Prejemnici Valvasorjeve nagrade, Zora Torkar in Janja Železnikar. / Foto: Tina Dokl

Podelili so Valvasorjeve nagrade

Med nagrajenci sta tudi Zora Torkar in Janja Železnikar iz Medobčinskega muzeja Kamnik.

Radovljica – Ob počastitvi mednarodnega muzejskega dneva (18. maja) Slovensko muzejsko društvo vsako leto podeljuje Valvasorjeve nagrade in priznanja za izjemne prispevke k razvoju muzejske dejavnosti na Slovenskem.

Na včerajšnji slovesnosti v Baročni dvorani Radovljiške graščine so Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo podelili muzejski svetnici Inji Smerdel za njen prispevek k razvoju slovenske etnologije in Slovenskega etnološkega muzeja. Muzejskim delavcem so za dosežke v muzejstvu letos podelili tri Valvasorjeve nagrade.

Prejeli so jih: Kolektiv Pokrajinskega muzeja Maribor za projekt Evropa v muzeju – muzej v Evropi, Tomaž Nabergoj, muzejski svetovalec in kustos dr. Tomaž Lazar ter oblikovalki Sanja Jurca Avci in Dolores Gerbec za razstavo Vitez, dama in zmaj v Narodnem muzeju in gorenjski muzealki, muzejska svetovalka Zora Torkar in kustosinja Janja Železnikar za stalno razstavo Odsevi kamniških tisočletij v Medobčinskem muzeju Kamnik. »Postavitev je delo majhnega kolektiva, ki mu je uspelo postaviti sodobno, toplo in obiskovalcu prijazno muzejsko razstavo,« je ob njuni nagradi med drugim zapisano v obrazložitvi. Podelili so tudi dve častni Valvasorjevi priznanji, višji kustosinji Lili Šturm za vzpostavitev in vodenje akcije Poletna muzejska noč in Marijanu Babiču za dolgoletno prizadevanje pri ohranjanju tehniške kulturne dediščine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Na balvanih najmočnejša Ločana

Na drugi tekmi državnega prvenstva v balvanskem plezanju v Škofji Loki sta zmagala domačina Blaž Rant in Katja Vidmar.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 07:00

Kamniški taborniki praznujejo petdeset let

Kamnik - Taborništvo na Kamniškem je bilo organizirano že od začetka 20. stoletja naprej, prvo samostojno četo pa so taborniki uradno ustanovili leta 1963. Leta 1970 so se organizirali v Odred Bist...

GG Plus / sreda, 22. maj 2013 / 00:36

Poleti bolje izkoristite senčenje

Lokalna energetska agencija Gorenjske je ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb svetovala o ukrepih, s katerimi lahko gospodinjstva prihranijo energijo.

Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 13:46

Tavčarjevo dvorišče polno riža

Luka in Mateja Alič sta prvi par, ki ju je poročil visoški gospodar dr. Ivan Tavčar. Obljuba večne zvestobe po desetih letih od prvega poljuba.

Medvode / torek, 21. maj 2013 / 13:35

Spet vabijo na zabave v Lipo

Junija naj bi znova začela obratovati diskoteka Lipa, kar je sprožilo ogorčenje pri nekaterih okoliških prebivalcih, saj se bojijo hrupa in nereda, ki je lokal spremljal v zadnjih letih pred zaprtjem....

Zanimivosti / torek, 21. maj 2013 / 11:26

Sunita začela obisk na Bledu

Ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams je svoj tretji obisk v Sloveniji začela na Bledu. Včeraj ji je predsednik države Borut Pahor podelil tudi medaljo za zasluge.