Posladkajmo se z marelicami

Vreme je končno primerno letnemu času in v takem prija nekaj lahkega, osvežilnega. Pri tem nam bodo pomagale male sladke marelice, s katerimi bomo pripravili jogurtov kozarček in spekli mandljev kolač.

Za pripravo jogurtovega kozarčka z marelicami potrebujemo: 100 g navadnih piškotov, 300 g kremnega jogurta, 2 dl smetane za stepanje, 0,5 kg marelic, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja.

Marelicam odstranimo koščico ter jih narežemo na manjše kocke. Stresemo jih v kozico, posujemo z vaniljevim in navadnim sladkorjem ter prelijemo z žlico ruma in dvema žlicama vode. Zavremo in dušimo 15 minut, da dobimo marelično kašo. Ohladimo do mlačnega. Smetano stepemo ter jo primešamo k jogurtu. Na dno kozarcev razporedimo zdrobljene piškote, ki jih prekrijemo z jogurtovo kremo ter nato še z marelično kašo. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se preliv ohladi in strdi.

Za pripravo mareličnega kolača z jogurtom in mandlji potrebujemo: 60 g mletih mandljev, 160 g moke, 250 g kremnega jogurta, 2 jajci, 150 g sladkorja, 1 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 2 žlici ruma, 8 manjših marelic.

Skupaj zmešamo mlete mandlje, moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešamo jogurt, jajce, sladkor, vaniljev sladkor in rum. Nato k mokri zmesi postopoma vmešamo mešanico z moko. Dobljeno zmes prelijemo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu razporedimo polovice marelic, tako da je zgornja stran marelic obrnjena navzven. Marelice malce pritisnemo v zmes za biskvit. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo od 40 do 50 minut. Točen čas je odvisen od višine kolača. Če zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ostane suh, je kolač pečen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 3. november 2007 / 07:00

Sodobna, a živi v preteklosti

Pogosto jo vidimo v časopisih in na slikah, sredi sveže razkopane zemlje in lepo zloženih človeških kosti. Članki so opremljeni z bombastičnimi naslovi, na primer: "Učna ura iz boljševizma". Njo pa za...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 8. september 2016 / 15:00

Pohvala za Medobčinski inšpektorat Kranj

Kranj – V jeseniški dvorani Kolpern je konec avgusta potekalo izobraževanje redarjev in inšpektorjev občinskih in medobčinskih inšpektoratov in redarstev Slovenije. Udeleženci so se seznanili z izb...

Rekreacija / četrtek, 8. september 2016 / 14:59

Je b'lo pasje vroče

Storžič (2132 m) – Gora piramidaste oblike je priljubljen vrh v vseh letnih časih. Gora, ki je na vseh panoramskih razglednicah Kranja.

Slovenija / četrtek, 8. september 2016 / 14:57

Zasvojeni z igrami

Dva in pol odstotka slovenskih osmošolcev ustreza diagnozi zasvojenih z računalniškimi igrami. Med delovnimi dnevi temu namenijo kar 5,4 ure na dan, ob koncu tedna pa 6,9 ure na dan.

Tržič / četrtek, 8. september 2016 / 14:57

Prvi jesenski Alzheimer café

V Domu Petra Uzarja v Tržiču bo 29. septembra ob 17. uri na temo Skrb za svojce z demenco v domačem okolju predavala Barbara Pajk, diplomirana medicinska sestra in magistrica zdravstvene nege.

Rekreacija / četrtek, 8. september 2016 / 14:56

Osteoporoza ne izbira let

Zanimivo, da o nekaterih boleznih ne razmišljamo, dokler ne potrkajo na vrata. Po vsej verjetnosti velika večina ženske populacije ve, kakšna bolezen je osteoporoza, dejstvo, da za osteoporozo lahk...