V tretje gre rado – Riva del Garda

Riva del Garda je lepo mesto na severu Gardskega jezera, že ob koncu 19. stoletja zdravilišče, letovišče, že tedaj razvit turistični kraj. Danes je raj za deskarje, gorske kolesarje in jadralce, po Evropi pa slovi tudi zaradi mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov Flicorno d' Oro ali Zlata krilovka, od koder je Pihalni orkester Lesce prinesel enkrat drugo in enkrat tretjo nagrado v svoji kategoriji. Ko sedim zjutraj 10 km daleč od Rive, okoli 530 m visoko v vasi Pregasina s preprostim hotelom, a razgledom na modrino jezera, si mislim: Riva tretjič – a brez orkestra. Škoda. Bodo pa na vrsti kulinarično ubrane note. A z gardsko postrvjo carpione ni nič. Carpione je redek, preti mu iztrebljenje. Postrv, ki jo dobim na krožniku, je verjetno iz ribogojnice, a je okusna.

Zajtrk z müslijem

(Prima colazione con müsli)

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g gostega jogurta, 2 banani, 3 žlice limetinega soka, 200 g jagod, 6 žličk lanenega semena, 1 žličko sveže naribanega ingverja, 1 in pol žlice medu, 200 g müslija po okusu, 4 velike jagode za okras.

Jagode oplaknemo in osušimo na papirnati brisači. Banani narežemo na kolobarčke in pokapljamo z limetinim sokom, da ne porjavijo. Zmešamo jogurt, sveže nariban ingver, med in laneno seme in previdno vmešamo jagode, zrezane na četrtinke, ter narezani banani. Na koncu potresemo z müslijem, da ostane hrus­tljav. Če imamo raje mehkejšo različico, zamešamo müsli med druge sestavine. Z müslijem napolnimo skledice in okrasimo z jagodo.

Rižota s postrvjo

(Risotto con trota)

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g šalotke, 200 g sveže kumare, 30 g parmezana, 50 ml smetane, 1 šopek drobnjaka, 800 ml čiste zelenjavne juhe, 30 g masla, 350 g riža arborio, 150 ml suhega belega vina, poper, sol, oblanci parmezana in vejice drobnjaka za okras, 8 srednje velikih filejev postrvi, sol, poper, limonin sok, 3 žlice moke, olje ali maslo, vejico timijana po okusu.

Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Kumaro narežemo na drobne kockice. Parmezan sveže naribamo. Smetano stepemo na pol. Drobnjak nastrižemo. Smetano in drobnjak damo na hladno. V težki posodi raztopimo maslo in rahlo popražimo šalotko. Nato dodamo riž in pražimo 1 minuto. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da skoraj izpari. Dolijemo vročo juho, toliko, da je riž pokrit. Tik preden je rižota gotova, a so zrna še čvrsta, dodamo kumarične kockice, smetano, drobnjak in nariban parmezan. Rižota naj nekaj minut počije, da se okusi spojijo. Okrasimo jo z oblanci parmezana in vejicami drobnjaka.

Fileje solimo, popramo in natremo z limoninim sokom. Povaljamo jih v moki, dobro otresemo in zlato rumeno spečemo na olju ali maslu. Maščobi lahko dodamo vejico timijana.

Thomas Mann: Slap Varone: V ozadju ozkega globokega žrela iz modrikaste kamnine, gole zdrsljive, podobne velikanskim ribjim trupom, se zliva voda z neznanskim bučanjem. Noro in silno bučanje je omamljalo, vlivalo strah in izzivalo halucinacije sluha. Vršenje je valovalo od spredaj, od zadaj, z vseh strani ... Franz Kafka pa je pred sto leti doživel nekaj srečnih ljubezenskih dni z lepo Švicarko ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 11. november 2016 / 13:54

Triglav petinštiridesetič najboljši klub

Kranj – Poletna sezona tekmovanj v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji bo uradno zaključena v torek, 15. novembra, ko bo v Tržiču razglasitev rezultatov sezone s podelitvijo priznanj Smučars...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 3. oktober 2013 / 13:27

Županu očitajo zlorabo položaja

Na seji bohinjskega občinskega sveta je bilo glasovanje o priznanju solastniškega deleža, ki naj bi ga zakonca Kramar pridobila z dosedanjimi vlaganji v lokal, prestavljeno na eno od prihodnjih sej.

Razvedrilo / četrtek, 3. oktober 2013 / 13:26

Da se otožna lica razvedrijo

Večer zimzelenih in filmskih melodij, glasbenih obletnic in dobrodelnosti. Lions klub Škofja Loka je organiziral tradicionalni dobrodelni koncert, kjer smo prisluhnili odličnim slovenskim glasbenikom,...

Rekreacija / četrtek, 3. oktober 2013 / 13:10

Pomagali so tudi navijači

Na Medvoškem teku se je minulo soboto zbralo blizu dvesto petdeset tekačev in tekačic, ki so se pomerili na atraktivni trasi v Medvodah in okolici, navdušeni nad prireditvijo pa so bili tudi številni...

Jezersko / četrtek, 3. oktober 2013 / 13:07

Za otroke ni nikoli meja

Na skupnem športnem dnevu so se v dolini Komatevre družili otroci dveh podružničnih šol, iz Kokre in z Obirskega na avstrijskem Koroškem.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 3. oktober 2013 / 13:06

Gradnja krvavškega vodovoda se bo zamaknila

Cerklje – Občina Cerklje si kot nosilka projekta petih občin že šest let prizadeva pridobiti denar in zgraditi nov vodovod, a se nenehno zapleta. Zadnji od zapletov je pritožba na razpis za grad­nj...