Vodja proizvodnje Milan Krapež in vodja pekarne Bojana Pajnič pred pečjo, ki jo je prižgal in posvetil judovski rabin in v kateri pečejo kruh in pecivo po standardu košer.

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

V Kranjski Gori gostje iz Izraela ustvarijo med deset in dvajset tisoč nočitev na leto, je povedala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Nekateri gostje so košer, drugi ne.

Lesce – V Žitovi Pekarni Lesce so pred dnevi začeli peči kruh in pecivo za skupino tristotih izraelskih gostov, ki počitnikujejo v Kranjski Gori. Šest vrst kruha in pekovskih izdelkov pečejo v skladu s strogimi judovskimi prehranskimi zakoni košer. Kot je povedala vodja pekarne Bojana Pajnič, je stik z njimi navezal specializirani izraelski organizator potovanj, ki organizira potovanja za turiste, ki se strogo držijo judovskih prehranskih zakonov. Ogledal si je pekarno, in ker je vse ustrezalo njihovim zahtevam, so se dogovorili za sodelovanje. Tako je rabin prišel prižgat in posvetit peč, v kateri bodo tri tedne, kolikor bodo bivali Izraelci v Kranjski Gori, pekli štruce, polnozrnati modelni kruh, kajzerice, polnozrnate štručke in pletenice. Izdelke košer pečejo vsak dan, razen ob sobotah, ko je za Jude sveti dan in opravljajo obrede. Tako so v pekarni že dan prej spekli posebne pletenice, imenovane haliot, ki jih Judje pojedo na praznični dan. Kot je povedal vodja proizvodnje v pekarni Milan Krapež, za kruh in pecivo po standardu košer uporabljajo zgolj moko, sol, vodo, sladkor in kvas, vse sestavine pa so slovenske. Kvas ima certifikat košer, kajti Žito Ljubljana že deset let peče za kupca iz Izraela prepečenec, mini grisine in krispi kruhke košer. Ti izdelki imajo oznako v obliki trikotnika, v kateri je črka K. Po besedah Bojane Pajnič se v Žitu z veseljem prilagodijo posebnim željam kupcev. Leška pekarna pokriva območje celotne Gorenjske, njihov kruh in najrazličnejše drobno pekovsko pecivo jedo tudi gostje blejskih, bohinjskih in kranjskogorskih hotelov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Čas hitrih ukrepov

Gospodarska kriza se iz finančnega seli v realni sektor, zmanjšuje se povpraševanje po delu.

Objavljeno na isti dan


Komenda / petek, 20. november 2009 / 07:00

Odprli prva modularna vrtca

V Škofji Loki so včeraj slovesno odprli prvi modularni vrtec na Gorenjskem. Tudi v Komendi od ponedeljka deluje štirioddelčni modularni vrtec.

Prosti čas / petek, 20. november 2009 / 07:00

Enajsti Dorijev večer

V petek, 20. novembra, bo v Laškem enajsti Dorijev večer, na katerem bosta Kvintet Dori in Oto Pestner predstavila skupni projekt, poimenovan Skupaj po domače.

Kranj / petek, 20. november 2009 / 07:00

Na obisk samo popolnoma zdravi

Golnik – Zaradi povečanja različnih virusnih obolenj dihal in okužb s sezonsko in pandemsko gripo v Bolnišnici Golnik svetujejo vsem tistim, ki imajo hospitalizirane svojce, prij...

GG Plus / petek, 20. november 2009 / 07:00

Kronika tedna

Še enkrat o notarjevi odgovornosti Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo morali ponoviti sojenje zoper notarja Borisa Lepšo zaradi domnevne odškodninske odgovornosti,...

GG Plus / petek, 20. november 2009 / 07:00

Tomaž je mrtev. Naj živi Tomaž.

»/…/ Za moje pojme je Tomaž Humar junak. Ne sicer na nacionalni, pač pa na osebni, človekovi ravni. Še zlasti je lahko Tomaž Humar junak in vzor tistim Slovenkam in Slovencem, ki nad svojim življ...