Čokoladni kolački za valentinovo
Priprava 15 kolačkov za tiste, ki jih imamo radi, je hitra in enostavna.
Potrebujemo: Model za kolačke, ki ga obložimo s papirnatimi skodelicami iz posebnega papirja za peko. Silikonski model je zelo dober, ker je upogljiv. Lahko pa kolačke pečemo kar na navadnem pekaču, na katerega postavimo papirnate skodelice. V tem primeru pa je dobro dati dve skodelici eno v drugo za en kolaček. Zaradi teže testa se namreč ena sama skodelica preveč upogne. Papirnato skodelico je potrebno tudi malo namastiti z mastjo ali oljem.
Sestavine: 10 dag jedilne čokolade, 15 dag surovega masla, ščepec soli, 12 dag sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 jajci, 20 dag moke, 2 žlički pecilnega praška vinski kamen. Za obliv: 15 dag čokoladne glazure ali beli led: limonin ali rumov. Po vrhu lahko v beli led posujemo čokoladne mrvice in vtisnemo čokoladne srčke. Beli led pripravimo iz 10 dag sladkorja v prahu, polovice beljaka, žličke limoninega soka in enega limoninega ali rumovega sladkorja.
Priprava kolačkov: Pečico prižgemo na 180 stopinj C. Čokolado nadrobimo in raztopimo v maslu v ogreti posodi. Dodamo oba sladkorja in sol. To zmes penasto zmešamo. Nato vmešamo še jajci. Sedaj mešamo z mešalcem ali metlico tako dolgo, da zmes malo naraste. V moko vmešamo pecilni prašek in to vsujemo v mokro zmes. Vse sestavine hitro zmešamo s kuhalnico, da dobimo gladko testo. Testo mora biti kar redko, da lepo naraste. Testo polagamo z dvema žličkama v skodelice. V vsako skodelico damo za oreh mase. Kolačke pečemo približno 25 do 30 minut. Da so spečeni, jih preizkusimo s palčko za raženj. Če palčko zbodemo v kolaček do dna in se nanjo testo ne prime, pomeni, da je pečen.
Na ohlajene kolačke damo z žlico na vrh čokoladno glazuro ali beli led. Posujemo jih s čokoladnimi mrvicami in okrasimo s srčki.