Pekovka palačink
Lije kot iz škafa, ko se z Izbranim peljeva na drugi konec dežele. A ko s ceste zagledava Lendavski grad, pokrajino že tipajo sončni žarki in ob pogledu na idilične gorce si je kar težko predstavljati, da se je na zemlji, kjer zdaj rasto žlahtne trte, pred 410 leti prelivala kri. Tu je bila 1603 ena pomembnih bitk v obrambi pred Turki, v kateri se je bojevalo 800 vojakov in 500 domačinov. Čeprav so Turki med svojimi vpadi nekajkrat poskušali zavzeti grad na vzpetini nad mestom, se jim to ni posrečilo. Da je stal že v 12. stoletju, priča zapis iz leta 1192, današnjo obliko pa je dobil s prezidavo, za katero je poskrbel knez Pal Estherhazy po letu 1717. Štiristo deset let od bitke, 40 let, odkar domuje v njem lendavska Galerija – Muzej. In tja sva namenjena. Gledat 63 mojstrskih jedkanic velikega holandskega slikarja Rembrandta. Seveda so naju navdušile in očarale, mene še posebej tista z naslovom Pekovka palačink iz leta 1635. Izbrani mi je obljubil kosilo v krčmi nekje okrog Lenarta, ki da stoji ob cesti na levi, na desni pa je parkirišče … Vrstila so se imena vasi in zaselkov, za katere nisva nikoli slišala, a pokrajina je vabljiva, zato se sploh nisva sekirala. Cesta pač nekam pelje in naju je po drugi strani pripeljala nazaj v Lenart! Nikjer v Evropi se nisva zgubila, v domači deželi pa! Smejalne mišice so imele precej dela in ko sva prišla domov, sem brž sklenila, da bomo naslednji dan jedli holandske »pannekoeken«. A smeh me je minil, ko sem ugotovila, da čisto majhne palačinke pečejo v ponvah z vdolbinicami, kakršne ne premorem. No, napekla sem palačink po naše in jih ponudila s kolekcijo domačih konfitur, v katerih so še majhni koščki sadja.
Ananasova konfitura z rožmarinom in vanilijo
Potrebujemo: 1 velik ananas (čiste teže 1200 g), 1 vejico rožmarina, 1 strok vanilije, 2 cm naribanega ingverja, 2 žlici limoninega soka, 1 zavitek želirnega sladkorja 2:1 (500 g)
Ananas olupimo, izrežemo kocen in sadež zrežemo na drobne koščke ter damo v velik lonec. Ingver nastrgamo, iz vanilijinega stroka izdrgnemo sredico in oboje pridamo ananasu. Prilijemo limonin sok, dodamo še vejico rožmarina, premešamo, pokrijemo s kuhinjsko brisačo, zmes naj 30 minut počiva.
Konfituro segrevamo počasi, nato pustimo, da 3 do 4 minute dobro vre in medtem neprestano mešamo. Odstranimo rožmarinovo vejico, natočimo konfituro v manjše vroče kozarce, zapremo in kozarce za 5 minut postavimo na glavo.
Malinova konfitura z breskvami
Potrebujemo: 300 g malin, 900 g olupljenih in razkoščičenih breskev, 1 žlico limoninega soka, 1 zavitek želirnega sladkorja 2:1 (500 g), 1 zvezdasti janež po okusu
Maline preberemo, piriramo in pretlačimo skozi gosto sito. Breskve ob peclju zarežemo na križ, 30 sekund blanširamo v vreli vodi in jih nato z mrzlo oblijemo ter olupimo. Zrežemo jih na zelo majhne koščke. V velik lonec damo malinov pire, narezane breskve, limonin sok, 1 zavitek želirnega sladkorja 2:1 in po želji zvezdasti janež. Zavremo, kuhamo na močnem ognju 4 minute, odstranimo zvezdasti janež in nalijemo v vroče kozarčke ter zapremo. Kozarčke nato za 5 minut postavimo na glavo. Pa dober tek!