Virtuozni prsti – božanska glasba

Koncerti radovljiškega poletnega glasbenega festivala kot v kadenci odprhnejo pezo vsakdana in namenijo človeku čisti užitek. Brazilec Nicolau de Figueiredo, ki sodi v sam svetovni vrh čembalistov, je dobesedno obdaril občinstvo s skladbami štirih velikih skladateljev 18. stoletja, Portugalca Carlosa de Seixasa, Italijana Domenica Scarlattija, Španca, redovnika Antonia Solerja in Avstrijca Josepha Haydna. Po burnem aplavzu je dodal še deset minut trajajoči Fandango Antonia Solerja, strasten, čuten, razgiban, omamen španski ples, ki se ponavadi pleše v paru, spremljajo pa ga kitara, človeški glas, kastanjete in ritmični ploski rok. Plesalce fandanga je slikal že španski slikar Francisco Goya (1746–1828), Nicolau de Figueiredo pa jih je poustvaril v zvokih tako silovito, da je jemalo dih. In ker se človek zelo rad spominja lepih dogodkov, sem na nefestivalski večer povabila na brazilski kolač in sangrio s penino. Receptov za sangrio je zelo veliko, za vse pa drži, da je treba sestavine zmešati z leseno žlico.

Korenjev kolač - Bolo de cenoura

3 srednje velike rdeče korenčke, 3 jajca, 240 ml rastlinskega olja, 400 g sladkorja, 1 ščep soli, 250 g moke, 1 žličko pecilnega praška, maslo za model, 1 papirnat prtiček

Pečico ogrejemo na 175–180 °C. Najbolj primeren je venčast pekač.

Korenje najprej naribamo. Nato zmiksamo korenje, jajca, sladkor, olje in sol ter počasi dodajamo presejano moko s pecilnim praškom. Dobro namastimo model, ga oprašimo z moko in vanj nalijemo testo. Pečemo okoli 40 minut. Ohladimo v pekaču in kolač previdno zvrnemo na krožnik, pogrnjen s čipkastim papirnatim prtičem. Postrežemo lahko s kakšno kremo ali stepeno in oslajeno smetano.

Klasična sangria - Sangria clasica

za 4–6 oseb potrebujemo:1 l črnega vina, 2 marelici, 1 jabolko, 1 hruško, 1/2 manjšega ananasa, 2 neškropljeni pomaranči, 2 limoni, 1 kozarček konjaka, 1 ščep muškata, 1/2 sode, led

Najprej damo v velik steklen vrč vino, sok 1 limone in 1 pomaranče. Sladkor z malo vode stopimo, da se laže spoji z vinom. Preostalo sadje drobno narežemo. Neškropljeno pomarančo narežemo z lupino vred. Nazadnje dodamo konjak. Vrč za 2–3 ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, dolijemo sodo in dodamo led.

Sangria z rumom - Sangria de ron

4 litre črnega vina, 2 litra soka rdečih pomaranč, 1/2 l rjavega ruma, 2 jabolki, 2 banani, 1 neškropljeno pomarančo, 1 strok vanilije, 1 ščep cimeta, led

Zmešamo črno vino in pomarančni sok, najbolje sveže stisnjen. Sadje narežemo na drobne kocke, pomarančo z lupino vred. Iz vanilijinega stroka izpraskamo sredico in jo s ščepom cimeta vmešamo v tekočino. Na koncu dolijemo rum. Posodo postavimo v hladilnik za 2 uri, in preden postrežemo, dodamo še led.

Sangria s penino - Sangria cava

Za 4 osebe potrebujemo:

1 steklenico močno ohlajene penine, 1 neškropljeno pomarančo, 2 žlici pomarančnega likerja, 1 žlico rožne vode (lekarna)

Pomarančo zrežemo na drobne koščke, zmešamo z likerjem in rožno vodo in enakomerno razdelimo v 4 kozarce. Dolijemo penino in serviramo s slamico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 23. avgust 2013 / 14:38

Sojenje Očistimo Slovenijo se nadaljuje

Po julijskih obsodbah za orožarske posle se je v sredo nadaljevalo sojenje zaradi prepovedane trgovine z mamili proti obtožencem iz policijske akcije Očistimo Slovenijo.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 7. september 2009 / 07:00

Priznanje Mojstru poštevanke

Ljubljana - Pred nekaj dnevi so na Ljubljanskem gradu razglasili dobitnike plaket in posebnih priznanj iz natečaja Ustvarjalni učitelj leta 2008/09, tokrat že enajstega po vrsti...

Nasveti / ponedeljek, 7. september 2009 / 07:00

Jedi za poletne dni

Marinirani losos Sestavine: 70 dag svežega lososa, sol, natrt poper, malo sladkorja, 1 vejica listov kopra, pol žličke gorčičnih semen. Koprova go...

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. september 2009 / 07:00

Podelili zadružna priznanja

Iz Gorenjske so priznanja prejeli Zdravko Hafner, Janko Jeglič in Janez Šušteršič ter kmetijsko gozdarski zadrugi Škofja Loka in Sava Lesce.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. september 2009 / 07:00

Končno rast gospodarstva

Po dveh četrtletjih negativne rasti se je BDP v drugem četrtletju letos (v primerjavi s prejšnjim) povečal za 0,7 odstotka. Avgustovska inflacija ničodstotna.

Kronika / ponedeljek, 7. september 2009 / 07:00

Nesreče

Vsak dan delovna nesreča Koroška Bela - V jeseniškem Acroniju so imeli v prvi polovici minulega tedna kar tri delovne nesreče. V...