Sejemski žar

Čeprav je vročina peklenska, je Linhartov trg prvo nedeljo v avgustu obljuden. Na tem srečanju mest na Venerini poti manjka samo stojnica, kjer bi vsak obiskovalec dobil skromno »semanjščico«, ki bi imela enako funkcijo kot »božičnica«. Res, na prodaj je veliko lepega, tudi koristnega in uporabnega. Skratka, kakšna sodobna dobra vila v minici ali v frfotavem kaftančku bi izpolnjevala želje in delila srebrne kovance. Ker to povem na glas, znanci okoli mene že sumničavo gledajo, če mi je žar poletja načel možgane s kislinsko marinado. No, za žar mojih želja, kar zadeva umetelne izdelke, bi bila primernejša krepka skrinjica. A ker je stvarnost drugačna in sem še zmeraj 'štirinožna', se ne morem kaj prida ustavljati, izbirati, poklepetati in odpirati denarnice. Zatečem se v Galerijo Šivčeva hiša, da malo predahnem, ko vstopi za mano dober, prijazen znanec in se ob pogledu na moje štirinožje fletno nasmeje: »Kdaj bodo pa tebe končno do konca polomili?« Hlad pod belimi oboki je že storil svoje. Mislim, da so moje sive celice vsaj malo podobne Poirotovim, in se z žarom nasmejem: »A si že slišal, da bi se jezik kdaj zlomil?!« Nasled­nji večer uporabim žar za lahko večerjo.

Gobova nabodala

Za 4 osebe potrebujemo: 1 strok česna, 50 ml limonovega soka, 30 ml medu, 30 ml sojine omake, 1 žličko nastrganega ingverja, 2 žlici olja, 500 g rjavih šampinjonov; v primeru, da jih nimamo, vzamemo bele, 1 rdečo čebulo, 125 g mladih cukinov, lovorove liste, sol, črn sezam.

Zmešamo limonov sok, med, sojino omako, strt česen, nastrgan ingver in olje. Dodamo očiščene gobe z manjšimi klobučki in na široke, tenke trakove narezane cukine in rezine čebule ter mariniramo 30 minut. V vodo namočimo lesene palčke in odberemo lovorove liste. Najboljši so sveži. Marinado rahlo premešamo.

Nato napravimo nabodala. Na palčico najprej nabodemo gobji klobuček, za njim lovorov list, nato zvitek cukina, gobji klobuček, rezino čebule, gobji klobuček, še en lovorov list in zaključimo z gobjim klobučkom. Damo na žar in pečemo na vsaki strani dobre 3 minute. Rahlo posolimo. Posujemo s črnim sezamom in postrežemo z žemljico.

Nabodala s halloumijem

Halloumi je ciprski sir, ki ga najdemo v dobro založenih trgovinah. Ker se ne topi, je zelo primeren za pečenje. Če nimamo halloumija, vzamemo sir, primeren za žar.

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g halloumija, 1 papriko, 1 rdečo čebulo, 16 šampinjonov, 1 žlico timijana, pol žlice rožmarina, 1 žlico mete, 1 žlico peteršilja, 1 strok česna, limonov sok, 50 ml olja, sol, poper, lesene palčke.

Sir narežemo na 2,5 cm velike kocke. Čebulo in papriko prav take koščke. Vse skupaj damo v porcelanasto skledo. Iz olja, limonovega soka, strtega česna, sveže zmletega popra in sesekljanih zelišč naredimo marinado in jo prelijemo čez zelenjavo. Rahlo premešamo, dodamo komaj kaj soli, ker je že sir slan, pokrijemo in damo za 24 ur v hladilnik. Naslednji dan namočimo lesene palčke, napravimo lična nabodalca in jih opečemo z vseh strani. Čas 8-9 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 18. junij 2017 / 09:45

Janez Kecel – najbogatejši kamniški župan

Nekako v slovenski navadi je, da pri nekom, ki se priseli v naš kraj, radi ponavljamo, da je priseljenec, da ni domačin. To se navadno pripiše tudi Janezu Keclu (Kezel), ki je bil v letih...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:51

Manjše bodo izgube pitne vode

Tudi s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev bodo občani Kranja, Preddvora in Naklega dobili nove kilometre vodovoda v omrežju Bašelj–Kranj in Zadraga–Naklo. Investicija prinaša številne posodobitve....

Nasveti / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:48

Očakov sosed

Kanjavec (2568 m) - Sosed očaka Triglava, ki poleti ni ravno najbolj obljudena gora. Pozimi se njegova podoba spremeni v turno kraljestvo, ki privabi številne smučarje. Fantastičen razglednik.

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:45

Vaš razgled

Na fotografiji je nočni metulj ali vešča, ki rada leta okoli ognja in luči in ima v človeškem jeziku razne definicije. Vešča je bila vsaj v preteklosti tudi definicija za taščo, ki se v vs...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:44

Vaš razgled

V hudi poletni vročini, ki jo zaznamujejo temperaturni rekordi, ni vroče le ljudem, ampak tudi živalim. Slika, ki nam jo je poslal Franci Ekar, kaže, kako so se ovce s pašnika zatekle na z...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 11:36

Nihče

V Srebrenici, 2008: »Dobil sem načrt pokopališča in našel bratovo krsto, številko 214. Roko sem položil na zeleno platno, ga pogladil. Kako hudo mi je bilo, veva le jaz in ljubi Bog. Gluho...