Ljubezen do kuhanja

Ni boljšega letnega časa za preizkušanje in učenje kuharskih sposobnosti, kot je poletje. Imamo več časa, več energije in raznoliko hrano, ki vabi s svojimi barvami in okusi. Ko se naveličamo pečenja na žaru in čevapčičev, je čas, da pogledamo v kuharske knjige in se naučimo kaj novega. Dve stvari sta me napeljali na tokratno pisanje. Prva je bila oddaja na televiziji, v kateri kuhajo otroci. Druga pa sta bili kuharski knjigi, ki sem ju našla v knjižnici. Otroci in njihovi mentorji so me navdušili zato, ker so bili pri kuhanju ustvarjalni in so pokazali prave male mojstrovine. Uporabljali so sestavine, ki jih običajno niti pogledati nočejo – možgane in drobovino. Ko so jed pokazali mentorjem, so jih ti vprašali, ali so že kdaj poskusili takšno jed. Otroci so odločno odkimali in z gnusom poizkusili malo žličko svoje specialitete. Nekdo izmed sodelujočih je bil celo navdušen nad okusom. No, za enega izmed tekmovalcev pa bi si upala staviti, da je griž­ljaj svoje jedi izbruhal, čeprav kamere tega niso pokazale. V glavi je res spravljena strašna sličica, ko nam nekdo reče, da bi jedli možgane ali drobovino. Skoraj tako grozna, kot da bi postali ljudožerci … Pa vendar je bilo na obrazih malih kuharjev videti veliko ponosa, ko so njihove jedi ocenjevali pravi poznavalci s pravimi kuharskimi komentarji. Oddaja, ki je vredna posnemanja, mogoče v kakšni drugačni obliki pri urah gospodinjstva. Prav je, da so otroci in najstniki čim bolj aktivni udeleženci prehranjevanja, obedovanja, priprave in nabave jedi. Tako bodo mogoče prej dojeli, kaj pomeni vsakodnevna priprava obrokov za starše in kuharje v vrtcih ter šolah. Pa ne le to. Moje razmišljanje o tem je potrdil drugi razlog tega pisanja – kuharska knjiga. Takšna knjiga je v vsaki hiši. Če ne drugače, ste jo dobili za poroko ali pa so vas zanjo v trenutku vaše šibkosti prepričali prodajalci. Mogoče vas je celo navdušila katera izmed oddaj o kuhanju, pa ste jo zato kupili. Lahko bi jih naštela kar nekaj, ki so navdušile mene. No, zad­nji knjigi, ki sta me prepričali, da je kuhanje nekaj, kar je koristno za otroke, pa sta narejeni predvsem za najstnike. Nikjer ne piše, da ne tudi za otroke in odrasle. Nastanku knjig Vihar med lonci (prvi in drugi del) mladega avtorja Sama Sterna je botrovala Samova mama. Knjigi sta zabavni, polni fotografij (ne samo jedi, tudi ljudi), kar še posebej navduši dekleta … Za Sama je kuhanje izziv in sproščanje, in ker je najmlajši izmed petih otrok, ima doma vrsto različnih prehranskih interesov. Od vegetarijanskih do bivših vegetarijanskih … V uvodu priznava, da ni maral nakupovanja, dokler ni začel kuhati, sedaj pa je zanj že samo nakupovanje prava umetnost. Fant kuha največkrat ob nedeljah, ko ima čas. Zraven posluša glasbo in zanj je to odklop. Brez pretiravanja lahko rečem, da je dober zgled marsikateremu najstniku, ki bi jedel samo pico. Človeka navduši za zajtrk ali za hiter in zdrav prigrizek pred izpitom. Ima recepte za zabavo (mogoče bi na ta način še najhitreje navdušili vaše mladostnike za kuhanje), recepte za osvajanje (kako narediš vtis na dekle – opa, tudi to bi marsikoga prepričalo), recepte za prijatelje, za nedeljska družinska kosila, za okrevanje od šole (ne šalim se) ter še vrsto koristnih in zabavnih receptov. Iz obeh knjig delamo punce velikanski miselni vzorec. Zakaj? Zato, ker je zabavno skupaj gledati kuharsko knjigo, z očmi in z mislimi in skorajda še z drugimi čutili. Že same sestavine so dobra tema za pogovor. Človek se poglobi v prehranske navade, tako svoje kot od svojih bližnjih. Najvažnejše pa so ideje, ki jih uporabimo na svoj način. Zdi se mi prav, da nenehno širimo svoj svet. Tudi svet hrane. Če to počnemo v družbi nam ljubih ljudi in če je še zabavno, je to zmagovalna kombinacija. Splača se navdušiti otroke za kuhanje. Ampak najprej moramo pri tem uživati sami, šele potem bomo to prenesli na otroke. Začnimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Priložnostni kovanci ob treh dogodkih

Ljubljana - Slovenija vsako leto ob pomembnih političnih, zgodovinskih, znanstvenih, kulturnih, športnih, humanitarnih in drugih dogodkih izda priložnostne kovance. Prihodnje let...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:21

Trener in kapetan hokejistov ostajata na Jesenicah

Iz jeseniškega hokejskega kluba so sporočili, da so pred novo sezono podpisali novi pogodbi s trenerjem Gabrom Glavičem in kapetanom Gašperjem Glavičem, nove pogodbe pa že podpisujejo tudi z drugimi i...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:18

Razvijajo rešitve za e-kolesa

Na enem največjih in najpomembnejših kolesarskih sejmov na svetu Eurobike, ki seznanja z najnovejšimi trendi na področju kolesarstva, se je predstavilo tudi sedem slovenskih podjetij, med njimi Domel.

GG Plus / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:14

Strah je bil neopisljiv

Letos mineva petdeset let od prve slovenske alpinistične odprave v kalifornijski El Capitan. V Slovenskem planinskem muzeju so odpravi na čast 8. julija pripravili muzejsko razstavo in večer, na kater...

Zanimivosti / ponedeljek, 17. julij 2023 / 22:12

Normalizirano stanje Zelencev

V lanskem letu je izrazita poletna suša negativno vplivala na kranjskogorski naravni rezervat Zelenci, vendar so se, kot ugotavljajo strokovnjaki, razmere letos izboljšale, stanje pa se je vrnilo v no...

Jesenice / ponedeljek, 17. julij 2023 / 18:26

Obnova najbolj dotrajanih jeseniških ulic

Na Jesenicah se zaključuje obnova dveh najbolj dotrajanih ulic v mestu, Kejžarjeve in Delavske ulice.