Drugi kraji … drugi običaji
V Kropi je doma lepa novoletna kolednica: Danes po vseh krajih zemlje / nekaj novga se godi, / sivi starček slovo jemlje, / mlado leto se rodi. / Sivi starček, staro leto, v jamo večnosti beži, / mlado leto, novo leto, / pa med nami oživi! Da bi se uresničile vse želje, ki jih tradicionalna radolška Koledva prinaša na Linhartov trg na predvečer svetih treh kraljev!!! A misli mi uhajajo drugam. K trikraljevski noči na eni od 300 slavnostno razsvetljenih ulic katalonske prestolnice. Fantastično. Praznik svetih treh kraljev je višek božično-novoletnih praznovanj v Barceloni in ponavadi se ob poti, po kateri gre bleščava povorka, nabere okoli pol milijona domačinov in turistov. Imajo pa tudi smešno figuro Tio Nadal, striček Božič ali Caga Tio/Sralček. To je čisto majhen, majhen ali pa velik kos prirezanega drevesnega debla, ki sloni na zobotrebčasih nogah. Narišejo mu vesel obraz, ga pokrijejo z rdečo kapo in pregrnejo z rdečo odejo, nato ga pitajo do božičnega večera. Otroci mu od 8. decembra naprej dajejo sadje in sladkarije. Na božični večer pa začnejo po njem udrihati z zato namenjenimi palicami: »Posračkaj, posračkaj striček darilca, ali pa te užgem!«
Barcelonska mladež lahko odda svoje napisane želje kraljevemu poštarju na barcelonski občini od 2. do 5., od 2. do 4. januarja pa na staroveški ladji Santa Eulalia.
Z mrakom se 5. januarja začne fantastična povorka, imenovana cavalcada de reis, ki krene iz starega pristanišča in traja tri ure. V njej je enajst okrašenih vozov, bleščeče oblečeni, z nakitom bleščavi sveti trije kralji in 1000 drugih figur. Otroci pod noč pustijo pred vrati čevlje in škorenjce, bombone za kralje in seno za kamelo. In zjutraj je povsod na mizi tipična sladica, slastni sladki kruh se imenuje Roscon de Reyes in ne manjka na nobeni mizi.
Trikraljevski venec
Roscon de Reyes
Za 1 velik venec potrebujemo: 500 g boljše moke, 200 ml toplega mleka, 120 g masla, 3/4 žličke soli, 70 g sladkorja, 1 neškropljeno pomarančo, 1 neškropljeno limono, 3 jajca, 1 rumenjak, 20 ml ruma, 100 g kandiranega sadja, zlato papirnato krono, majhno glinasto figurico kralja, 1 zrno fižola ali kovanec.
Moko damo v večjo skledo in v sredini naredimo vdolbinico. Kvas raztopimo v mleku in umešamo v moko. Testo naj počiva dve uri.
Stopljeno maslo, sladkor, jajca, nastrgano pomarančno in limonino lupinico, rum in sol dodamo in zmešamo. Testo se bo najprej oprijemalo prstov. Gnetemo ga toliko časa, da postane gladko in se začne svetiti. Nato ga damo na toplo in pokrijemo s krpo, da naraste še za enkrat. Testo vnovič pregnetemo in razrežemo na dva dela ter oblikujemo v venec. Pustimo, da počiva še dvajset minut.
Nato ga okrasimo z mandlji in kandiranim sadjem ter pri 200 °C pečemo v pečici 30 do 35 minut.
V Španiji in Mehiki je navada, da vgnetejo v roscon de reyes tudi zrno fižola ali kovanec in majhno figurico kralja.
Kdor v svojem kosu dobi kralja, je res kralj in ukazuje, kakšne igre so bodo igrali. Tisti, ki dobi fižol, mora plačati sladkarije ali ves dan služiti kralju.
Dober tek!