Jezično, s tremi omakami

Je že bolje, da sem zasvojena z Benetkami kot s kakšno travico. Če veš, kakšno je dobro naravno zdravilo, ni treba več brati napotkov. Spomini se tako in tako sami zavrtajo v možgane. Zame zakon: kadar sem sitna in preutrujena – smer Benetke. Sprememba razpoloženja zagotovljena. K temu pripomore tudi kakšna »oštarija«, kamor zahajajo domačini. Nekoč, na Muranu, me je pred neko izložbo obšlo, da bi zbirala živalce iz stekla, hotela sem imeti stekleno menežarijo. A ker sta bila otroka še majhna, je Izbrani odločil: steklovina ni za otroke, a misliš, da jo bodo pustili na miru? No, in ker se je moj jezik ob toliki odločnosti ustavil, je nekaj manjkalo. Zato je bilo naročilo za prvo jed: jezik. Ko smo ga pojedli, se je razvezal tudi moj.

Telečji jezik s tremi omakami / Lingua de vitello alle tre salse

Za 4 osebe potrebujemo: 1 telečji jezik, okoli 900 g, 1 čebulo, 2 korenčka, 1 manjši por, samo beli del, sol, 4-5 poprovih zrn, 1 lovorov list.

Jezik, začimbe in grobo narezano zelenjavo damo v lonec in prilijemo vodo, toliko da so vse sestavine pokrite. Lonec, najboljši je na pritisk, damo na ogenj, počakamo, da zavre, in kuhljamo dve uri (v loncu na pritisik seveda manj). Jezik vzamemo iz lonca, ga malce ohladimo in olupimo. Tekočino prihranimo za kakšno pikantno juho. Ko se jezik popolnoma ohladi, ga narežemo na centimeter debele rezine.

Omake: Zelena omaka

Potrebujemo: polovico skodelice zeliščnega kisa, 1 rezino dobrega kruha brez skorje, 3 vejice peteršilja, 4-5 lističev mete (optimalno), 1 strt strok česna, 2 sardeli v olju, 1 žlico kaper, sok 1 limone, olje, kis, sol, poper.

Kruh namočimo v kis in ga ožamemo, sardeli grobo sesekljamo. Vse sestavine damo v mešalnik, solimo in popramo ter zmeljemo. Omaka je močna, a slastna. Naredimo jo nekaj ur prej, preden jo ponudimo.

Slastna, z balzamičnim kisom

Potrebujemo: 85 g res dobrega balzamičnega kisa, 1 žlico portovca, 1 žličko sladkorja ali kuhanega mošta.

Sestavine zmešamo v kozici in kuhljamo na majhnem ognju, da se tekočina dodobra ukuha. Vreti ne sme. Omaka naj se ohladi.

Španska inačica

Potrebujemo: polovico manga, polovico avokada, polovico paradižnika, polovico zelene paprike, polovico rdeče paprike, 1 žlico naribane zelene, 1 žlico medu, sok 1 srednje velike limone, oljčno olje, brizg kisa, sol; kajenski poper po okusu.

Zelenjavo in sadje, razen zelene, očistimo in zrežemo na majhne kocke. Zeleno naribamo in takoj pokapamo z limoninim sokom. Zmešamo olje, brizg kisa, med in limonin sok po okusu. Prelijemo čez pisano solato.

Na velikem pladnju ali treh manjših aranžiramo jezik in prelive in ponudimo s črnim kruhom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 9. junij 2023 / 15:16

Novo veslaško tekmovanje na Bledu

Bled – Blejsko jezero bo po uspešno izvedenem evropskem prvenstvu med 9. in 11. junijem gostilo še 67. mednarodno veslaško regato I Feel Slovenia Bled. Tradicionalnega veslaškega tekmovanj...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Rdeča kraljica, rdeči kralj (1)

Še preden bo zunaj padal bel sneg in tudi tedaj naj na mizo "pade" kaj rdečega - za popestritev zimskih dni in okrepitev v tem času pogosto okrnjenega zdravja. Ne, v mislih nimam rdečega vina, čeravno...

Prosti čas / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Vedno izžareva toplino in ljubezen

Polica pri Naklem - Včeraj je okroglo obletnico, devetdeset let, praznovala Ana Vovk iz Police pri Naklem. Še vedno je bistrega uma in polna volje za delo - tudi kosilo še skuha vča...

Prosti čas / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Dogaja se na lokaciji, ki z realnostjo nima nobene zveze. Več krajev in mest je združenih v eno točko. Slika z morja, otok Brač, se prezrcali v moj kraj, pred naš blok, hkrati pa sem v bloku, ki...

Šport / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Glasov kolesarski zaključek

Zgornja Besnica - Kolesarji iz športnega društva Gorenjskega glasa so zaključili svojo peto sezono vadb, tekmovanj in druženj. Glasova kolesarska druženja trajajo od spomla...

GG Plus / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Najvarčnejši vrtec daleč naokoli

Občina Preddvor je prejšnji teden uradno odprla vrtec Storžek, ki ga je v pasivnem energetskem standardu zgradila Jelovica. Energetsko tako varčnega vrtca ni ne v Sloveniji ne daleč naokoli.