Fantje ansamblov Bohinjski muzikantje in Veseli Gorenjci v družbi nasmejanega Peške / Foto: Tina Dokl

Preddvorske melodije

Najprej je bila ena pesem, potem pa se je porodila misel, da bi pravzaprav lahko nastala zgoščenka. Tako smo dobili Preddvor, moj dom z dvanajstimi skladbami, ki pripovedujejo zgodbo o kraju, iz katerega pravzaprav veliko fantov igra v številnih slovenskih narodnozabavnih ansamblih.

Na omenjeni zgoščenki Pre­ddvor, moj dom poleg istoimenske him­ne Preddvora najdemo še enajst napevov. Himno izvajajo Gašper s prijatelji, ansambel Storžič Gorenjski Raj, Fantje z vasi imajo kar tri skladbe – Zelena dolina, Bela, najlepša si vas, Bašelj praznuje. Gašperji so poskrbeli še za himno Kališča – Moje Kališ'e, pojejo pa tudi o mogočni Zaplati. Moja lepa Gorenjska in Preddvor moj dragi sta pesmi Veselih Svatov, Z Brega na Jezersko prepevajo Veseli Gorenjci, ŽPZ Plamenke se predstavljajo s pesmijo Tri rožice, Kondi in sedem Gašperjev pa je pesem, ki jo z Gašperji izvaja humorist, igralec, voditelj in zabavljač Konrad Pižorn alias Kondi.

Glasbeno turistični projekt je trajal dober mesec, svojo predstavitev pa doživel v nedeljo združen z že tradicionalnim Petrovim s'mnom v Preddvoru. Poleg zanimivih razstavljavcev na stojnicah, pes­tre kulinarične ponudbe domačih kuhinj je bil popoldanski del dogodka namenjen narodnozabavni glasbi. Na odru so se predstavili s svojimi pesmimi in tistimi iz zgoščenke Fantje iz vasi, Veseli Gorenjci, ŽPZ Plamenke, Gašperji, navdušili pa so – čeprav s krajšim nastopom, tudi Bohinjski muzikantje in domačin Gašper Seljak, ki po harmonikarskih tekmovanjih po Sloveniji pridno pobira priznanja in nagrade. Tokrat je nastopil še v družbi dveh, v trio izvedbi. Fant je ravno zad­nji dan junija praznoval rojstni dan.

Zaplesala je Folklorna skupina Preddvor, prireditev je povezoval vsestranski Kondi Pižorn, manjkal ni niti Boš­tjan Meglič – Peška. S humornim programom je za smeh pod odrom poskrbeli tudi Edo Snedec, vodja ansambla Fantje z vasi. Dogodek se je v popoldanskih urah razživel, veselica nadaljevala z Gašperji.

In ravno njihov harmonikar in vodja ansambla Tomaž Hribar je bil tisti, ki je poskrbel, da se je celotna ideja o zgoščeni uresničila – od začetka do konca; da je zgodba dejansko postala izdelek. Vse naj bi se začelo z besedilom Branka Dežmana o Zaplati. Preddvorskemu županu Miranu Zadnikarju je bila zamisel všeč, beseda je dala besedo, zamisel samo so nadgradili, glasbeno uredništvo in realizacijo zgoščenke prepustili Tomažu, zgoščenka pa je izšla pod pokroviteljstvom Zavoda za turizem Preddvor.

Helena Krampel Nikač, svetovalka za turizem na Zavodu za turizem Preddvor in vodja TIC-a: »Zdi se nam pozitivno, da lahko poskrbimo za promocijo našega kraja tudi po tej poti. Poleg tega so Preddvorčani zelo aktivni v najrazličnejših narodnozabavnih ansamblih in zasedbah, imamo nekaj odličnih pevskih zborov, pesmi o Preddvoru pa izhajajo že iz časov Josipine Urbančič Turnograjske.«

»Vesela sem, da to pridobitev lahko vključimo v pred­dvorsko praznovanje občinskega praznika in da je Pred­dvor dobil res primeren spominek za promocijo kraja tudi z glasbenega področja. Zgodovina pesmi je stara in povsod, kjer ne poveš z besedo, poveš s pesmijo,« pa se glasi sporočilo direktorice Zavoda za turizem Preddvor Mirjam Pavlič.

Preddvor dejansko ima prizore, kotičke, katerih lepoto mogoče še najbolj opiše pesem. Če je uglasbena, pa pride le še bolj do izraza.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 27. februar 2012 / 07:00

Gasilci potapljači vadili pod ledom

Preddvor - Na zamrznjenem jezeru Črnava v Preddvoru so kranjski poklicni gasilci prejšnji teden izvedli vajo reševanja na ledu in pod ledom, na katerem je sodelovalo devet gasilc...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 11. julij 2013 / 15:03

Ne verjamejo, da je zrak čist

Škofjeloški svetniki so prisluhnili poročilu o opravljenih meritvah kakovosti zraka na dveh lokacijah v Škofji Loki v zadnjem letu.

Zanimivosti / četrtek, 11. julij 2013 / 15:01

Na obisku pri pastirjih

Pastirsko naselje na Veliki planini je največje in najstarejše planšarsko naselje v Evropi, kjer pastirji še danes delajo kot nekoč. Kako živijo, si je že nekaj let mogoče ogledati v Preskarjevi muzej...

Kultura / četrtek, 11. julij 2013 / 14:14

Umetnost vzhoda

V rezidencah Layerjeve hiše v Kranju so minuli teden gostovali umetniki iz Japonske in Švedske.

Razvedrilo / četrtek, 11. julij 2013 / 14:13

Preddvorske melodije

Najprej je bila ena pesem, potem pa se je porodila misel, da bi pravzaprav lahko nastala zgoščenka. Tako smo dobili Preddvor, moj dom z dvanajstimi skladbami, ki pripovedujejo zgodbo o kraju, iz kater...

Šport / četrtek, 11. julij 2013 / 14:08

Še verjamejo v uspeh

V prvem krogu kvalifikacij za Evropsko ligo je ekipa Domžal na domači zelenici izgubila proti romunski Astri z 0 : 1, vendar se pred četrtkovim gostovanjem v Bukarešti ne predajajo.