Meta, limona ali limeta – osvežitev je prejeta.

»Žejni ko pes« … (1)

Dnevi, ki so jim ime neprostovoljno posodili naši zvesti štirinožni prijatelji, nam v teh dneh pošteno kažejo zobe. Zaradi njih skačemo od sence do sence in z jezikom do tal iščemo osvežilni napitek, ki bi nas resnično odžejal. Rešitve ne najdemo niti v pivu niti v kakšnem sladkem soku iz trgovine. Morebiti se skriva v preizkušenih zeliščnih napitkih …

Zeliščni čaji resda sodijo bolj v hladne zimske mesece, ampak tudi v hudi, celo pasji vročini pokažejo svojo vsestranskost in moč. Nekaterim se zdi, da beseda čaj ne sodi v poletni besednjak, zato jo bomo nadomestili z »zeliščni napitek« in zraven dodali še osvežilni. Bolje? Zdaj pa poskusimo še v prak­si, ali nas bodo res osvežili, poživili, pomirili in oh in sploh dobrodejno vplivali na naše telo in duha …

Osvežilni zeliščni napitki

Meta, melisa, citronka, limonina trava, bazilika, ingver, evkalipt, borovi in vršički jelke, bezeg in mnoga druga zelišča so kot nalašč za pripravljanje polet­nih osvežilnih zvarkov, ki z lahkoto nadomestijo gazirane in negazirane pijače s polic trgovine. Naše babice in prababice nam to v hipu potrdijo, ko obujajo spomine na dni, ko so koscem in drugim pridnim rokam na kmetiji stregle s hladno studenčnico, ki so ji za okus dodale kak šopek mete ali melise z vrta. Da bi se delavcem čim prej povrnile moči, so jih gospodinje postregle s studenčnico, v katero so namočile pelin. S pripravo tak­šnih zeliščnih osvežilnih napitkov ni domala nobenega dela in stroška, zato zadnje čase spet pridobivajo veljavo. Sploh, ker nas ne le odžejajo, pač pa hkrati okrepijo tudi zdravje, na katerega veliko damo. Splošen več kot preprost recept za zeliščne napitke je, da v primerno posodo nalijemo svežo vodo, dodamo vejico, korenino ali liste izbranih zelišč in pustimo nekaj ur stati. Če želimo, da se okus hitreje razvije, zelišča malo pomešamo.

Ohlajen zeliščni čaj iz mete …

Čeravno se danes izogibamo besedici čaj, ji ne moremo popolnoma uiti. Osvežilni zeliščni napitek bo bolj močnega okusa, če ga bomo sprva pripravili kot čaj in potem ohladili. Natrgajmo šop svežih zelišč, kot so meta, melisa, citronka …, ter jih prelijemo z litrom in pol vrele vode. Pustimo stati 10 do 15 minut, nato zelišča odstranimo in pustimo, da se poparek popolnoma ohladi. Dodajmo zdrobljene ledene kocke, rezino limone ali limonin sok in sladkor, po možnosti nerafiniran rjav trsni. Metin čaj, ki ga ohladimo v hladilniku, nas več kot pošteno odžeja. Poprova meta je nasploh eno najboljših zelišč za osvežitev, poživitev in stimulacijo telesa in duha. Vsebuje vitamina C in A, kalcij in železo ter hladi telo. Melisa pa poleg tega, da osveži, tudi pomirja.

Ingverjev napitek in pivo

Za poletne napitke navadno uporabljamo svežo ingverjevo korenino. Ima prijetno pekoč okus, ki podeli napitku močen karakter. Ingver nas hladi, poživlja, spodbuja razstrupljanje, odpravlja vnetja, deloval pa naj bi tudi afrodizično. Kako pa ga pripraviti za poletni napitek? Na drobne koščke narežemo svež ingver, ga denemo v ponev in prelijemo z vodo, ki naj zavre, nato pa ga kuhajmo pol ure. Pokritega pustimo stati čim dlje. Ko se ohladi, ga precedimo in dodajmo kakšno od naravnih sladil ter led. Druga, nemara še bolj mikavna receptura za pripravo ingverjevega napitka veli, da ingverjevo korenino naribamo, posujemo z rjavim sladkorjem, dodamo limonino lupinico in pretlačimo, nato dodamo sok limone in gazirano vodo. Po približno 10 minutah precedimo, dodamo ledene kocke in vejico sveže mete. Napitek, ki smo ga dobili, je tradicionalna angleška osvežilna pijača, ki ji pravijo ingverjevo pivo. Ingver se obnese tudi v kombinaciji z limetinim sokom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 16. junij 2008 / 07:00

Njena pot

Življenjska zgodba Ivanke Tratnik iz Žirov

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Sejem v Radgoni odpira vrata

V soboto se bo na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni začel 47. mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra. Odprt bo do sobote, 5. septembra.

Bohinj / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Slovesnost ob obletnici vzpona na Triglav

Ribčev Laz - Ob spomeniku štirim srčnim možem bodo v soboto ob 17. uri pripravili spominsko slovesnost ob 231. obletnici prvega vzpona na Triglav. Že v sredo pa se je v spomin na...

Zanimivosti / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Alojzija Bajt je bila rojena v Dražgošah. Z družino so se kasneje preselili v Kranj in tu je spoznala svojega bodočega moža Lojzeta. Kmalu sta se poročila, se preselila v Žiri in...

Kranj / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Ziherl o incidentih s slovenskimi turisti na Hrvaškem

Kranj - Poslanec SDS Milenko Ziherl je na vlado in zunanjega ministra Samuela Žbogarja naslovil vprašanje v zvezi z »incidenti«, ki so se dogodili slovenskim državljanom m...

Šport / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Sedmo mesto za dvojni četverec

Dvojni četverec z Iztokom Čopom, Janezom Juršetom, Gašperjem Fistravcem in Janezom Zupancem je danes popoldne veslal v B finalu in tam iztržil največ, kar je lahko, torej prvo mesto...