Zofija Mazej Kukovič s sodelavci v vrtičku Petre in Dava Karničar / Foto: Gorazd Kavčič

Za več pridelave doma

Evropska parlamentarka Zofija Mazej Kukovič je v okviru projekta in natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta obiskala Dava Karničarja na Jezerskem.

Jezersko – Ocenjevalna komisija si je ogledala vrtička, ki ju obdelujeta z ženo Petro, nato pa je vrhunski alpinist in smučar z Everesta goste popeljal do razgledne točke Prode.

V projekt Požen' Evropo, ki vključuje natečaj za hrano in delovna mesta, je prijavljenih okoli 150 ljudi, je na Jezerskem povedala Zofija Mazej Kukovič. »V okviru projekta pripravljamo delavnice, izobraževanja, srečanja, ocenjevanja vrtov in nasadov ... vse s ciljem, da bi mladim zbudili spoštovanje in ljubezen do zemlje in jim pokazali, da so na tem področju tudi možnosti za razvijanje podjetništva in samozaposlitve. Ne v Evropi ne v Sloveniji v prihodnjih letih ne moremo računati na večje število klasičnih delovnih mest, zato iščimo druge priložnosti,« je o svojem projektu, ki ga razvija od začetka svojega sodelovanja v Evropskem parlamentu, povedala Mazej Kukovičeva. Davo Karničar, ki danes želi preživeti kot samostojni podjetnik, se ji zdi primer človeka, ki dokazuje, da je tudi v trdih razmerah mogoče preživeti. Po drugi strani pa so tudi njegovi uspehi povezani z zdravo prehrano, o čemer je predaval tudi na eni od delavnic v projektu evroposlanke. »V Sloveniji je s pridelavo hrane povezanih še veliko priložnosti,« je povedala poslanka in spomnila, da v Evropi vsako leto vržemo stran 90 milijonov ton hrane. V Sloveniji je za milijardo evrov uvozimo, lahko pa bi jo mnogo pridelali tudi sami in bili tako tudi bolj zdravi.

»Vesel sem, da so me povabili k sodelovanju v projektu evropske parlamentarke,« je povedal Davo Karničar, ki se z ženo Petro pri svojem gorniškem centru že tretje leto ukvarja z vrtičkarstvom. »Dva vrtička imamo: prekopali smo rušo, zemljo močno pognoliji s hlev­skim gnojem, sedaj pa pridelujemo vrtnine, ki uspevajo tu gori. S tem se v večji meri ukvarja Petra, sam sem bolj odgovoren za rože. Poleg vsega drugega je, potem ko pobiraš pridelek, zelo dober občutek, da si ustvaril nekaj svojega.« Petra pravi, da tu uspevajo krompir, nizek fižol, koleraba in podobne preproste vrtnine, na višini tisoč metrov pa se ne trudijo denimo s papriko ali paradižnikom. Pot do lastnega pridelka je seveda precej trda in tudi pot do samooskrbe je še daleč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 18. april 2008 / 07:00

Stavka bi bila blamaža za vlado

Poleg zdravnikov in učiteljev tudi sodniki od vlade zahtevajo višje plače. 8. aprila so po sodiščih zato potekali protestni shodi, sodniki pa so odločeni, da bodo s svojimi zahtevami vztrajali do konc...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 24. julij 2013 / 13:21

Ameriški animator in postavna Gorenjka

Nastja in Mike sta se spoznala pred dvema letoma, poročila pa sta se v soboto v objemu gorenjske narave in prijetnega slovensko-ameriškega razpoloženja.

Zanimivosti / sreda, 24. julij 2013 / 13:13

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

Jezersko / sreda, 24. julij 2013 / 13:09

Za več pridelave doma

Evropska parlamentarka Zofija Mazej Kukovič je v okviru projekta in natečaja Hrana za zdravje in delovna mesta obiskala Dava Karničarja na Jezerskem.

Kultura / sreda, 24. julij 2013 / 13:05

Umetnost izpred tisočletij

V Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju je na ogled gostujoča razstava z naslovom Življenje v glini, na kateri je predstavljena neolitska umetnost na tleh Beograda.

Šport / sreda, 24. julij 2013 / 12:59

Mladi hokejisti že vadijo na ledu

Od začetka julija je na Bledu znova ledena ploskev, na njej pa trenutno poteka tradicionalna poletna hokejska šola Cansport, ki jo vodijo priznani trenerji in demonstratorji.