Navijači so kljub pozni nočni uri naše olimpijce pričakali veselo razpoloženi. / Foto: Gorazd Kavčič

Športniki povzročili veselico

Kljub pozni uri in slabemu vremenu se je včeraj ponoči na brniškem letališču zbrala množica navijačev naših športnikov, ki so bili vsi še kako ponosni na uspehe olimpijcev, nekateri pa so priznali, da od vseh lepih občutkov med olimpijskimi igrami tudi spati ne morejo prav veliko.

»Olimpijske igre spremljam vse dni, gledam vse športe, ponosen pa sem čisto na vse naše športnike. Zadnja dva dni od velikega veselja sploh nisem nič spal. Mogoče sem imel pred tekmami naših več treme kot tekmovalci,« je navdušeno pripovedoval Andrej Poljanšek, sicer upokojenec iz Rove pri Radomljah, ki je s prijatelji želel že na letališču čestitati našim športnikom.

V prvi vrsti je naše olimpijske junake pričakovala tudi družba mladih fantov. »Ponosen sem na vse naše športnike, najbolj na hokejiste, ki so res igrali odlično, dobro so se borili in si prislužili dve veliki zmagi. S tem so v Sloveniji in še posebno na Gorenjskem povzročili pravo veselico. Ker sem tudi sam hokejist in sorodnik Roka Tičarja, smo se s prijatelji odločili, da jih danes pričakamo in jim takoj povemo, da smo ponosni na njihove dosežke,« je bil v družbi prijateljev zagovoren Ali Kantarević z Jesenic. Nedaleč od njih je s starši športnike čakal tudi 12-letni Žan Mohorič: »Zame so največji uspeh dosegli hokejisti, saj tudi sam igram hokej. Spremljam pa tudi druge športe in vesel sem vseh uspehov, posebno uspehov Tine Maze.«

Podobno so razmišljali tudi drugi, zlati veliko je bilo Jeseničanov, med njimi tudi župan Tomaž Tom Mencinger in podžupan Miha Rebolj, sam prav tako hokejist. »Letošnji uspeh naših športnikov na olimpijskih igrah je neverjeten. Vsaka medalja govori svojo zgodbo, prav tako ima vsaka zmaga hokejistov svojo zgodbo. Ob vseh problemih, ki jih imamo v državi, nas je šport poenotil in to je nekaj neprecenljivega. Upam, da se bo po olimpijskih igrah enotnost nadaljevala tudi na drugih področjih,« je povedal Rebolj.

Tako kot navijači in športni prijatelji so seveda na uspehe ponosni tudi sorodniki naših športnikov. »Kaj ne bom ponosen na sina, kdo pa te dni ni ponosen nanj?« je bil kot vedno zgovoren Dare Prevc, ki je na brniškem letališču čakal sina Petra, ki sicer ne slovi ravno po zgovornosti. »Mislim in upam, da ga vsi ti uspehi ne bodo spremenili in bo ostal delaven, kot je bil do sedaj. Tega sem učil tako njega kot druge v družini,« je tudi povedal Dare Prevc iz Dolenje vasi, kjer so Petru včeraj že pripravili veselo dobrodošlico.

Prav tako je dobrodošlica doma v Hotemažah pri Preddvoru, kjer živi zadnja leta, včeraj že čakala biatlonko Tejo Gregorin, posebno ponosni nanjo pa so bili seveda starši. »Gotovo sem te dni najbolj ponosna mami na svetu, saj me je Teja res razveselila s svojimi dosežki. Predvsem pa je razveselila samo sebe in iz vsega srca ji privoščim, da ji je tak podvig uspel prav na olimpijskih igrah,« je povedala mami Vesna in priznala, da se Teja nikoli ni bala naporov, ki jih biatlonski šport prinaša zlasti za dekleta. »Sama si je želela tega športa, všeč ji je bil in zato ji tega doma nikoli nismo branili. Je pač pogumna in močna punca in vesela sem, da ji je uspelo, kar si je želela,« je še dodala Tejina mami Vesna.

»Vesnina kolajna je plačilo za ves trud v zadnjih dvajsetih letih. Težko je reči, koliko je bilo pretečenih kilometrov, koliko ur odrekanja, ne nazadnje koliko strojev preznojenega in nato opranega perila. V začetku je bil tek za Vesno igra, ko pa so se rezultati stopnjevali, so se stopnjevali tudi napori. Doma smo jo vedno podpirali, in to jo nameravamo toliko časa, dokler bo v tem uživala,« je povedala njena mami Fani, ki je skupaj z očetom in drugimi sorodniki in vsemi Besničani (danes ob 18. uri ji pripravljajo pravo besniško veselico) delila Vesnino veselje in ponos ob olimpijski kolajni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Spektakel sajastih in rogatih

S snegom pobeljen Podkoren se je v sredo zvečer tresel v ognjenem spektaklu stotnije parkeljnov iz Slovenije, Avstrije in Italije.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:34

Bogastvo družinskih zgodb

V Mestni knjižnici Kranj bodo v torek, 30. septembra, ob 17. uri odprli razstavo z naslovom Gorenjska v času prve svetovne vojne 1914–1918.

Kronika / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:32

V podvoz nekdo nasul skale

V podvoz gorenjske avtoceste v Britofu pri Kranju je nekdo z njive navozil precejšnjo količino skal in s tem preprečil uporabo poti.

Zanimivosti / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:31

Netopirji so koristni, a ogroženi

Člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev so prejšnjo soboto pripravili delovno akcijo v Češnjevku – na podstrehi tamkajšnje cerkve so čistili njihove iztrebke, ki so odlično gnoj...

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:28

Za še bolj zelen Vršič

Erjavčeva koča je kot druga na Vršiču dobila malo komunalno čistilno napravo. Preostalih pet koč naj bi jo dobilo do konca leta 2015.

Tržič / ponedeljek, 29. september 2014 / 13:27

Pretnarjev nagrajenec v Tržiču

Letošnjo mednarodno Pretnarjevo nagrado je prejel Zdravko Kecman, ambasador slovenske književnosti in jezika ter slovenskih kultur. Gostili so ga tudi v Tržiču.