Vodja proizvodnje Milan Krapež in vodja pekarne Bojana Pajnič pred pečjo, ki jo je prižgal in posvetil judovski rabin in v kateri pečejo kruh in pecivo po standardu košer.

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

V Kranjski Gori gostje iz Izraela ustvarijo med deset in dvajset tisoč nočitev na leto, je povedala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Nekateri gostje so košer, drugi ne.

Lesce – V Žitovi Pekarni Lesce so pred dnevi začeli peči kruh in pecivo za skupino tristotih izraelskih gostov, ki počitnikujejo v Kranjski Gori. Šest vrst kruha in pekovskih izdelkov pečejo v skladu s strogimi judovskimi prehranskimi zakoni košer. Kot je povedala vodja pekarne Bojana Pajnič, je stik z njimi navezal specializirani izraelski organizator potovanj, ki organizira potovanja za turiste, ki se strogo držijo judovskih prehranskih zakonov. Ogledal si je pekarno, in ker je vse ustrezalo njihovim zahtevam, so se dogovorili za sodelovanje. Tako je rabin prišel prižgat in posvetit peč, v kateri bodo tri tedne, kolikor bodo bivali Izraelci v Kranjski Gori, pekli štruce, polnozrnati modelni kruh, kajzerice, polnozrnate štručke in pletenice. Izdelke košer pečejo vsak dan, razen ob sobotah, ko je za Jude sveti dan in opravljajo obrede. Tako so v pekarni že dan prej spekli posebne pletenice, imenovane haliot, ki jih Judje pojedo na praznični dan. Kot je povedal vodja proizvodnje v pekarni Milan Krapež, za kruh in pecivo po standardu košer uporabljajo zgolj moko, sol, vodo, sladkor in kvas, vse sestavine pa so slovenske. Kvas ima certifikat košer, kajti Žito Ljubljana že deset let peče za kupca iz Izraela prepečenec, mini grisine in krispi kruhke košer. Ti izdelki imajo oznako v obliki trikotnika, v kateri je črka K. Po besedah Bojane Pajnič se v Žitu z veseljem prilagodijo posebnim željam kupcev. Leška pekarna pokriva območje celotne Gorenjske, njihov kruh in najrazličnejše drobno pekovsko pecivo jedo tudi gostje blejskih, bohinjskih in kranjskogorskih hotelov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 14. avgust 2012 / 07:00

Meje in mejaši

Vsakič, ko se konča tako ogromen športni dogodek, kot so olimpijske igre, se postavi vprašanje: Kje so meje športnih dosežkov in uspehov? Vprašanje je oguljeno in nerodno približno tako kot tisto...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Jezerske ovce spet v dolini

Tradicionalni ovčarski bal na Jezerskem prirejajo že pol stoletja. Scenarij zanj je napisal domačin Vencij Krč, uprizarja pa stare običaje ob jesenskem prigonu ovc v dolino.

Kranj / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Temeljni kamen za obnovo šole v Žabnici

Kranj - Na Podružnični šoli Žabnica je bilo v preteklosti že nekaj obnov, ki pa so bile preskromne ali preveč časovno oddaljene, da bi še lahko ustrezale sodobnemu pouku. Zato so...

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Pripravljajo se na jubilej

V Domu starejših občanov Preddvor se pripravljajo na šestdesetletnico ustanove, ki jo nameravajo praznovati oktobra.

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Na razglednici tudi Marija Terezija

Turistično društvo Šenčur bo v začetku septembra izdalo razglednico s kipom Marije Terezije.

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

V Gorjah se je razlegalo ubrano petje

V počitniškem domu v Gorjah je minuli teden letovalo 35 varovancev društva Sožitje z ducatom spremljevalcev. Vsi navdušeni nad glasbenim taborom.