene ljudi, ki so ga zaznamovali, na prijateljske vezi, ki so nastale v dob...

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:46

Merlak v Bohinju že obnovil Aparthotel Triglav

Manj kot štiri mesece po odmevnem odkupu propadajočih bohinjskih hotelov je konec julija vrata znova odprl zgledno prenovljen Aparthotel Triglav.

Razvedrilo / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:45

Brazilska noč

Na Voglu so konec tedna organizirali brazilski večer. Poimenovali so ga Brazilian night oziroma Brazilska noč, gostila pa ga je restavracija Panorama – Viharnik, vendar v zgornjem nadstropju. Brazilsk...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 18:44

Še bistrih misli in zanimivih zgodb

Dvajset jubilantov, starih devetdeset let, imajo letos v občini Kranjska Gora. Županovega srečanja v dneh ob občinskem prazniku so se udeležili Anton Požar, Arzenij Kuret in Franc Makše, vsi trije iz...