Vse več sodelujejo z domačimi dobavitelji

Mercator načrtuje letos za četrtino večji odkup domačega sadja in zelenjave.

Kranj – Potrošniki vse bolj povprašujejo po doma pridelani hrani, temu se prilagajajo tudi v Mercatorju, kjer so že lani odprli več kot sto tržnic Iz domačih krajev s sadjem in zelenjavo slovenskih pridelovalcev. Letos naj bi odkup domačega sadja in zelenjave povečali še za četrtino, pri tem pa bodo sodelovali z več kot sto dobavitelji, med katerimi je dvanajst kmetijskih zadrug. Kot je ob tem povedal Igor Maroša, član Mercatorjeve uprave, s tem ne povečujejo le deleža domače zelenjave na prodajnih policah, ampak tudi samopreskrbo, ki zdaj pri zelenjavi dosega manj kot tretjino. Pridelovalci so namreč na podlagi sodelovanja z Mercatorjem in zagotovljenega odkupa posadili več zelenjave, številni pa so tudi prisluhnili njihovemu nasvetu in začeli pridelovati zelenjavo, ki so jo trgovci doslej v Sloveniji bolj težko dobili. Mercator je tako lani med prvimi ponudil potrošnikom slovenski česen, letos so bili v ponudbi tudi slovenski beluši ... Čez leto ponujajo potrošnikom več kot sto različnih vrst doma pridelanega sadja in zelenjave, ponudba v posamezni trgovini pa je odvisna predvsem od vremena in letine. Zadnja raziskava o vedenju potrošnikov Trženjski monitor je potrdila, da kupci vse bolj preverjajo poreklo živil oz. izvor hrane. Najbolj pomembno se jim to zdi pri mesu in mesnih izdelkih, vse bolj pa tudi pri sadju in zelenjavi. Čeprav domača zelenjava in sadje na pogled nista tako brezhibno lepa kot nekateri pridelki iz tujine, domačim pridelkom zaupajo predvsem zaradi prednosti, ki jih zagotavlja domača pridelava. Skoraj vsi pridelki v Sloveniji so pridelani v zem­lji in obrani v času prave zrelosti, uporaba škropiv je strogo nadzorovana, pot pridelka od njive do trgovske police je krajša, za ohranjanje naravne svežine ne uporabljajo dodatkov, večina dobaviteljev tržnic Iz domačih krajev je tudi vključena v integrirano pridelavo, ki je okolju in potrošnikom bolj prijazna kot konvencionalno kmetovanje.

V Mercatorju imajo posebno službo, ki skrbi za varnost, skladnost in kakovost živil. Kot je povedala vodja službe dr. Tatjana Vrščaj Vodošek, izvajajo notranji nadzor po načelih sistema HACCP in z lastnimi analizami vzorcev, vzorčenje pa izvajajo tudi državne službe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 7. december 2007 / 07:00

Kršitve na Bledu se množijo

Gostinski lokali na Bledu so v zadnjem letu vir številnih kršitev, opozarja policija, ki v boju s ponavljajočimi se kršitvami tudi z elementi nasilja pogreša pomoč blejske občine.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 2. september 2014 / 15:37

Nova vlada sredi septembra

V tem mesecu naj bi dobili novo vlado. Miro Cerar, ki je bil za mandatarja izvoljen prejšnji ponedeljek, ima čas do 9. septembra, da državnemu zboru predlaga listo kandidatov za nove ministre.

Bled / torek, 2. september 2014 / 14:48

Protest zaradi obvoznic

Bled - Ob robu mednarodnega strateškega foruma na Bledu so domačini v torek pripravili protest, s katerim so želeli opozoriti na nevzdržne prometne razmere v središču Bleda. Blejci namreč še vedno...

Radovljica / torek, 2. september 2014 / 14:33

Cesta skozi Begunje spet odprta

Begunje – Konec tedna je spet stekel promet skozi središče Begunj, ki je bil vse poletje zaprt zaradi gradnje kanalizacijskega omrežja. Gorenjska gradbena družba je pospešeno zaključila dela na drž...

Kranj / torek, 2. september 2014 / 14:32

Prvi šolski dan s Trnuljčico

V šolske klopi je v gorenjskih osnovnih šolah včeraj prvič sedlo 2247 otrok. Obiskali smo jih v Osnovni šoli Matije Čopa v Kranju, kjer bo prvi razred obiskovalo 49 otrok.

Razvedrilo / torek, 2. september 2014 / 12:31

Slovenska folklora s pridihom modernega

Tako so v Kranjski Gori poimenovali simpatičen večerni, nedeljski dogodek, nekakšno veselico, ki so jo združili z degustacijami, plesom, glasbo, umetnostjo in predstavitvijo domačih okusov.