Vodja proizvodnje Milan Krapež in vodja pekarne Bojana Pajnič pred pečjo, ki jo je prižgal in posvetil judovski rabin in v kateri pečejo kruh in pecivo po standardu košer.

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

V Kranjski Gori gostje iz Izraela ustvarijo med deset in dvajset tisoč nočitev na leto, je povedala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Nekateri gostje so košer, drugi ne.

Lesce – V Žitovi Pekarni Lesce so pred dnevi začeli peči kruh in pecivo za skupino tristotih izraelskih gostov, ki počitnikujejo v Kranjski Gori. Šest vrst kruha in pekovskih izdelkov pečejo v skladu s strogimi judovskimi prehranskimi zakoni košer. Kot je povedala vodja pekarne Bojana Pajnič, je stik z njimi navezal specializirani izraelski organizator potovanj, ki organizira potovanja za turiste, ki se strogo držijo judovskih prehranskih zakonov. Ogledal si je pekarno, in ker je vse ustrezalo njihovim zahtevam, so se dogovorili za sodelovanje. Tako je rabin prišel prižgat in posvetit peč, v kateri bodo tri tedne, kolikor bodo bivali Izraelci v Kranjski Gori, pekli štruce, polnozrnati modelni kruh, kajzerice, polnozrnate štručke in pletenice. Izdelke košer pečejo vsak dan, razen ob sobotah, ko je za Jude sveti dan in opravljajo obrede. Tako so v pekarni že dan prej spekli posebne pletenice, imenovane haliot, ki jih Judje pojedo na praznični dan. Kot je povedal vodja proizvodnje v pekarni Milan Krapež, za kruh in pecivo po standardu košer uporabljajo zgolj moko, sol, vodo, sladkor in kvas, vse sestavine pa so slovenske. Kvas ima certifikat košer, kajti Žito Ljubljana že deset let peče za kupca iz Izraela prepečenec, mini grisine in krispi kruhke košer. Ti izdelki imajo oznako v obliki trikotnika, v kateri je črka K. Po besedah Bojane Pajnič se v Žitu z veseljem prilagodijo posebnim željam kupcev. Leška pekarna pokriva območje celotne Gorenjske, njihov kruh in najrazličnejše drobno pekovsko pecivo jedo tudi gostje blejskih, bohinjskih in kranjskogorskih hotelov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 9. december 2021 / 22:44

Predstave bodo bolj varne

Dom kulture Kamnik bo v teh dneh zasijal v novi podobi. Tik pred zaključkom je temeljita energetska sanacija stavbe, v okviru katere so na streho namestili tudi sončno elektrarno, zamenjali pa so tudi...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 4. januar 2022 / 19:32

Kapelico bodo obnovili

Marijina kapelica v središču Stare Loke bo kmalu stara dvesto let, lani oktobra pa so jo začeli obnavljati.

Zanimivosti / torek, 4. januar 2022 / 19:31

Bodimo drug ob drugem

Adergas, Stražišče – Komorni pevski zbor Mysterium vabi na dva božična koncerta z naslovom Bodimo drug ob drugem, kjer boste lahko prisluhnili izboru prelepih božičnih melodij ob spremljavi saksofo...

Slovenija / torek, 4. januar 2022 / 19:30

E-zahtevki za refundacije nadomestil plač

Ljubljana – Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) postopoma uvaja obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za povračilo izplačanega nadomestila plače prek informacijskega sistema SPOT ozi...

Slovenija / torek, 4. januar 2022 / 17:54

»Več veselja do življenja in več otrok«

V porodnišnicah so že v prvih dneh novega leta prijokali na svet prvi dojenčki, novi prebivalci Slovenije ... Spet jih bomo šteli in seštevali, ugotavljali, ali je otroški jok (ob rojstvu)...

Kranj / torek, 4. januar 2022 / 17:52

Uravnavajo vplive človeka

Ribiška družina (RD) Kranj je decembra organizirala zadnje vlaganje sulca in lipana v reko Savo pod geslom Z roko v roki za reko Savo in naravo. Predstavili so tudi najnovejšo pridobitev čuvajske služ...