Vodja prenove Sara Badovinac, prostovoljka Neža Florjanc in vodja mladinskega centra Blanka Tomšič

Prenove so se lotili sami

V Mladinskem centru Mengeš so se mladi z delovnimi akcijami sami lotili prenove notranje opreme in dokazali, da se tudi brez denarja – z idejami, voljo in povezovanjem – lahko naredi marsikaj.

Mengeš – AIA – Mladinski center Mengeš deluje zadnji dve leti, a svoje prostore so od občine v brezplačno uporabo dobili šele pred kratkim. K temu je gotovo pripomogla tudi anketa, ki so jo izvedli med mladimi Mengšani, saj so ti v veliki meri potrdili, da Mengeš svoj mladinski center potrebuje. Prostore stare knjižnice so si do nedavnega delili z ostalimi društvi, od letošnjega šolskega leta pa jih je občina zaupala le njim.

»Prostora smo se seveda zelo razveselili, a oprema, ki je že bila v njem, mladim ni bila blizu, zato ga kar niso mogli vzeti za svojega. Zato smo se spomladi odločili objaviti nagradni natečaj za najboljšo idejo za prenovo centra, s poudarkom, da mladi pri prenovi aktivno sodelujejo,« nam je začetke projekta, ki mlade v Mengšu povezuje že od konca poletja, predstavila vodja AIA – Mladinskega centra Mengeš Blanka Tomšič. Na natečaju je bila izbrana ideja Sare Badovinac, študentke arhitekture iz Ljubljane. »Pomembno se nam je zdelo, da bistvo prenove postane proces, ne le produkt, torej so mladi vseskozi aktivno sodelovali, veliko idej je nastajalo sproti. Načrti so bili na začetku sicer precej drugačni, ko pa se je izkazalo, da za prenovo ne bomo dobili nobenega denarja, smo se odločili, da bomo pač začeli iz nič. In naš projekt je lep odgovor na današnje čase, ko se zdi, da se brez denarja ne da narediti ničesar. Mi smo naredili marsikaj,« pravi Sara, ki je navdušena nad odzivom mladih in različnih donatorjev. Ti so jim podarili različen material in barve, približno petdeset mladih pa je osem vikendov ustvarjalo na aktivnih delavnicah. Z žaganjem, rezanjem, brušenjem, barvanjem in oblikovanjem so predelovali staro pohištvo, ker pa je bil mladinski center vseskozi odprt, so z zabavnim delom v svoje vrste uspeli privabiti kar nekaj novih članov.

Svoje delo bodo javnosti pokazali 14. decembra, ko bodo center s prenovljeno notranjo opremo tudi uradno odprli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / torek, 12. december 2023 / 17:23

Poudarek tudi občanskemu raziskovanju

V Muzeju Žiri bodo jutri zvečer predstavili nov Žirovski občasnik, ki je tudi letos sestavljen iz dveh zvezkov: 53. številke in knjige z naslovom Sto let po smrti Tavčar še živi avtorja Miha Nagliča.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...