Postopek predelave mesa od odstranjevanja dlak do izdelave pečenic so si od blizu ogledovali le fantje.

Praznik kolin po starem

Člani Turističnega društva Komenda so minuli petek pripravili že 5. tradicionalni Prikaz kolin po starem običaju in s tem predvsem mladim pokazali, zakaj so bile koline nekdaj največji praznik na vasi.

Gora pri Komendi – »Koline bomo prikazali po starem običaju, da bodo ljudje videli, kako se je včasih to delalo in da bodo predvsem mlajši spoznali, da je za vsem tem veliko dela in tudi znanja in da se včasih ni dalo za vsako stvar iti v trgovino,« nam je pred začetkom del povedal predsednik TD Komenda Vid Koritnik in dodal, da bodo iz kolin zares naredili pravi praznik.

Člani društva pod vodstvom glavnega klavca Robija Dobravca s Prevoj obiskovalcem pokazali, kako se čisti čreva, odstranjuje dlako, pripravljali so maso za pečenice, cvrli mast in ocvirke, pripravljali kose za sušenje v dimu … »Čreva so ženske kljub mrzli zimi nekdaj prale v potokih, temeljito pa so jih očistili z naribano repo in čebulo, da so se znebili tudi neprijetnega vonja. Če čreva niso bila natančno oprana, tudi klobase niso bile dobre, zato je bilo to zelo odgovorno delo,« je obiskovalcem med drugim razlagala Katja Tabernik, članica TD Komenda in turistična vodnica. Delo so si že zgodaj dopoldne v okviru naravoslovnega dneva najprej ogledali šestošolci iz Osnovne šole Komenda Moste, a le tisti, ki niso vegetarijanci, saj so slednji na željo staršev ta dan ostali doma. Različne postopke predelave mesa so si z zanimanjem ogledali le fantje, dekleta pa so delo večinoma opazovala iz varne razdalje. »Katere začimbe gredo v pečenice,« je učence med drugim zanimalo in Robi Dobravec jim je izdal del recepta – poper, sol, česen, sladkor, vino …

Katere mesne dobrote so rezultat kolin, so se obiskovalci Koželjeve domačije lahko prepričali tudi po zaslugi prizadevnih članic društva, ki so skuhale še kislo zelje, spekle pečenice in kruh, pa tudi ocvirkovko in orehovo potico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 9. november 2017 / 17:38

Valvasorjev maraton: eni ves dan, drugi osem ur

Moste – Pretekli konec tedna je prvič v samostojni organizaciji društva Gornik potekal Valvasorjev maraton (peta Valvasorjeva osmica in četrta Valvasorjeva ultra), ki je bil v vseh pogledih rekorde...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 28. april 2015 / 07:00

Zmajarja našli mrtvega

Kranj – V četrtek popoldne se je končalo iskanje 50-letnega zmajarja iz okolice Ljubljane, ki je v sredo popoldne z jadralnim zmajem vzletel iz vasi Gozd nad Križami v občini Tržič, kmalu zatem pa...

Šport / torek, 28. april 2015 / 07:00

Nova visoka zmaga Zarice Kranj

Kranj – V 1. SNL Telekom so se tekme 29. kroga začele v petek, ko je Kalcer Radomlje v Domžalah gostil Maribor. Vodilni na lestvici so bili boljši in zmagali z 1 : 6. Domžalčani so gostovali pri Ce...

Šport / torek, 28. april 2015 / 07:00

Primožič zmagovalec v Italiji

Kranj – Minulo soboto so starejši mladinci kranjske Save nastopali v Tržiču v Italiji, kjer je potekala priznana mladinska dirka, že 61. GP Coppa Montes. Na njej so v preteklosti zmagovali naši odl...

Šport / torek, 28. april 2015 / 07:00

Hokejisti prek Nemčije v Ostravo

Kranj – Po včerajšnjem zadnjem treningu v dvorani Tivoli so člani naše hokejske reprezentance odpotovali v Berlin, kjer bodo opravili še zadnje treninge pred bližnjim svetovnim prvenstvom in se jut...

Kultura / torek, 28. april 2015 / 22:54

Festival z ekološko noto

Bled bo med 16. in 20. junijem gostil že drugi filmski festival. Tudi tokrat bo posvečen vodi, in sicer skrbi, upravljanju, ohranjanju ter čiščenju le-te.