Vodja proizvodnje Milan Krapež in vodja pekarne Bojana Pajnič pred pečjo, ki jo je prižgal in posvetil judovski rabin in v kateri pečejo kruh in pecivo po standardu košer.

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

V Kranjski Gori gostje iz Izraela ustvarijo med deset in dvajset tisoč nočitev na leto, je povedala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Nekateri gostje so košer, drugi ne.

Lesce – V Žitovi Pekarni Lesce so pred dnevi začeli peči kruh in pecivo za skupino tristotih izraelskih gostov, ki počitnikujejo v Kranjski Gori. Šest vrst kruha in pekovskih izdelkov pečejo v skladu s strogimi judovskimi prehranskimi zakoni košer. Kot je povedala vodja pekarne Bojana Pajnič, je stik z njimi navezal specializirani izraelski organizator potovanj, ki organizira potovanja za turiste, ki se strogo držijo judovskih prehranskih zakonov. Ogledal si je pekarno, in ker je vse ustrezalo njihovim zahtevam, so se dogovorili za sodelovanje. Tako je rabin prišel prižgat in posvetit peč, v kateri bodo tri tedne, kolikor bodo bivali Izraelci v Kranjski Gori, pekli štruce, polnozrnati modelni kruh, kajzerice, polnozrnate štručke in pletenice. Izdelke košer pečejo vsak dan, razen ob sobotah, ko je za Jude sveti dan in opravljajo obrede. Tako so v pekarni že dan prej spekli posebne pletenice, imenovane haliot, ki jih Judje pojedo na praznični dan. Kot je povedal vodja proizvodnje v pekarni Milan Krapež, za kruh in pecivo po standardu košer uporabljajo zgolj moko, sol, vodo, sladkor in kvas, vse sestavine pa so slovenske. Kvas ima certifikat košer, kajti Žito Ljubljana že deset let peče za kupca iz Izraela prepečenec, mini grisine in krispi kruhke košer. Ti izdelki imajo oznako v obliki trikotnika, v kateri je črka K. Po besedah Bojane Pajnič se v Žitu z veseljem prilagodijo posebnim željam kupcev. Leška pekarna pokriva območje celotne Gorenjske, njihov kruh in najrazličnejše drobno pekovsko pecivo jedo tudi gostje blejskih, bohinjskih in kranjskogorskih hotelov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Pogrešajo ga že teden dni

Medvode - Pred tednom dni je neznano kam izginil 61-letni Krištof Peklaj iz okolice Medvod, so sporočili s Policijske postaje Medvode. Od doma se je minuli petek dopoldne odpelja...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Popularni ATFC v kranjskem Starsu

V kranjskem Stars lounge clubu (pod hotelom Creina) bo ta petek, 27. februarja, po 23. uri nastopil popularni Anglež ATFC. Didžeja in producenta, ki prihaja iz Londona, dobro poz...

Kronika / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Nekateri so pihnili preveč

Kranj, Škofja Loka - V noči na pustno soboto je na območju policijskih postaj Škofja Loka in Kranj potekal poostren nadzor prometa po metodologiji Promil. Policisti so z alkotest...

Kronika / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Kriminal

Avtoservisu ukradli avtomobil Kranj - Neznani storilec je z dvorišča avtoservisa v okolici Kranja ukradel osebni avtomobil Volkswagen Passat 1.9 TDI s...

Kamnik / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Upravna enota Kamnik nad povprečjem

Kamnik - Načelnik Upravne enote Kamnik Mihael Novak je skupaj s sodelavci na novinarski konferenci predstavil rezultate dela v minulem letu, iz katerih se da razbrati, da se po r...

Komenda / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Investicije odvisne od poslovne cone

Če bo šla prodaja zemljišč v poslovni coni po načrtih, v komendski občini letos načrtujejo za kar devet milijonov evrov investicij.