Štručke iz polnozrnate moke

Ste si tudi vi obljubili, da boste v novem letu bolj zdravo jedli, se gibali in morda izgubili kakšen kilogram? Štručke iz polnozrnate moke so zelo dober nadomestek kupljenemu belemu kruhu s polno aditivi in dodatki. Pri pripravi štručk boste s presejevanjem moke odlično razgibali sklepe na rokah in imeli domači brezplačni fitnes.

Za pripravo štručk po­trebujete: 30 dag pšenične polnozrnate moke, 30 dag črne moke, 0,5 dl mleka, 3 dl vode, košček masla ali 2 žlici oljčnega olja, ščep soli, 2 dag kvasa (polovica kocke), žlica medu.

Postopek: Najprej pripravite kvasni nastavek: v 0,5 dl mlačnega mleka zmešajte med, žlico moke in kvas ter premešajte. Obe vrsti moke večkrat presejte. Skupaj ju zmešajte v skledi in na sredini naredite jamico. Mešanico moke ob robu posolite. Kvasni nastavek zlijte na sredino jamice in prilivajte toplo vodo, ki ste ste ji dodali raztopljeno maslo ali olje. Zamesite redko, toplo testo, ki naj vzhaja eno uro. Testo znova pregnetite in ga razvaljajte ter razrežite na več manjših kvadratov. Vsak kvadrat posebej zvijte v štručko. Štručke polagajte na peki papir. Pu­stite jih na toplem še 45 minut in jih po­stavite v ogreto pečico na 170 °C za 30 minut.

Nasvet: Polnozrnata moka vsebuje velik delež otrobov, vitaminov in mineralov, je temnejše barve in ima grobo sredico. Za bolj mehak kruh je priporočljivo, da jo kombiniramo z belo ali črno moko. Po želji lahko testu dodate tudi semena ali grobo narezane orehe.

Štručke so še posebej odlične v kombinaciji s tuninim namazom. Za pripravo tega na osebo potrebujete: 1 pločevinko tune (80 g), 1 žlico (lahkega) sirnega namaza, 1 žlico majoneze, 2 olivi.

Postopek: tuno odcedite, olivi narežite na majhne koščke ter vse sestavine skupaj dobro zmešajte, da se med seboj povežejo. Po že­lji lahko dodate tudi začimbe ali zelišča (peteršilj, bazilika, česen, drobnjak …)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 16. januar 2018 / 17:48

Demenci prijazna točka v Kranju

V Kranju je začela delovati Demenci prijazna točka, ki je namenjena tako bolnikom z demenco kot njihovim svojcem.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 16. januar 2014 / 14:42

Bolje nova kot stara

V okviru projekta Gorki je predvidena tudi nova čistilna naprava, ki pa še vedno razburja domačine v Krajevni skupnosti Orehek-Drulovka, saj se bojijo hrupa in smradu.

Zanimivosti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:14

Prijetna dražgoška pota

Peš, organizirano ali posamično je prišlo v nedeljo v Dražgoše več tisoč ljudi. Nekateri so hodili uro ali dve, najbolj utrjeni pa od polnoči naprej tudi deset ur. Zakaj prihajajo v Dražgoše, kaj jih...

Nasveti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:12

Z matičnim mlečkom do »superčloveka«

Matični mleček je najdragocenejši dar čebeljega panja. Ta kraljevski žele je skupaj s cvetnim prahom, propolisom in z medom najboljši spremljevalec na poti dolgega, plodnega in zdravega življenja. Kdo...

Razvedrilo / četrtek, 16. januar 2014 / 14:11

Nasmejani četrti 'pecejevčki'

Konec tedna so se v restavraciji Vila Bella na Sr. Beli pri Preddvoru srečali nekdanji kranjski gimnazijci 4.Pc, pedagoškega oddelka družboslovno-jezikovne smeri, ki so maturirali v šolske...

Nasveti / četrtek, 16. januar 2014 / 14:08

Tanja odgovarja

Zanima me, kdaj se bodo odnosi s sorodnico uredili. Najlepša hvala za odgovor.