
Jubilej začinili z novima okusoma
V slaščičarski delavnici na Bledu že šestdeset let pečejo kremne rezine po originalnem receptu iz leta 1953. Ob obletnici pa so dodali še dva nova okusa – gozdnih sadežev in čokolade.
Bled – »Kremšnita ni za potovanje. Najboljša je z razgledom na Blejsko jezero,« je na sobotni prireditvi, s katero so zaznamovali šestdesetletnico originalne kremne rezine, poudarila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Kremna rezina ostaja eden najbolj prepoznavnih znakov Bleda, v teh šestdesetih letih pa so jih po originalnem receptu slaščičarskega mojstra Ištvana Lukačevića spekli že 12 milijonov. Ob tem so izračunali, da bi zložene v vrsto druga ob drugo segale od Bleda do Rima, če bi jih položili eno na drugo, pa bi okoli Blejskega jezera nastalo 6,5 metra visoko obzidje.
Kremne rezine oziroma »kremšnite« pripravljajo v številnih slaščičarnah po Sloveniji, po originalnem receptu pa le v slaščičarski delavnici blejskega hotela Park, je poudaril izvršni direktor Sava hotelov Bled Fedja Pobegajlo. Recept za originalno kremno rezino je leta 1953 sestavil takratni vodja slaščičarske delavnice Ištvan Lukačević, ki se je v poznih štiridesetih letih iz Vojvodine z družino preselil na Bled. Uporabil je star vojvodinski recept, le da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano, rezultat pa je bila izjemno lahka in rahla sladica. Njegov recept, je dejal Pobegajlo, je še danes skrivnost, ki so jo prenašali naprej vodje omenjene slaščičarske delavnice. Doslej, je dejal Pobegajlo, jih je bilo le pet, ta čas je delavnica v rokah Alme Rekić. S pripravo kremnih rezin začnejo že ob 5. uri, saj jih vsak dan pripravljajo sveže. Ob koncu tedna, ko je na Bledu največ obiskovalcev, tudi vsako uro. Na dan tako pripravijo od petsto do tri tisoč kremnih rezin, za kar po besedah slaščičarke Mehire Kovačevič porabijo 140 kilogramov moke, 32 kilogramov sladkorja, dva kilograma vanilijinega sladkorja, osemsto jajc, 625 litrov mleka, 78 litrov smetane in 120 kilogramov masla. Da je prav blejska kremna rezina nekaj posebnega, je skrivnostno pristavila, pa je treba dodati še tamkajšnjo klimo in pogled na jezero.