Jedi za poletne dni

Marinirani losos

Sestavine: 70 dag svežega lososa, sol, natrt poper, malo sladkorja, 1 vejica listov kopra, pol žličke gorčičnih semen.

Koprova gorčična omaka: 3 žličke pehtranove gorčice, malo vode, 2 žlički sladkorja, 1 žlica vinskega kisa, 1 dl olja, 1 žlica sesekljanih koprovih vršičkov.

Priprava: Sol, natrt poper, sladkor in natrta gorčična semena zmešamo. S to mešanico natremo lososa. Koper operemo in grobo sesekljamo in potresemo po začinjenem lososu. Lososov file damo v skledo in nekoliko obtežimo. Po 12 urah je losos gotov. Koprove začimbe odstranimo. Lahko pa ga potresemo s sveže sesekljanim koprom. Lososa narežemo na tanke lističe in jih napolnimo z gorčično omako. Na krožnik položimo nekaj listov različne solate, nanjo damo lososove zvite fileje in jih prelijemo z gorčično omako.

Gorčična omaka: Gorčico, sladkor ali med, vodo, kis in koper premešamo. Počasi vlivamo olje, da se naredi omaka.

Gobova juha malo drugače

Sestavine: 6 dag oljčnega olja, 4 dag čebule, 25 dag različnih gob, 30 dag krompirja, lovor, majaron, česen, 3 dag moke, peteršilj, pol dl kisle smetane, 8 dag rdeče leče, kis po okusu.

Priprava: Sesekljano čebulo in na liste narezane gobe na hitro prepražimo na vroči maščobi. Dodamo na kocke narezan krompir, lovor, majaron in sesekljani česen. Zalijemo s četrt l kostne juhe ali vode in zavremo. Nazadnje dodamo še rdečo lečo in na koncu podmet s kislo smetano. Juho dobro prevremo in preden jo postavimo na mizo, ji dodamo še sesekljan peteršilj in malo kisa. Na koncu juho po okusu še začinimo.

Polnjene paprike

Sestavine: 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 1 čebula, 40 dag mletega mesa, 1 žlička gorčice, sol, poper, 1 dl zelenjavne juhe, 13 dag mocarele, 25 dag pisanih rezancev, zeliščno maslo.

Priprava: Papriko prepolovimo in očistimo. Čebulo narežemo na kocke in jo dodamo mletemu mesu. Dodamo gorčico in sestavine zgnetemo v gladko zmes. Začinimo po okusu. Maso nadevamo v prepolovljene paprike. Paprike damo v pekač in dolijemo zelenjavno juho ali vodo. Pečemo 30 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Sir narežemo na rezine. Po 20 minutah pečenja damo sir na paprike in potresemo s peteršiljem. Skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo zeliščno maslo. Postrežemo paprike in testenine, ki jim lahko po okusu dodamo še parmezan in sveža zelišča.

Račje prsi z gorgonzolno omako

Sestavine: 4 kosi račjih prsi, sol, poper, med, maščoba za peko.

Gorgonzolna omaka: 2 kosa gorgonzole, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 1,5 dl mleka, sol, poper, limonov sok, smetana.

Diplomatski krompir: 2 dl vode, 7 dag maščobe - margarine, 10 dag moke, 3 jajca, 10 dag kuhanega krompirja, 8 dag gnjati ali 6 dag narezanih mandljev, olje za cvrenje.

Priprava: Račje prsi očistimo, solimo, popopramo in namažemo z medom. Pokapljamo jih z oljem. Marinirane z obeh strani opečemo na margarini ali maslu. Pečemo jih samo do tri četrt, ker morajo biti še nekoliko rožnate barve. Pečene narežemo, jih naložimo na krožnik in prelijemo z gorgonzolno omako. Ponudimo jih z diplomatskim krompirjem.

Gorgonzolna omaka: Maslo ali margarino raztopimo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo in zalijemo z mlekom. Omaka naj malo prevre, dodamo ji naribano gorgonzolo, jo znova prevremo in nazadnje ji dodamo še smetano po okusu ter limonov sok.

Priprava diplomatskega krompirja: Iz vode, margarine ali masla in moke naredimo paljeno ali kuhano testo, ki mu dodamo jajca, kuhan in pretlačen krompir, gnjat ali rezane mandlje, muškatni orešček sol, poper. Z žlico oblikujemo žličnike in jih ocvremo v srednje vročem olju.

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12, dag masla ali margarine.

Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. V sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga na hitro postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Naredimo makov nadev. Mleko zavremo, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajenega premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo plast testa. Rezine postavimo v pečico segreto na 180 stopinj Celzija za 40 minut.

Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 21. oktober 2011 / 07:00

Na sejmu gozdarske mehanizacije

Kranj - Društvo lastnikov gozdov Gorenjske je prejšnji četrtek več kot 120 lastnikov gozdov in izvajalcev gozdarskih del s spodnjega dela Gorenjske popeljalo v Stift Rein pri Gra...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 8. junij 2021 / 11:00

Spet mesečni sejem v vojašnici

Škofja Loka – Jutri, 9. junija, bo na območju nekdanje vojašnice v Škofji Loki znova organiziran sejem, in sicer od 7. do 16. ure. Organizator Krajevna skupnost Kamnitnik opozarja vse udeležence in...

Kronika / torek, 8. junij 2021 / 16:19

Polil vnetljive tekočine in iz jeklenke izpuščal plin

Radovljica – Radovljiški policisti so pred dnevi prejeli prijavo o nasilnem vedenju moškega v enostanovanjskem objektu. Zelo resno je grozil z vžigom zmesi zelo vnetljivih snovi, s čimer je povzroč...

Nasveti / torek, 8. junij 2021 / 16:18

Čokoladna torta z malinami

Čokoladna torta že ne more biti slaba, a še boljša je, če jo dopolnimo z malinami. Čudovit preplet sladkega in kislega okusa.

GG Plus / torek, 8. junij 2021 / 16:15

Ustvarjalno delo in dober seks

Zora ima o življenju, ki ga živi danes, zanimivo teorijo. Takole pravi: »Fizična nosečnost, ko me je mama nosila pod srcem, je res trajala devet mesecev, a duhovna nosečnost, to je čas, ko se je mo...

Škofja Loka / torek, 8. junij 2021 / 16:13

Častni občan bo Vincencij Demšar

Škofja Loka – Na slovesnosti ob letošnjem prazniku Občine Škofja Loka bodo podelili naslov častnega občana, zlati grb občine, dva srebrna in tri bronaste grbe, so sklenili na zadnji seji občinskega...