Posladkajmo se z marelicami
Vreme je končno primerno letnemu času in v takem prija nekaj lahkega, osvežilnega. Pri tem nam bodo pomagale male sladke marelice, s katerimi bomo pripravili jogurtov kozarček in spekli mandljev kolač.
Za pripravo jogurtovega kozarčka z marelicami potrebujemo: 100 g navadnih piškotov, 300 g kremnega jogurta, 2 dl smetane za stepanje, 0,5 kg marelic, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja.
Marelicam odstranimo koščico ter jih narežemo na manjše kocke. Stresemo jih v kozico, posujemo z vaniljevim in navadnim sladkorjem ter prelijemo z žlico ruma in dvema žlicama vode. Zavremo in dušimo 15 minut, da dobimo marelično kašo. Ohladimo do mlačnega. Smetano stepemo ter jo primešamo k jogurtu. Na dno kozarcev razporedimo zdrobljene piškote, ki jih prekrijemo z jogurtovo kremo ter nato še z marelično kašo. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se preliv ohladi in strdi.
Za pripravo mareličnega kolača z jogurtom in mandlji potrebujemo: 60 g mletih mandljev, 160 g moke, 250 g kremnega jogurta, 2 jajci, 150 g sladkorja, 1 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 2 žlici ruma, 8 manjših marelic.
Skupaj zmešamo mlete mandlje, moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešamo jogurt, jajce, sladkor, vaniljev sladkor in rum. Nato k mokri zmesi postopoma vmešamo mešanico z moko. Dobljeno zmes prelijemo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu razporedimo polovice marelic, tako da je zgornja stran marelic obrnjena navzven. Marelice malce pritisnemo v zmes za biskvit. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo od 40 do 50 minut. Točen čas je odvisen od višine kolača. Če zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ostane suh, je kolač pečen.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

