
Olje, sardele in Sapfo (1)
Glasovi izletniki so se tudi letos odpravili na enotedenske počitnice. Obiskali so Lesbos, tretji največji grški otok. Raznolikost pokrajine je poudarjena s kontrastom med goratim, z iglavci poraščenim severom ter obsežnimi nasadi oljk na jugu.
Letalo je pri odhodu zamujalo, tako da so Glasovci v izbrani hotel na Lesbosu prišli nekaj po polnoči. Štirizvezdični Alkaios je od letališča oddaljen dobrih 64 kilometrov. Hotel ponuja lepe razglede in uživanje v plavanju. Ima majhno, prodnato plažo vulkanskega izvora in kar šest bazenov. Med njimi sta dva primerna za otroke. Tokrat smo se odločili za all inclusive, kar je vključevalo samopostrežni zajtrk, kosilo in večerjo, razne prigrizke, brezalkoholne pijače in lokalne alkoholne, kjer je bil zagotovo največ pozornosti deležen grški ouzo, žgana pijača z aromo janeža. Nekateri ga pijejo z vodo, drugi čistega, tretji z goro ledu v kozarcu. Lesbos je dokaj rodoviten otok, kjer ne smemo pozabiti na sire, oljčno olje in ribolov oziroma je znan po sardelah. Specialiteta otoka so 'sardeles pastes'. To so sveže ulovljene sardine, soljene na barki in postrežene še isti dan oziroma noč. Domačini ta prigrizek uživajo ob pitju ouza.
Lesbos leži streljaj od obale Turčije in pripada skupini severnih egejskih otokov. Dolg je 70 kilometrov, širok 45. Glavno mesto je Mitilena. Otok je znan tudi po solinah. Največje so ob zalivu Kalloni. Njegova posebnost so tudi izviri tople termalne vode, ki pa so slabše vzdrževani in opremljeni kot drugje v Evropi. Njihova voda lajša bolečine in pomaga pri številnih boleznih.
Že v starem veku je otok slovel kot vir posebne, čudežne energije. Da je bil to kraj razcveta lirske poezije, filozofskega razmišljanja in upodabljajoče umetnosti, pričajo številne antične najdbe. Tukaj so častili bogove veselja in sonca, prav tukaj so nastajale rime čudovitih pesmi antične pesnice Sapfo. (se nadaljuje)