Posladkajmo se z marelicami
Vreme je končno primerno letnemu času in v takem prija nekaj lahkega, osvežilnega. Pri tem nam bodo pomagale male sladke marelice, s katerimi bomo pripravili jogurtov kozarček in spekli mandljev kolač.
Za pripravo jogurtovega kozarčka z marelicami potrebujemo: 100 g navadnih piškotov, 300 g kremnega jogurta, 2 dl smetane za stepanje, 0,5 kg marelic, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja.
Marelicam odstranimo koščico ter jih narežemo na manjše kocke. Stresemo jih v kozico, posujemo z vaniljevim in navadnim sladkorjem ter prelijemo z žlico ruma in dvema žlicama vode. Zavremo in dušimo 15 minut, da dobimo marelično kašo. Ohladimo do mlačnega. Smetano stepemo ter jo primešamo k jogurtu. Na dno kozarcev razporedimo zdrobljene piškote, ki jih prekrijemo z jogurtovo kremo ter nato še z marelično kašo. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se preliv ohladi in strdi.
Za pripravo mareličnega kolača z jogurtom in mandlji potrebujemo: 60 g mletih mandljev, 160 g moke, 250 g kremnega jogurta, 2 jajci, 150 g sladkorja, 1 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 2 žlici ruma, 8 manjših marelic.
Skupaj zmešamo mlete mandlje, moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešamo jogurt, jajce, sladkor, vaniljev sladkor in rum. Nato k mokri zmesi postopoma vmešamo mešanico z moko. Dobljeno zmes prelijemo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu razporedimo polovice marelic, tako da je zgornja stran marelic obrnjena navzven. Marelice malce pritisnemo v zmes za biskvit. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo od 40 do 50 minut. Točen čas je odvisen od višine kolača. Če zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ostane suh, je kolač pečen.