Ljubezen do kuhanja

Ni boljšega letnega časa za preizkušanje in učenje kuharskih sposobnosti, kot je poletje. Imamo več časa, več energije in raznoliko hrano, ki vabi s svojimi barvami in okusi. Ko se naveličamo pečenja na žaru in čevapčičev, je čas, da pogledamo v kuharske knjige in se naučimo kaj novega. Dve stvari sta me napeljali na tokratno pisanje. Prva je bila oddaja na televiziji, v kateri kuhajo otroci. Druga pa sta bili kuharski knjigi, ki sem ju našla v knjižnici. Otroci in njihovi mentorji so me navdušili zato, ker so bili pri kuhanju ustvarjalni in so pokazali prave male mojstrovine. Uporabljali so sestavine, ki jih običajno niti pogledati nočejo – možgane in drobovino. Ko so jed pokazali mentorjem, so jih ti vprašali, ali so že kdaj poskusili takšno jed. Otroci so odločno odkimali in z gnusom poizkusili malo žličko svoje specialitete. Nekdo izmed sodelujočih je bil celo navdušen nad okusom. No, za enega izmed tekmovalcev pa bi si upala staviti, da je griž­ljaj svoje jedi izbruhal, čeprav kamere tega niso pokazale. V glavi je res spravljena strašna sličica, ko nam nekdo reče, da bi jedli možgane ali drobovino. Skoraj tako grozna, kot da bi postali ljudožerci … Pa vendar je bilo na obrazih malih kuharjev videti veliko ponosa, ko so njihove jedi ocenjevali pravi poznavalci s pravimi kuharskimi komentarji. Oddaja, ki je vredna posnemanja, mogoče v kakšni drugačni obliki pri urah gospodinjstva. Prav je, da so otroci in najstniki čim bolj aktivni udeleženci prehranjevanja, obedovanja, priprave in nabave jedi. Tako bodo mogoče prej dojeli, kaj pomeni vsakodnevna priprava obrokov za starše in kuharje v vrtcih ter šolah. Pa ne le to. Moje razmišljanje o tem je potrdil drugi razlog tega pisanja – kuharska knjiga. Takšna knjiga je v vsaki hiši. Če ne drugače, ste jo dobili za poroko ali pa so vas zanjo v trenutku vaše šibkosti prepričali prodajalci. Mogoče vas je celo navdušila katera izmed oddaj o kuhanju, pa ste jo zato kupili. Lahko bi jih naštela kar nekaj, ki so navdušile mene. No, zad­nji knjigi, ki sta me prepričali, da je kuhanje nekaj, kar je koristno za otroke, pa sta narejeni predvsem za najstnike. Nikjer ne piše, da ne tudi za otroke in odrasle. Nastanku knjig Vihar med lonci (prvi in drugi del) mladega avtorja Sama Sterna je botrovala Samova mama. Knjigi sta zabavni, polni fotografij (ne samo jedi, tudi ljudi), kar še posebej navduši dekleta … Za Sama je kuhanje izziv in sproščanje, in ker je najmlajši izmed petih otrok, ima doma vrsto različnih prehranskih interesov. Od vegetarijanskih do bivših vegetarijanskih … V uvodu priznava, da ni maral nakupovanja, dokler ni začel kuhati, sedaj pa je zanj že samo nakupovanje prava umetnost. Fant kuha največkrat ob nedeljah, ko ima čas. Zraven posluša glasbo in zanj je to odklop. Brez pretiravanja lahko rečem, da je dober zgled marsikateremu najstniku, ki bi jedel samo pico. Človeka navduši za zajtrk ali za hiter in zdrav prigrizek pred izpitom. Ima recepte za zabavo (mogoče bi na ta način še najhitreje navdušili vaše mladostnike za kuhanje), recepte za osvajanje (kako narediš vtis na dekle – opa, tudi to bi marsikoga prepričalo), recepte za prijatelje, za nedeljska družinska kosila, za okrevanje od šole (ne šalim se) ter še vrsto koristnih in zabavnih receptov. Iz obeh knjig delamo punce velikanski miselni vzorec. Zakaj? Zato, ker je zabavno skupaj gledati kuharsko knjigo, z očmi in z mislimi in skorajda še z drugimi čutili. Že same sestavine so dobra tema za pogovor. Človek se poglobi v prehranske navade, tako svoje kot od svojih bližnjih. Najvažnejše pa so ideje, ki jih uporabimo na svoj način. Zdi se mi prav, da nenehno širimo svoj svet. Tudi svet hrane. Če to počnemo v družbi nam ljubih ljudi in če je še zabavno, je to zmagovalna kombinacija. Splača se navdušiti otroke za kuhanje. Ampak najprej moramo pri tem uživati sami, šele potem bomo to prenesli na otroke. Začnimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 9. september 2014 / 12:52

V boj za etične ideale

Nova sezona v Prešernovem gledališču prinaša šest premier, od tega dve krstni uprizoritvi. Z izborom predstav gledališče nadaljuje svojo družbeno kritično držo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 14. december 2021 / 22:49

Zimska vasica na Blejskem jezeru privablja fotografe

Bled – V decembrski praznični podobi je Bled še posebno slikovit, piko na i letošnji okrasitvi pa predstavlja tako imenovana zimska vasica, postavljena na splav na jezeru. Jelka, hišica in snežak,...

Jezersko / torek, 14. december 2021 / 22:48

Odprli so drsališče, spremenjen je prometni režim

Jezersko – Na območju Ravenske Kočne je v času zimske sezone in predvsem ob koncu tedna ponovno vzpostavljen spremenjen prometni režim. V teh dneh namreč Jezersko marsikoga prepriča, da se odloči z...

Kranj / torek, 14. december 2021 / 22:45

Pomagajo za boljši jutri

Zavarovalnica Triglav je v okviru novoletne akcije Za boljši jutri podprla nakup treh defibrilatorjev v Mestni občini Kranj in nove prenosne črpalke za gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Trboje...

Kronika / torek, 14. december 2021 / 22:40

V Kranju v požaru na avtobusu umrl mlajši moški

Kranjski gasilci so mrtvega mladeniča našli v petek popoldne v avtobusu, ki je pred tem zagorel. Zaradi nesrečnih padcev sta umrla tudi moška v Jelendolu in Šenčurju.

Rekreacija / torek, 14. december 2021 / 22:36

Krpljanje po Montaževih planinah

Planina Krni dol (1525 m n. m.), Larice (1429 m n. m.) in Pecol (1500 m n. m.) – Razmere so v gorah trenutno zahtevne, saj je snega res ogromno in ni predelan. Zato je treba biti pri izbiri ture še bo...