Ljubezen do kuhanja

Ni boljšega letnega časa za preizkušanje in učenje kuharskih sposobnosti, kot je poletje. Imamo več časa, več energije in raznoliko hrano, ki vabi s svojimi barvami in okusi. Ko se naveličamo pečenja na žaru in čevapčičev, je čas, da pogledamo v kuharske knjige in se naučimo kaj novega. Dve stvari sta me napeljali na tokratno pisanje. Prva je bila oddaja na televiziji, v kateri kuhajo otroci. Druga pa sta bili kuharski knjigi, ki sem ju našla v knjižnici. Otroci in njihovi mentorji so me navdušili zato, ker so bili pri kuhanju ustvarjalni in so pokazali prave male mojstrovine. Uporabljali so sestavine, ki jih običajno niti pogledati nočejo – možgane in drobovino. Ko so jed pokazali mentorjem, so jih ti vprašali, ali so že kdaj poskusili takšno jed. Otroci so odločno odkimali in z gnusom poizkusili malo žličko svoje specialitete. Nekdo izmed sodelujočih je bil celo navdušen nad okusom. No, za enega izmed tekmovalcev pa bi si upala staviti, da je griž­ljaj svoje jedi izbruhal, čeprav kamere tega niso pokazale. V glavi je res spravljena strašna sličica, ko nam nekdo reče, da bi jedli možgane ali drobovino. Skoraj tako grozna, kot da bi postali ljudožerci … Pa vendar je bilo na obrazih malih kuharjev videti veliko ponosa, ko so njihove jedi ocenjevali pravi poznavalci s pravimi kuharskimi komentarji. Oddaja, ki je vredna posnemanja, mogoče v kakšni drugačni obliki pri urah gospodinjstva. Prav je, da so otroci in najstniki čim bolj aktivni udeleženci prehranjevanja, obedovanja, priprave in nabave jedi. Tako bodo mogoče prej dojeli, kaj pomeni vsakodnevna priprava obrokov za starše in kuharje v vrtcih ter šolah. Pa ne le to. Moje razmišljanje o tem je potrdil drugi razlog tega pisanja – kuharska knjiga. Takšna knjiga je v vsaki hiši. Če ne drugače, ste jo dobili za poroko ali pa so vas zanjo v trenutku vaše šibkosti prepričali prodajalci. Mogoče vas je celo navdušila katera izmed oddaj o kuhanju, pa ste jo zato kupili. Lahko bi jih naštela kar nekaj, ki so navdušile mene. No, zad­nji knjigi, ki sta me prepričali, da je kuhanje nekaj, kar je koristno za otroke, pa sta narejeni predvsem za najstnike. Nikjer ne piše, da ne tudi za otroke in odrasle. Nastanku knjig Vihar med lonci (prvi in drugi del) mladega avtorja Sama Sterna je botrovala Samova mama. Knjigi sta zabavni, polni fotografij (ne samo jedi, tudi ljudi), kar še posebej navduši dekleta … Za Sama je kuhanje izziv in sproščanje, in ker je najmlajši izmed petih otrok, ima doma vrsto različnih prehranskih interesov. Od vegetarijanskih do bivših vegetarijanskih … V uvodu priznava, da ni maral nakupovanja, dokler ni začel kuhati, sedaj pa je zanj že samo nakupovanje prava umetnost. Fant kuha največkrat ob nedeljah, ko ima čas. Zraven posluša glasbo in zanj je to odklop. Brez pretiravanja lahko rečem, da je dober zgled marsikateremu najstniku, ki bi jedel samo pico. Človeka navduši za zajtrk ali za hiter in zdrav prigrizek pred izpitom. Ima recepte za zabavo (mogoče bi na ta način še najhitreje navdušili vaše mladostnike za kuhanje), recepte za osvajanje (kako narediš vtis na dekle – opa, tudi to bi marsikoga prepričalo), recepte za prijatelje, za nedeljska družinska kosila, za okrevanje od šole (ne šalim se) ter še vrsto koristnih in zabavnih receptov. Iz obeh knjig delamo punce velikanski miselni vzorec. Zakaj? Zato, ker je zabavno skupaj gledati kuharsko knjigo, z očmi in z mislimi in skorajda še z drugimi čutili. Že same sestavine so dobra tema za pogovor. Človek se poglobi v prehranske navade, tako svoje kot od svojih bližnjih. Najvažnejše pa so ideje, ki jih uporabimo na svoj način. Zdi se mi prav, da nenehno širimo svoj svet. Tudi svet hrane. Če to počnemo v družbi nam ljubih ljudi in če je še zabavno, je to zmagovalna kombinacija. Splača se navdušiti otroke za kuhanje. Ampak najprej moramo pri tem uživati sami, šele potem bomo to prenesli na otroke. Začnimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 16. junij 2007 / 07:00

Eni govorili o sproščenosti, drugi o vrednotah

Po treh letih spet javna tribuna Zbora za republiko, tokrat namenjena sproščeni Sloveniji. Društvo Zares istega dne razpravljalo o vrednotah nove politike.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 19. avgust 2015 / 14:50

Veliki šmaren in religija

Je danes tudi dela prost dan. Mnogi si rečemo, da je to najbolj normalno, saj je večini Slovencem ta dan tudi velik verski praznik. Marijina romarska središča so polna obiskovalcev. In v n...

Mularija / sreda, 19. avgust 2015 / 14:46

Prvi Kamp Kovor

Raznolike aktivnosti so si mladi udeleženci popestrili s tabornim ognjem in Sherlockovim plesom.

Kronika / sreda, 19. avgust 2015 / 14:44

Poplava v Grajski ulici

Bohinjska Bistrica – Minulo nedeljo je v Grajski ulici v Bohinjski Bistrici počila glavna vodovodna cev. Voda je poplavila del ulice in ogrožala tri objekte. Posredovali so gasilci PGD Bohinjska Bi...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 19. avgust 2015 / 14:34

V Pšati poginilo več sto rib

Do pogina je na dobrih dveh kilometrih Pšate od ribogojnice do konca Poženika domnevno prišlo zaradi čiščenja bazenov bližnje ribogojnice, a policisti sumov nezakonitosti niso potrdili.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 19. avgust 2015 / 14:28

Večer podoknic in semanji dan

Turistično društvo Slajka Hotavlje vsako leto ob godu svetega Lovrenca pripravi Večer slovenskih podoknic in Semanji dan. Letos je bila prireditev že petinštiridesetič.