Goran Klemenčič / Foto: T. K.

Iz protesta dvignili roke

Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek, predsednik in namestnika Komisije za preprečevanje korupcije, so protestno odstopili sredi mandata.

Ljubljana – Po petkovem presenetljivem in nepreklicnem odstopu vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), predsednika Gorana Klemenčiča ter namestnikov Roka Praprotnika in Liljane Selinšek, se vrstijo odzivi iz političnih in strokovnih vrst. Večina je zaskrbljenih nad stanjem korupcije v državi, med redkimi, ki so odstop pozdravili, pa je opozicijski SDS. Klemenčič je sicer poudaril, da niso odstopili iz obupa ali občutka nemoči, tudi ne zaradi pritiskov, pomanjkanja poguma ali izgube volje za delo. »Odstopamo iz protesta, ker ne pristajamo in se ne strinjamo s popolno politizacijo in populističnim obravnavanjem protikorupcije,« je dejal Žirovec.

V odstopni izjavi je še izpostavil, da je nujna korenita izboljšava protikorupcijske zakonodaje politično neizvedljiva zaradi blokade tihe alianse v državnem zboru, ki presega vladno koalicijo ali opozicijo. Zato odstopajo tudi iz odgovornosti, saj da v takih okoliščinah, ko so trčili ob nepremostljiv zid, sami pa nimajo potrebnih orodij za delo, ni smisla vztrajati.

Senat KPK, ki je z delom pričel jeseni 2010, sicer namerava svoje delo odgovorno in s polnimi pooblastili nadaljevati do imenovanja novega vodstva, a najdlje do 1. marca 2014, so še poudarili. Kot je dejal Klemenčič, so se za ta korak odločili po tehtnem premisleku, in spomnil, da so odstop napovedali že ob objavi januarskega poročila o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank, če se ne bo nič spremenilo. Kot je poudaril, vodstvo KPK ne more več pristajati na to, da se vprašanje korupcije politizira in da je predmet čistega populizma.

Na odstop so se odzvali tudi zaposleni na KPK, ki so izrazili razočaranje nad razmerami v Sloveniji, ki so pripeljale do odstopa vodstva komisije. Po njihovem mnenju bi moral biti odstop znak za rdeči alarm celotni družbi, obljubljajo pa, da si bodo ne glede na odstop še naprej po najboljših močeh prizadevali preprečevati in zatirati korupcijo.

Predsednik republike Borut Pahor je sporočil, da razume razloge za odstop, a se z odločitvijo vodstva KPK ne strinja. Iz predsednikovega urada so še sporočili, da si bo Pahor prizadeval, da bo nov senat komisije imenovan čim prej in da bodo v njem zaupanja vredne osebnosti.

Najodmevnejše poročilo KPK pod vodstvom Klemenčiča je bilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov strank DZ, zaradi katerega je tudi razpadla vlada Janeza Janše. Slednji je »tvitnil«, da je KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in Mestni občini Ljubljana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 22. september 2009 / 07:00

Živino prignali v dolino

Tradicionalni Kravji bal je minulo nedeljo v Ukanc privabil okrog devet tisoč obiskovalcev.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Zelišča, ki oživljajo spomin (1)

Žajbelj, rožmarin, pelin, smetlika, česen in še bi se našla kakšna zdravilna rastlina, ki nam stoji ob strani, ko nam začne pešati spomin in se v njem začno pojavljati luknjice in luknje.

Gospodarstvo / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Prve rente iz Prve osebne zavarovalnice

Ljubljana - V Sloveniji se je pred desetimi leti začelo uveljavljati varčevanje za starost v okviru t. i. drugega pokojninskega stebra, letos pa bodo prvi že začeli prejemati pok...

Kamnik / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Župan sprejel kamniške župnike

Kamnik - Kamniški župan Marjan Šarec je tudi letos pripravil tradicionalno ponovoletno srečanje z župniki kamniške dekanije. Srečanje, ki se ga je udeležila tudi vodja družbenih...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Anketa: Končno dežurni zobozdravnik

Gorenjcem od šestega februarja dalje ob nedeljah in praznikih nujne zobozdravstvene pomoči ne bo več treba iskati v Ljubljani, saj bo tudi v Kranju začela delovati dežurna ambulanta. Kaj na to pravijo...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Pomagali otrokom z astmo

Kranj - Več kot sto kolesarjev se je v soboto udeležilo 6. dobrodelnega spininga, na katerem so zbirali denar za pomoč otrokom z astmo. Pod vodstvom ultrakolesarja Marka Baloha s...