Postopek predelave mesa od odstranjevanja dlak do izdelave pečenic so si od blizu ogledovali le fantje.

Praznik kolin po starem

Člani Turističnega društva Komenda so minuli petek pripravili že 5. tradicionalni Prikaz kolin po starem običaju in s tem predvsem mladim pokazali, zakaj so bile koline nekdaj največji praznik na vasi.

Gora pri Komendi – »Koline bomo prikazali po starem običaju, da bodo ljudje videli, kako se je včasih to delalo in da bodo predvsem mlajši spoznali, da je za vsem tem veliko dela in tudi znanja in da se včasih ni dalo za vsako stvar iti v trgovino,« nam je pred začetkom del povedal predsednik TD Komenda Vid Koritnik in dodal, da bodo iz kolin zares naredili pravi praznik.

Člani društva pod vodstvom glavnega klavca Robija Dobravca s Prevoj obiskovalcem pokazali, kako se čisti čreva, odstranjuje dlako, pripravljali so maso za pečenice, cvrli mast in ocvirke, pripravljali kose za sušenje v dimu … »Čreva so ženske kljub mrzli zimi nekdaj prale v potokih, temeljito pa so jih očistili z naribano repo in čebulo, da so se znebili tudi neprijetnega vonja. Če čreva niso bila natančno oprana, tudi klobase niso bile dobre, zato je bilo to zelo odgovorno delo,« je obiskovalcem med drugim razlagala Katja Tabernik, članica TD Komenda in turistična vodnica. Delo so si že zgodaj dopoldne v okviru naravoslovnega dneva najprej ogledali šestošolci iz Osnovne šole Komenda Moste, a le tisti, ki niso vegetarijanci, saj so slednji na željo staršev ta dan ostali doma. Različne postopke predelave mesa so si z zanimanjem ogledali le fantje, dekleta pa so delo večinoma opazovala iz varne razdalje. »Katere začimbe gredo v pečenice,« je učence med drugim zanimalo in Robi Dobravec jim je izdal del recepta – poper, sol, česen, sladkor, vino …

Katere mesne dobrote so rezultat kolin, so se obiskovalci Koželjeve domačije lahko prepričali tudi po zaslugi prizadevnih članic društva, ki so skuhale še kislo zelje, spekle pečenice in kruh, pa tudi ocvirkovko in orehovo potico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 15. januar 2016 / 07:00

Sotočje, št. 1

Sotočje, 15. januar 2016, št. 1

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 15. januar 2014 / 23:09

Slovenka leta 2013 je postala Eugenija Carl

Med dvanajstimi izrednimi ženskami, kandidatkami za Slovenko leta 2013, so bralci in bralke revije Jana ocenili, da si naslov zasluži Eugenija Carl, novinarka, ki je razkrila nekaj najodme...

Razvedrilo / sreda, 15. januar 2014 / 16:48

Ladies Night: predpremiera filma Ameriške prevare

V kinematografih Cineplexx pripravljamo v soboto, 18. januarja, ob 19.30, “damski” ogled enega najbolj pričakovanih filmov letošnjega leta! Na nepozabnem Ladies Night, filmsko – plesnem večeru z naki...

Kranj / sreda, 15. januar 2014 / 16:27

Občina Kranj med onesnaženimi območji

Kranj – Vlada je decembra lani sprejela odloke o načrtih za kakovost zraka na območju Zasavja in nekaterih slovenskih mestnih občin, med njimi tudi občine Kranj. S sistemi za merjenje količine trdi...

Gorenjska / sreda, 15. januar 2014 / 16:25

Mladi planinci na državnem prvenstvu

Na 25. Državnem tekmovanju Mladina in gore, ki je minulo soboto potekalo v Braslovčah, so se dobro odrezale tudi nekatere gorenjske osnovnošolske ekipe. Med 28 najboljšimi ekipami iz vse Slovenije,...

Razvedrilo / sreda, 15. januar 2014 / 16:24

Francka Drempetič je praznovala 102. rojstni dan

Francka Drempetič se je rodila 9. januarja 1912 na Primskovem pri Kranju. Poročila se je v Britof pri Kranju, v Domu starejših občanov Preddvor pa je nastanjena že dvanajsto leto. Francka...