Mišmaš s pomočniki peče kruh
V Gozd-Martuljku je zaživela učna igralnica Pekarna Mišmaš, v kateri se otroci in odrasli na poučen in zabaven način učijo skrivnosti peke dobrega kruha.
Gozd-Martuljek – Iz Pekarne Mišmaš je v nedeljo popoldne zadišalo po slastnem, sveže pečem kruhu, žemljicah, štručkah, rogljičkih, ki so jih peku Mišmašu pomagali speči mali in malo večji pomočniki. Vrata je namreč odprla učna igralnica, ki sta si jo zamislili Elizabeta Kejžar in Alenka Peternel, pri izvedbi pa jima pomaga še Barbara Gričar.
Kot je povedala Elizabeta Kejžar, v delavnici udeležence prek zgodbe Svetlane Makarovič popeljejo v skrivnostni svet peke kruha. Udeleženci – delavnica je namenjena tako otrokom kot odraslim – kruh tudi sami zamesijo in spečejo. In kako vse skupaj poteka? Udeležence najprej spremenijo v Mišmaševe pomočnike; to naredi mojstrica poslikave telesa Alenka Peternel. Vsaka miška nato dobi predpasnik in mišje ime, denimo Belozobka, Rženka, Sladkosnedka, Belotaček, Hrabroslav ... »Ko je vse mišje ljudstvo zbrano, se na kratko pogovorimo o kruhu, simboliki, tradiciji in spoštovanju. Zamesimo testo in smo pri tem prijazni, saj kruh noče vzhajati, če sliši hude besede. Medtem ko naše testo vzhaja, smo v pravljici in lahko v živo spoznamo ubogega mačka, kurjega peka, Jedrt in peka Mišmaša. Ta del poteka kot gledališka igra, v njej pa v vlogi mišk aktivno sodelujejo otroci, saj v Mišmaševi kleti pripravijo vsak svoj kruhek. Medtem ko se kruh peče, se med polnočjo in eno uro zjutraj miške spremenijo v starodavno ljudstvo in se pogostijo na zabavi. Takrat sprejmejo tudi sestradanega mačka medse. Prvič se je dodobra najedel. Preostanek zgodbe udeleženci spremljajo kot igrano gledališko delo,« je povedala Kejžarjeva. Na koncu vsak udeleženec dobi svoj kruhek, ki ga odnese domov. Po besedah Kejžarjeve bo Pekarna Mišmaš zaživela vsako soboto in nedeljo popoldne v hotelu Rute v Gozd-Martuljku, lahko tudi v obliki rojstnodnevnih zabav.