Potice se je lotil tudi Pahor
Drugi adventni vikend na Bledu je bil v znamenju potice, v peki katere se je ob Dnevih potice v Potičnici na Blejskem otoku preizkusil tudi predsednik države Borut Pahor.
Bled – »Nadev je pretrd, debelina nadeva mora biti tudi enaka debelini testa. Če predsednikova potica ne bo dobra, ne bo sam kriv,« je potico, ki jo je pred očmi obiskovalcev pripravljal predsednik Borut Pahor, poznavalsko komentiral etnolog Janez Bogataj, ki je ob tej priložnosti v Potičnici predstavil svojo monografijo Potice iz Slovenije. Meni, da bo ta monografija mogoče spodbuda državi, da tudi potico zaščiti kot našo razpoznavno praznično sladico.
Potica, je ob tem poudaril predsednik Pahor, očitno Slovence določa v identitetnem smislu. »Ko potujem po svetu, se srečujem s Slovenci druge in tretje generacije, ki ne znajo več slovensko, poznajo pa besedo potica,« je pojasnil in dodal, da mu z njo Slovenci, ki živijo v tujini, pogosto tudi postrežejo. Tokrat je bil on tisti, ki je tujim gostom postregel s potico, za katero je prej že razvaljal testo, ga namazal z orehovim nadevom ter zvil in položil v pekač. No, precej bolje je šlo to od rok z izkušnjami v peki potic podkovani Tončki Triler Štremfelj, upokojeni kuharici, ki je letos vsako uro pripravila prikaz peke potice. »Vsaka gospodinja ima svoj recept in vsak je malo drugačen,« nam je zaupala in ob tem izdala še recept za to, da potica ne bo preveč obremenjujoča za želodec. »Orehe je treba vedno popariti z vrelim mlekom, v nadev pa tudi ne dajem nobene maščobe, samo beljake.« Poleg orehove je za obiskovalce pripravila še potico iz muškatne buče s suhimi marelicami, lešnikovo potico s figami in mandljevo belo potico.
Pahor si je ob obisku Dnevov potice ogledal še prenovljene objekte na otoku, tudi razgledni zvonik z restavrirano mehansko nihalno uro. V obnovljeni protokolarni sobi na otoku pa se je pred odhodom vpisal v zlato knjigo gostov.