Japonska češnja že cveti
Jutro je bilo sicer mrzlo, vendar ker je pot izletnike Gorenjskega glasa tokrat vodila na Primorsko, ni bilo strahu, da bi koga zeblo. Temperature so bile čez dan že rahlo poletne, sonce pa je Koper in Ankaran obarvalo v še prijetnejše barve.
Tokrat smo se Glasovi izletniki z Rozmanom in voznico Brigito odpravili najprej na avtobusni ogled Luke Koper. Pristanišče je tu od leta 1957, potem se je le še nadgrajevalo in danes je koprsko pristanišče večnamensko, opremljeno in usposobljeno za pretovor in skladiščenje vseh vrst blaga. Osnovna pristaniška dejavnost se izvaja na specializiranih terminalih, ki so tehnično in organizacijsko usposobljeni za pretovor in skladiščenje posameznih blagovnih skupin. Nekatere teh terminalov smo si ogledali s pomočjo sicer rojenega Štajerca, vendar je bil luški delavec več kot 25 let, Antona Sagadina, ki danes pa poleg tega, da ljudem razkazuje Luko in pripoveduje o njej, opravlja še nepoklicno funkcijo podžupana MO Koper. Najprej nam je razložil nekaj malega o zgodovini pristanišča; pokazal, kje so ravno poglobili obalo; predstavil različne terminale – za les, sadje, živino, generalne tovore in južno sadje, kjer stoji najmodernejeno opremljeno skladišče za banane, avtomobilski terminal, v katerem naj bi bila prihodnost. Ogledali smo si moderen kontejnerski terminal, kjer smo lahko videli, kako natovarjajo in raztovarjajo, medtem ko so v bližini hiteli s prispele ladje raztovarjat avtomobile. Drugega za drugim …
V Luki veljajo posebni prometni predpisi, hitrost je zelo omejena, ker se srečujejo različna prevozna sredstva, tudi vlak. Sagadin je z grenkobo v glasu povedal, da se zna zgoditi, da bosta Trst in Reka kmalu prehiteli Koper, saj v obe omenjeni pristanišči njuni državi vlagata več.
Skozi Luko teče tudi Rižana, je pa Sagadin poudaril, da je Luka ekološko naravnana, saj v ekološki razvoj in čiščenje precej vlagajo. »Da je urejena, čista in varna.«
Po ogledu Luke Koper smo se odpravili v Ankaran, kjer so nas s kosilom pričakali v hotelu Arija, ki stoji v zavetju skrbno negovanega mediteranskega parka, med vinogradi in neokrnjenim koščkom obale Debelega rtiča in s svojo tipično istrsko arhitekturo ter domišljeno ponudbo vabi k oddihu in sprostitvi. Sledil je zanimiv ogled njihovega parka z vrtnarko Natašo. Cedre, vrba žalujka, mirta, platane, mandljevec, simpatičen zdravilni in zeliščni vrt, kar petnajstletne agave, japonska češnja, ki se je že odela v rožnato barvo …
Kdor je želel, je lahko kupil še oljčno olje z limono, pomarančno, okusno ekstra deviško, ki ga je Gorenjcem pred hotelom predstavil Franjo Bošnjak. Z limono je dober za solate, s pomarančo za sladice.
V popoldanskem času je izletnike čakalo še kopanje v hotelskem bazenu z ogrevano in prečiščeno morsko vodo, tako da so se ob pogledu na velikanski bazen njihova usta le še bolj razlezla v nasmeh.