Praznik kolin po starem
Člani Turističnega društva Komenda so minuli petek pripravili že 5. tradicionalni Prikaz kolin po starem običaju in s tem predvsem mladim pokazali, zakaj so bile koline nekdaj največji praznik na vasi.
Gora pri Komendi – »Koline bomo prikazali po starem običaju, da bodo ljudje videli, kako se je včasih to delalo in da bodo predvsem mlajši spoznali, da je za vsem tem veliko dela in tudi znanja in da se včasih ni dalo za vsako stvar iti v trgovino,« nam je pred začetkom del povedal predsednik TD Komenda Vid Koritnik in dodal, da bodo iz kolin zares naredili pravi praznik.
Člani društva pod vodstvom glavnega klavca Robija Dobravca s Prevoj obiskovalcem pokazali, kako se čisti čreva, odstranjuje dlako, pripravljali so maso za pečenice, cvrli mast in ocvirke, pripravljali kose za sušenje v dimu … »Čreva so ženske kljub mrzli zimi nekdaj prale v potokih, temeljito pa so jih očistili z naribano repo in čebulo, da so se znebili tudi neprijetnega vonja. Če čreva niso bila natančno oprana, tudi klobase niso bile dobre, zato je bilo to zelo odgovorno delo,« je obiskovalcem med drugim razlagala Katja Tabernik, članica TD Komenda in turistična vodnica. Delo so si že zgodaj dopoldne v okviru naravoslovnega dneva najprej ogledali šestošolci iz Osnovne šole Komenda Moste, a le tisti, ki niso vegetarijanci, saj so slednji na željo staršev ta dan ostali doma. Različne postopke predelave mesa so si z zanimanjem ogledali le fantje, dekleta pa so delo večinoma opazovala iz varne razdalje. »Katere začimbe gredo v pečenice,« je učence med drugim zanimalo in Robi Dobravec jim je izdal del recepta – poper, sol, česen, sladkor, vino …
Katere mesne dobrote so rezultat kolin, so se obiskovalci Koželjeve domačije lahko prepričali tudi po zaslugi prizadevnih članic društva, ki so skuhale še kislo zelje, spekle pečenice in kruh, pa tudi ocvirkovko in orehovo potico.