Vodja proizvodnje Milan Krapež in vodja pekarne Bojana Pajnič pred pečjo, ki jo je prižgal in posvetil judovski rabin in v kateri pečejo kruh in pecivo po standardu košer.

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

V Kranjski Gori gostje iz Izraela ustvarijo med deset in dvajset tisoč nočitev na leto, je povedala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Nekateri gostje so košer, drugi ne.

Lesce – V Žitovi Pekarni Lesce so pred dnevi začeli peči kruh in pecivo za skupino tristotih izraelskih gostov, ki počitnikujejo v Kranjski Gori. Šest vrst kruha in pekovskih izdelkov pečejo v skladu s strogimi judovskimi prehranskimi zakoni košer. Kot je povedala vodja pekarne Bojana Pajnič, je stik z njimi navezal specializirani izraelski organizator potovanj, ki organizira potovanja za turiste, ki se strogo držijo judovskih prehranskih zakonov. Ogledal si je pekarno, in ker je vse ustrezalo njihovim zahtevam, so se dogovorili za sodelovanje. Tako je rabin prišel prižgat in posvetit peč, v kateri bodo tri tedne, kolikor bodo bivali Izraelci v Kranjski Gori, pekli štruce, polnozrnati modelni kruh, kajzerice, polnozrnate štručke in pletenice. Izdelke košer pečejo vsak dan, razen ob sobotah, ko je za Jude sveti dan in opravljajo obrede. Tako so v pekarni že dan prej spekli posebne pletenice, imenovane haliot, ki jih Judje pojedo na praznični dan. Kot je povedal vodja proizvodnje v pekarni Milan Krapež, za kruh in pecivo po standardu košer uporabljajo zgolj moko, sol, vodo, sladkor in kvas, vse sestavine pa so slovenske. Kvas ima certifikat košer, kajti Žito Ljubljana že deset let peče za kupca iz Izraela prepečenec, mini grisine in krispi kruhke košer. Ti izdelki imajo oznako v obliki trikotnika, v kateri je črka K. Po besedah Bojane Pajnič se v Žitu z veseljem prilagodijo posebnim željam kupcev. Leška pekarna pokriva območje celotne Gorenjske, njihov kruh in najrazličnejše drobno pekovsko pecivo jedo tudi gostje blejskih, bohinjskih in kranjskogorskih hotelov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 18. april 2007 / 07:00

Dohodnina 2006: Sprejemna mesta

Zavezanci za dohodnino morajo vložiti Napoved za odmero dohodnine za leto 2006 najkasneje do 30. aprila 2007 na predpisanem oziroma pred izpolnjenem obrazcu. Napoved lahko zavezanci za d...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 3. marec 2013 / 07:00

Volitve, snubitve in ljubezen

Italijani so volili, a nič pametnega izvolili. Nemški predsednik snubi Britance, naj ostanejo v EU, kanclerka pa Turkov ne odvrača od prizadevanj za pridružitev. Oskarja za tujejezični film je dobila...

Zanimivosti / nedelja, 3. marec 2013 / 07:00

Na večerjo na Blejsko jezero

Bled - Blejski svetniki so s spremembami odloka o plovbnem režimu omogočili umestitev splava z gostinsko ponudbo na jezero. Pobuda je prišla s strani blejskih veslačev Janija Kle...

Tržič / nedelja, 3. marec 2013 / 07:00

Občina Tržič ima nov statut

Tržič - Po več kot desetih letih je občina Tržič dobila nov statut, ki so ga svetniki potrdili na seji občinskega sveta. Odločili so se, da bodo tudi v prihodnjem mandatu ohranil...

Zanimivosti / nedelja, 3. marec 2013 / 07:00

Anketa: Zadnji sneg pred pomladjo?

Obilne snežne padavine preteklega tedna so šolarjem polepšale počitnice, marsikomu pa je sneg povzročal tudi nevšečnosti.

GG Plus / nedelja, 3. marec 2013 / 07:00

Sladkarije in prigrizki (1)

Kot ljubiteljici sladkega mi je skorajda mučno pisati o tem, kako zelo so sladkarije škodljive za zdravje. So škodljive in to je dejstvo. Vendarle je danes že težko soditi o škodljivosti te ali o...