Na brniškem letališču so lani sprejeli 1,32 milijona potnikov. / Foto: Gorazd Kavčič

Po nekaj letih spet več potnikov

Aerodrom Ljubljana je lani po nerevidiranih podatkih ustvaril 5,2 milijona evrov čistega dobička. Do leta 2020 naj bi število potnikov zraslo na 1,8 milijona letno.

Zgornji Brnik – Družba Aerodrom Ljubljana, ki je na seznamu prvih 15 podjetij, namenjenih za privatizacijo, je lani po nerevidiranih podatkih pri 31,3 milijona evrov ustvarjenih poslovnih prihodkov (za 1,4 odstotka več kot leta 2012) zabeležila 5,2 milijona evrov čistega dobička, kar je primerljivo z letom 2012 in 3,8 odstotka nad načrti, so sporočili z letališke družbe. Po konstantnem padanju števila potnikov na brniškem letališču od leta 2008 (1,7 milijona) do leta 2012 (1,2 milijona) se je lani njihovo število zvišalo za dobrih deset odstotkov na 1,32 milijona potnikov, s čimer so načrte presegli za 2,6 odstotka.

Obisk brniškega letališča se je lani okrepil tako po zaslugi domačega letalskega prevoznika Adrie Airways kot tudi tujih prevoznikov, med katerimi je bil še posebej uspešen nizkostroškovni prevoznik Wizz Air, ki je z linijama v London Luton in belgijski Charleroi, vzpostavljenima leta 2012, popestril ponudbo nizkostroškovnih letov z Brnika. Glavnino javnega potniškega prometa na letališču so predstavljali potniki na rednih letih (87 odstotkov), potniki nizkostroškovnih prevoznikov Easyjet in Wizz Air pa so dosegli že 12,6-odstotni delež vseh potnikov javnega prometa. Spodbudno rast so dosegli tudi pri tovornem prometu; oskrbljeno je bilo 17.777 ton tovora, kar je 4,4 odstotka več kot predlani.

Po lanski odločitvi delničarjev o negraditvi novega potniškega terminala so za naložbe v objekte in opremo namenili 8,96 milijona evrov lastnih sredstev. Med večjimi infrastrukturnimi naložbami sta bili obnova dela steze za vožnjo letal in dveh stojnic ter izgradnja prve faze ceste ob letališki ograji. Največjo naložbo je predstavljal nakup hangarja za vzdrževanje letal Adrie Airways.

V Aerodromu Ljubljana so tudi že pripravili strateški poslovni načrt za obdobje 2014–2020, po katerem naj bi promet povprečno rasel po štiri odstotke na leto, tako da naj bi družba leta 2020 zabeležila 1,8 milijona potnikov, v strukturi prometa pa naj bi se povečal delež tujih prevoznikov. Tovorni promet bo predvidoma v povprečju beležil 2,9-odstotno rast.

»Rasti prometa bodo sledili tudi poslovni prihodki, ki se bodo povečevali za 3,1 odstotka letno. V primerjavi s poslovnimi prihodki bodo poslovni odhodki rasli počasneje: v povprečju bodo na leto porasli za 2,6 odstotka,« so v dokumentu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze, predvideli v Aerodromu Ljubljana.

Med letoma 2014 in 2020 načrtujejo za 39 milijonov evrov naložba v objekte in opremo v skupni vrednosti 39 milijonov evrov, pri čemer so predvidene le najnujnejše investicije, brez katerih bi bilo ogroženo varno obratovanje letališča in njegov trajnostni razvoj. Med pomembne zaveze na področju varstva okolja med drugim sodita zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida in emisij ostalih toplogrednih plinov ter spodbujanje učinkovite rabe energije, so zapisali v strateški načrt, ki ga je nadzorni svet že potrdil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 19. april 2013 / 07:00

Biološke odpadke odslej v Drago

Škofja Loka - V občini Škofja Loka je bil odvoz večjih biološko razgradljivih odpadkov končan 6. aprila, zato občane obveščajo, da je prepovedano nadaljnje odlaganje teh odpadkov...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 27. junij 2015 / 09:24

Drugačnost na fotografijah

Člani Foto kluba Kamnik in zavoda Cirius so pripravili mednarodni fotografski natečaj in z njim poudarili drugačnost. K sodelovanju so povabili tudi hendikepirane fotografe.

Šport / sobota, 27. junij 2015 / 09:23

Uspeli v zgodovinskem letu

Ekipa škofjeloškega Futsal kluba Stripy ima za seboj zelo uspešno sezono, katere vrhunec je naslov državnih prvakov v kategoriji U19, zato so si zaslužili tudi pozornost domačega župana Mihe Ješeta.

Kronika / sobota, 27. junij 2015 / 09:21

Preverimo vremensko napoved in opremo

Med majem in oktobrom skoraj ni konca tedna, ko ne bi poročali o nesrečah v gorah, zato strokovnjaki opozarjajo, da se v gore odpravite primerno pripravljeni in pravilno opremljeni, še kako pomembno p...

Kronika / sobota, 27. junij 2015 / 09:20

Mladoletnik povzročil pravo razdejanje

Tržič – Gorenjski prometni policisti so v Tržiču obravnavali mladoletnika, ki je od doma odpeljal avtomobil in z njim povzročil pravo razdejanje. Med vožnjo je namreč v enem od sicer preglednih ovi...

Gospodarstvo / sobota, 27. junij 2015 / 09:19

Jerajevi kmetiji priznanje za kakovostno mleko

Kranj – Ljubljanske mlekarne so na srečanju z dobavitelji mleka podelile tudi priznanja kmetijam, ki so v kvotnem letu 2014/2015 oddale v mlekarno največ mleka in najbolj kakovostno mleko. Priznanj...