V tretje gre rado – Riva del Garda

Riva del Garda je lepo mesto na severu Gardskega jezera, že ob koncu 19. stoletja zdravilišče, letovišče, že tedaj razvit turistični kraj. Danes je raj za deskarje, gorske kolesarje in jadralce, po Evropi pa slovi tudi zaradi mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov Flicorno d' Oro ali Zlata krilovka, od koder je Pihalni orkester Lesce prinesel enkrat drugo in enkrat tretjo nagrado v svoji kategoriji. Ko sedim zjutraj 10 km daleč od Rive, okoli 530 m visoko v vasi Pregasina s preprostim hotelom, a razgledom na modrino jezera, si mislim: Riva tretjič – a brez orkestra. Škoda. Bodo pa na vrsti kulinarično ubrane note. A z gardsko postrvjo carpione ni nič. Carpione je redek, preti mu iztrebljenje. Postrv, ki jo dobim na krožniku, je verjetno iz ribogojnice, a je okusna.

Zajtrk z müslijem

(Prima colazione con müsli)

Za 4 osebe potrebujemo: 200 g gostega jogurta, 2 banani, 3 žlice limetinega soka, 200 g jagod, 6 žličk lanenega semena, 1 žličko sveže naribanega ingverja, 1 in pol žlice medu, 200 g müslija po okusu, 4 velike jagode za okras.

Jagode oplaknemo in osušimo na papirnati brisači. Banani narežemo na kolobarčke in pokapljamo z limetinim sokom, da ne porjavijo. Zmešamo jogurt, sveže nariban ingver, med in laneno seme in previdno vmešamo jagode, zrezane na četrtinke, ter narezani banani. Na koncu potresemo z müslijem, da ostane hrus­tljav. Če imamo raje mehkejšo različico, zamešamo müsli med druge sestavine. Z müslijem napolnimo skledice in okrasimo z jagodo.

Rižota s postrvjo

(Risotto con trota)

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g šalotke, 200 g sveže kumare, 30 g parmezana, 50 ml smetane, 1 šopek drobnjaka, 800 ml čiste zelenjavne juhe, 30 g masla, 350 g riža arborio, 150 ml suhega belega vina, poper, sol, oblanci parmezana in vejice drobnjaka za okras, 8 srednje velikih filejev postrvi, sol, poper, limonin sok, 3 žlice moke, olje ali maslo, vejico timijana po okusu.

Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Kumaro narežemo na drobne kockice. Parmezan sveže naribamo. Smetano stepemo na pol. Drobnjak nastrižemo. Smetano in drobnjak damo na hladno. V težki posodi raztopimo maslo in rahlo popražimo šalotko. Nato dodamo riž in pražimo 1 minuto. Zalijemo z belim vinom in počakamo, da skoraj izpari. Dolijemo vročo juho, toliko, da je riž pokrit. Tik preden je rižota gotova, a so zrna še čvrsta, dodamo kumarične kockice, smetano, drobnjak in nariban parmezan. Rižota naj nekaj minut počije, da se okusi spojijo. Okrasimo jo z oblanci parmezana in vejicami drobnjaka.

Fileje solimo, popramo in natremo z limoninim sokom. Povaljamo jih v moki, dobro otresemo in zlato rumeno spečemo na olju ali maslu. Maščobi lahko dodamo vejico timijana.

Thomas Mann: Slap Varone: V ozadju ozkega globokega žrela iz modrikaste kamnine, gole zdrsljive, podobne velikanskim ribjim trupom, se zliva voda z neznanskim bučanjem. Noro in silno bučanje je omamljalo, vlivalo strah in izzivalo halucinacije sluha. Vršenje je valovalo od spredaj, od zadaj, z vseh strani ... Franz Kafka pa je pred sto leti doživel nekaj srečnih ljubezenskih dni z lepo Švicarko ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 24. december 2014 / 12:43

Deželne novice, št. 16

Deželne novice, 24. december 2014, št. 16

Objavljeno na isti dan


Kamnik / / 07:00

Darilo za kamniške novorojence

Starši novorojenca iz občine Kamnik bodo v letu 2009 iz občinskega proračuna prejeli denarno pomoč v višini 180 evrov.

Kamnik / / 07:00

Poudarek na razvoju Tuhinjske doline

Kamniški svetnik Anton Rajsar je občinski upravi zastavil javno vprašanje, kako namerava v bodoče več pozornosti nameniti razvoju Tuhinjske doline.

Kamnik / / 07:00

Nagrade za okolju prijazne terme

V Termah Snovik so ob svojem sedmem rojstnem dnevu predstavili dosedanje dosežke in načrte za prihodnje.

Zanimivosti / / 07:00

Loška papiga svetovna prvakinja

Ivan Hafner iz Škofje Loke se z vzrejo papig ukvarja že več kot 20 let. Januarja sta na svetovnem prvenstvu v Italiji dve njegovi papigi zasedli prvo in tretje mesto.

Zanimivosti / / 07:00

Starodobniki na snegu z Lubnika

Okoli devetdeset smučarjev po starem, ki so v organizaciji društva Rovtarji tekmovali v Škofji Loki, se je spustilo po snegu, ki so ga na grajski hrib navozili z Lubnika.