Zdrobova juha in marelični cmoki iz krompirjevega testa
Glavna jed, sladica, ali pa kar tako … Marelični cmoki nikoli ne razočarajo. Če pripravite še zdrobovo juho, dobite dober brezmesni obrok.
Za pripravo zdrobove juhe potrebujete: 2 žlici olja ali masla, 5 dag pšeničnega zdroba, 1 jušno kocko, 1 korenček, 1 jajce, 1 l vroče vode, sol po okusu, sesekljan peteršilj ali drobnjak.
Na maščobi rahlo prepražite zdrob, da zarumeni, dodajte jušno kocko, naribano korenje in zalijte z vodo. Kuhajte deset minut ter v juho vmešajte razžvrkljano jajce. Juho nalijte v skodelice in posujte z drobnjakom ali peteršiljem.
Za pripravo mareličnih cmokov iz krompirjevega testa potrebujete: 50 dag krompirja, sol, 1 žlico jogurta, 1 jajce, 20 dag moke, 5 dag pšeničnega zdroba, marelice, sladkor, cimet, 50 dag masla, 50 dag drobtin.
Krompir olupite in skuhajte v slani vodi. Kuhanega odcedite in še vročega pretlačite. Dodajte jajce, moko, zdrob, jogurt, malo soli ter vse sestavine pregnetite, tako da dobite testo. Testo razdelite na manjše kupčke, malo večje, kot je jajce. Vsak kupček posebej sploščite in na sredino postavite polovico marelice in pol žličke sladkorja. Testo zapognite čez marelico in z dlanmi oblikujte cmoke. V posodi zavrite slan krop in vanj položite cmoke. Kuhajte jih približno 15 minut. S penovko jih poberite iz vode in odcedite. V kozici stopite maslo in na njem med rahlim mešanjem prepražite drobtine do zlato-rjave barve. Na krožnik servirajte cmoke, jih posujte z drobtinami, sladkorjem in cimetom.
Nasvet: Uporabite lahko tudi drugo zmrznjeno ali sveže sadje. Sadje lahko nadomestite tudi z bolj gosto marmelado. Cmoke lahko pripravite v večji količini in jih še nekuhane shranite v zamrzovalnik.