Vodja proizvodnje Milan Krapež in vodja pekarne Bojana Pajnič pred pečjo, ki jo je prižgal in posvetil judovski rabin in v kateri pečejo kruh in pecivo po standardu košer.

Kruh za izraelske turiste

V Žitovi leški pekarni pečejo kruh in pecivo košer za skupino izraelskih turistov, ki bivajo v Kranjski Gori. Peč je prišel prižgat rabin in bo gorela kar tri tedne.

V Kranjski Gori gostje iz Izraela ustvarijo med deset in dvajset tisoč nočitev na leto, je povedala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Nekateri gostje so košer, drugi ne.

Lesce – V Žitovi Pekarni Lesce so pred dnevi začeli peči kruh in pecivo za skupino tristotih izraelskih gostov, ki počitnikujejo v Kranjski Gori. Šest vrst kruha in pekovskih izdelkov pečejo v skladu s strogimi judovskimi prehranskimi zakoni košer. Kot je povedala vodja pekarne Bojana Pajnič, je stik z njimi navezal specializirani izraelski organizator potovanj, ki organizira potovanja za turiste, ki se strogo držijo judovskih prehranskih zakonov. Ogledal si je pekarno, in ker je vse ustrezalo njihovim zahtevam, so se dogovorili za sodelovanje. Tako je rabin prišel prižgat in posvetit peč, v kateri bodo tri tedne, kolikor bodo bivali Izraelci v Kranjski Gori, pekli štruce, polnozrnati modelni kruh, kajzerice, polnozrnate štručke in pletenice. Izdelke košer pečejo vsak dan, razen ob sobotah, ko je za Jude sveti dan in opravljajo obrede. Tako so v pekarni že dan prej spekli posebne pletenice, imenovane haliot, ki jih Judje pojedo na praznični dan. Kot je povedal vodja proizvodnje v pekarni Milan Krapež, za kruh in pecivo po standardu košer uporabljajo zgolj moko, sol, vodo, sladkor in kvas, vse sestavine pa so slovenske. Kvas ima certifikat košer, kajti Žito Ljubljana že deset let peče za kupca iz Izraela prepečenec, mini grisine in krispi kruhke košer. Ti izdelki imajo oznako v obliki trikotnika, v kateri je črka K. Po besedah Bojane Pajnič se v Žitu z veseljem prilagodijo posebnim željam kupcev. Leška pekarna pokriva območje celotne Gorenjske, njihov kruh in najrazličnejše drobno pekovsko pecivo jedo tudi gostje blejskih, bohinjskih in kranjskogorskih hotelov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 24. december 2020 / 11:01

Od včeraj množično testiranje tudi v Kranju

Po državi vlada veliko zanimanje za testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Včeraj se je začelo tudi v Kranju na Slovenskem trgu.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 23. julij 2015 / 13:58

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na p...

Razvedrilo / četrtek, 23. julij 2015 / 13:54

Vinkovih sedemdeset let

Vinko Janežič, ustanovitelj in vodja drugega najstarejšega ansambla v Sloveniji, ansambla Trgovci, je 9. julija praznoval sedemdeseti rojstni dan. Trgovci igrajo in pojejo že triinpetdeset let. Njegov...

Kronika / četrtek, 23. julij 2015 / 13:49

Po tragedijah številne kritike

Po zadnjih tragedijah na slovenskih cestah se je plaz kritik vsul na Agencijo za varnost cestnega prometa, kjer so že pripravili 18 natančno razdelanih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti.

Škofja Loka / četrtek, 23. julij 2015 / 13:49

V gorah še varnejši

Planinsko društvo Škofja Loka je v planinski koči na Lubniku in Blegošu namestilo avtomatska defibrilatorja, s čimer želijo obiskovalcem obeh točk zagotoviti večjo varnost na planinskih poteh.

Bled / četrtek, 23. julij 2015 / 13:48

Žganci zamenjali čevapčiče

Rdeča nit letošnjih Blejskih dni je bila lokalna kulinarika, s katero se je pod blagovno znamko Okusi Bleda na promenadi predstavilo devet blejskih ponudnikov, ki so tradicionalne lokalne specialitete...