Učenci in učitelji OŠ Helene Puhar Kranj so se po zaslugi Valerije Kos lahko preizkusili tudi v ličkanju koruze.

Ribali so zelje in ličkali koruzo

Učenci Osnovne šole Helene Puhar Kranj so minuli petek, ki je bil po vseh šolah posvečen tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, izkoristili še za naravoslovni dan in obisk kmetije družine Kos v Krtini pri Domžalah.

Krtina – Tradicionalni slovenski zajtrk so si zjutraj privoščili še v šoli, nato pa se v velikem številu (kar 99 učencev s posebnimi potrebami, stari od 6 do 26 let) z avtobusi podali na skrajni vzhod Gorenjske.

Na kmetiji družine Kos so si od blizu ogledali krave, prašiče, kokoši, race in goske ter druge domače živali in se tudi sami preizkusili v nekaterih kmečkih opravilih. Ribali so zelje in ličkali koruzo, svojo ustvarjalnost pa so preizkusili v oblikovanju gline in izdelovanju prazničnih voščilnic. Manjkalo ni niti dobre domače hrane, za katero je poskrbela gospodinja Valerija Kos, prav to pa je tudi tisto, kar je kmetijo in šolo povezalo že pred tem dnem. »Valerija Kos nas je sama poklicala, saj nam je želela donirati svoje domače mleko in jogurte. Tako nam približno enkrat mesečno pri­pelje svoje odlične domače izdelke, na šoli njihovo mleko nato tudi sami kisamo in iskreno smo ji hvaležni, da lahko tudi naši učenci uživajo v teh pravih okusih in domači hrani. Naše sodelovanje smo tokrat nadgradili še s tem naravoslovnim dnem. Učenci so navduše­ni, saj kmetij ne poznajo in priložnosti za tak pristen stik z domačimi živalmi nimajo veliko,« nam je povedala Mojca Ferlic, učiteljica gos­po­dinjstva in vodja šolske prehrane na OŠ Helene Puhar, in dodala, da si na šoli želijo več domače hrane, a razpisi in omejitve cen žal zahtevajo svoje. Tudi Valerija Kos bi si svoje mlečne izdelke želela pogosteje voziti tudi v šole. »S predelovanjem mleka se še ne ukvarjamo tako dolgo, pa vseeno naredimo dovolj jogurtov, da bi lahko katero od šol z njimi oskrbovali redno, a težko je priti zraven, saj je vse preveč odvisno le od cen. Kljub vsemu sem se odločila, da OŠ Helene Puhar v Kranju svoje mlečne izdelke podarim. Tudi sama imam veliko otrok in z velikim veseljem takole pomagam tudi drugim,« pa nam je povedala Valerija Kos, ma­ti sedmih otrok, ki na svoji kmetiji med drugim skrbi tudi za šestdeset glav govedi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. februar 2015 / 12:49

Abanka lani dvesto milijonov evrov izgube

Kranj – Nekatere banke so že javno objavile rezultate lanskega poslovanja.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:24

Gasilci upravičeno zadovoljni

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Podljubelj je na nedavni slovesnosti tudi uradno prevzelo gasilsko vozilo GVC 16/15 s cisterno za 1500 litrov vode in za šest članov posadke.

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:22

»Nagnetli« sta se jabolki srčaste oblike

Podbrezje – »Narava je nepredvidljiva in vedno znova poskrbi za kakšno presenečenje,« nam je napisala Milena Vovko iz Podbrezij in dodala sliko z domačega vrta, ki prikazuje, kako sta se »skupaj na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:21

Kampanja Kakovost nam je blizu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je začelo promocijsko kampanjo Kakovost nam je blizu.

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:21

Lonček za žejne

Ob domačiji Filipa Benceta v Dolini v Dovžanovi soteski je studenček, oskrbnik domačije Zdravko Dovžan - Matevžov pa je pristavil lonček, da popotniki niso žejni, saj v kraju gostilne (žal) že dolg...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:16

Do Dubrovnika brez polnjenja

Inovator Andrej Pečjak s Češnjice pri Podnartu je pretekli konec tedna s svojim električnim avtomobilom brez vmesnega polnjenja baterij z Bleda pripeljal v 726 kilometrov oddaljeni Dubrovnik.