Goran Klemenčič / Foto: T. K.

Iz protesta dvignili roke

Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek, predsednik in namestnika Komisije za preprečevanje korupcije, so protestno odstopili sredi mandata.

Ljubljana – Po petkovem presenetljivem in nepreklicnem odstopu vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), predsednika Gorana Klemenčiča ter namestnikov Roka Praprotnika in Liljane Selinšek, se vrstijo odzivi iz političnih in strokovnih vrst. Večina je zaskrbljenih nad stanjem korupcije v državi, med redkimi, ki so odstop pozdravili, pa je opozicijski SDS. Klemenčič je sicer poudaril, da niso odstopili iz obupa ali občutka nemoči, tudi ne zaradi pritiskov, pomanjkanja poguma ali izgube volje za delo. »Odstopamo iz protesta, ker ne pristajamo in se ne strinjamo s popolno politizacijo in populističnim obravnavanjem protikorupcije,« je dejal Žirovec.

V odstopni izjavi je še izpostavil, da je nujna korenita izboljšava protikorupcijske zakonodaje politično neizvedljiva zaradi blokade tihe alianse v državnem zboru, ki presega vladno koalicijo ali opozicijo. Zato odstopajo tudi iz odgovornosti, saj da v takih okoliščinah, ko so trčili ob nepremostljiv zid, sami pa nimajo potrebnih orodij za delo, ni smisla vztrajati.

Senat KPK, ki je z delom pričel jeseni 2010, sicer namerava svoje delo odgovorno in s polnimi pooblastili nadaljevati do imenovanja novega vodstva, a najdlje do 1. marca 2014, so še poudarili. Kot je dejal Klemenčič, so se za ta korak odločili po tehtnem premisleku, in spomnil, da so odstop napovedali že ob objavi januarskega poročila o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, če se ne bo nič spremenilo. Kot je poudaril, vodstvo KPK ne more več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira in da je predmet čistega populizma.

Na odstop so se odzvali tudi zaposleni na KPK, ki so izrazili razočaranje nad razmerami v Sloveniji, ki so pripeljale do odstopa vodstva komisije. Po njihovem mnenju bi moral biti odstop znak za rdeči alarm celotni družbi, obljubljajo pa, da si bodo ne glede na odstop še naprej po najboljših močeh prizadevali preprečevati in zatirati korupcijo.

Predsednik republike Borut Pahor je sporočil, da razume razloge za odstop, a se z odločitvijo vodstva KPK ne strinja. Iz predsednikovega urada so še sporočili, da si bo Pahor prizadeval, da bo nov senat komisije imenovan čim prej in da bodo v njem zaupanja vredne osebnosti.

Najodmevnejše poročilo KPK pod vodstvom Klemenčiča je bilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov strank DZ, zaradi katerega je tudi razpadla vlada Janeza Janše. Slednji je »tvitnil«, da je KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in Mestni občini Ljubljana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 15. junij 2018 / 06:00

Viharnik, št. 2

Viharnik, 15. junij 2018, št. 2

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 30. maj 2014 / 15:49

Folklorni Alpe–Adria v Kranju

Poleg slovenskih folklornikov bo jutri, v soboto, 31. maja, na 10. mednarodnem festivalu Alpe–Adria mesto Kranj gostilo še folklornike iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Razvedrilo / petek, 30. maj 2014 / 15:48

Slovenske viže v narečju (6)

Predstavljamo vam še ansambel Hotaveljski kvintet in skupino Katrca, zadnji par izmed dvanajstih ansamblov, ki bodo nastopili na letošnjem štirinajstem Večeru slovenskih viž v narečju. Ta bo potekal 3...

Nasveti / petek, 30. maj 2014 / 15:19

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 30. maja do 5. junija

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:11

Srečanje »Bilečancev« v Ribnem

Ribno – V začetku leta so ustanovili Društvo Bilečanci Slovenija, ki združuje Slovence, ki so v letih od 1956 do 1991 vojaški rok služili v hercegovskem mestu Bileća. V soboto ob 11. uri se bodo zb...

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:10

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu

Bled – Na Blejskem gradu bodo konec tedna pripravili 8. Srednjeveške dneve, v okviru katerih bodo gostili srednjeveške skupine iz Slovenije in tujine. Njihove nastope si bo mogoče ogledati jutri ob...