Postopek predelave mesa od odstranjevanja dlak do izdelave pečenic so si od blizu ogledovali le fantje.

Praznik kolin po starem

Člani Turističnega društva Komenda so minuli petek pripravili že 5. tradicionalni Prikaz kolin po starem običaju in s tem predvsem mladim pokazali, zakaj so bile koline nekdaj največji praznik na vasi.

Gora pri Komendi – »Koline bomo prikazali po starem običaju, da bodo ljudje videli, kako se je včasih to delalo in da bodo predvsem mlajši spoznali, da je za vsem tem veliko dela in tudi znanja in da se včasih ni dalo za vsako stvar iti v trgovino,« nam je pred začetkom del povedal predsednik TD Komenda Vid Koritnik in dodal, da bodo iz kolin zares naredili pravi praznik.

Člani društva pod vodstvom glavnega klavca Robija Dobravca s Prevoj obiskovalcem pokazali, kako se čisti čreva, odstranjuje dlako, pripravljali so maso za pečenice, cvrli mast in ocvirke, pripravljali kose za sušenje v dimu … »Čreva so ženske kljub mrzli zimi nekdaj prale v potokih, temeljito pa so jih očistili z naribano repo in čebulo, da so se znebili tudi neprijetnega vonja. Če čreva niso bila natančno oprana, tudi klobase niso bile dobre, zato je bilo to zelo odgovorno delo,« je obiskovalcem med drugim razlagala Katja Tabernik, članica TD Komenda in turistična vodnica. Delo so si že zgodaj dopoldne v okviru naravoslovnega dneva najprej ogledali šestošolci iz Osnovne šole Komenda Moste, a le tisti, ki niso vegetarijanci, saj so slednji na željo staršev ta dan ostali doma. Različne postopke predelave mesa so si z zanimanjem ogledali le fantje, dekleta pa so delo večinoma opazovala iz varne razdalje. »Katere začimbe gredo v pečenice,« je učence med drugim zanimalo in Robi Dobravec jim je izdal del recepta – poper, sol, česen, sladkor, vino …

Katere mesne dobrote so rezultat kolin, so se obiskovalci Koželjeve domačije lahko prepričali tudi po zaslugi prizadevnih članic društva, ki so skuhale še kislo zelje, spekle pečenice in kruh, pa tudi ocvirkovko in orehovo potico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 26. december 2021 / 09:20

Ve, kdaj mu je koža najbolj prav

Bojan Trampuš je znan škofjeloški obraz iz dveh zgodb – priljubljenega gostinca picerije Jesharna, ki jo vodita z družabnikom, in vsestranskega igralca ter enega stebrov igralskega ansambla Loškega od...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 8. december 2014 / 15:27

Vztrajajo pri tožbi

Adria Airways Tehnika vztraja pri tožbi zoper ustanoviteljico Adrio Airways za 8,78 milijona evrov in zamudne obresti, kar po besedah direktorja Adrie Airways Tehnika Maksimiljana Peleta znaša že okol...

Slovenija / ponedeljek, 8. december 2014 / 15:26

Pojavile so se ošpice

Pri šestih od štirinajstih bolnikov v Sloveniji, pri katerih se je pojavil sum na ošpice, je bolezen že laboratorijsko potrjena. Za bolezen ni posebnega zdravila, zdravi se simptomatsko. V letu 2013 j...

Radovljica / ponedeljek, 8. december 2014 / 15:23

Obletnica posvetitve oltarja

Na Brezjah bodo v ponedeljek sklenili letošnje leto jubilejev.

Humor / ponedeljek, 8. december 2014 / 14:44

Južni tok bo

Čeprav je naš severni svet obšla novica, da se je Putinov Vlado odločil, da tako imenovanega Južnega toka ne bo, se v Sloveniji že razvija civilna iniciativa »Ruski plin ne bo hin«.

GG Plus / ponedeljek, 8. december 2014 / 14:39

Vrtim se okrog srajce

Petja Zorec je Radovljičanka, oblikovalka oblačil, asistentka na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Nazadnje je osvojila nagrado za inovacijo pelerine za osebe na invalidskem vozičku, že pred...