Posladkajmo se z marelicami

Vreme je končno primerno letnemu času in v takem prija nekaj lahkega, osvežilnega. Pri tem nam bodo pomagale male sladke marelice, s katerimi bomo pripravili jogurtov kozarček in spekli mandljev kolač.

Za pripravo jogurtovega kozarčka z marelicami potrebujemo: 100 g navadnih piškotov, 300 g kremnega jogurta, 2 dl smetane za stepanje, 0,5 kg marelic, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja.

Marelicam odstranimo koščico ter jih narežemo na manjše kocke. Stresemo jih v kozico, posujemo z vaniljevim in navadnim sladkorjem ter prelijemo z žlico ruma in dvema žlicama vode. Zavremo in dušimo 15 minut, da dobimo marelično kašo. Ohladimo do mlačnega. Smetano stepemo ter jo primešamo k jogurtu. Na dno kozarcev razporedimo zdrobljene piškote, ki jih prekrijemo z jogurtovo kremo ter nato še z marelično kašo. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se preliv ohladi in strdi.

Za pripravo mareličnega kolača z jogurtom in mandlji potrebujemo: 60 g mletih mandljev, 160 g moke, 250 g kremnega jogurta, 2 jajci, 150 g sladkorja, 1 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 2 žlici ruma, 8 manjših marelic.

Skupaj zmešamo mlete mandlje, moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešamo jogurt, jajce, sladkor, vaniljev sladkor in rum. Nato k mokri zmesi postopoma vmešamo mešanico z moko. Dobljeno zmes prelijemo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Po vrhu razporedimo polovice marelic, tako da je zgornja stran marelic obrnjena navzven. Marelice malce pritisnemo v zmes za biskvit. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo od 40 do 50 minut. Točen čas je odvisen od višine kolača. Če zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, ostane suh, je kolač pečen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 15:06

Kopališče spet zaživelo

Kjer je nekoč v Puštalu stal razpadajoč objekt, v katerem so se občasno zadrževali tudi narkomani, je danes prenovljeno puštalsko kopališče z novim gostinskim lokalom, ki ga domačini radi obiščejo, sa...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 5. januar 2015 / 14:26

Celoletni horoskop

Leto 2015 je v znamenju koze oziroma yanga. Letni čas koze je poletje, najboljši je mesec julij. Zahodno znamenje je rak. Ure, ki jim vlada koza, so od 13 do 15, njen fiksni element je ogenj. Pred nam...

Razvedrilo / ponedeljek, 5. januar 2015 / 14:05

Maj je mesec ljubezni

Ansambel Maj deluje od leta 2006, vendar je do danes doživel kar nekaj sprememb. Sedež ansambla je v Logatcu, a njegovi člani so iz različnih koncev Slovenije.

Tržič / ponedeljek, 5. januar 2015 / 13:22

Praznovali že v novi dvorani

Kovor – Dedek Mraz je pred novim letom obiskal tudi novo dvorano Doma krajanov v Kovorju. »V Kovorju smo ponosni na novo pridobitev, saj smo že dan kasneje v dvorani pogostili krajane, stare več ko...

Škofja Loka / ponedeljek, 5. januar 2015 / 13:21

Za pobratenja odgovorni ambasadorji

Škofja Loka – Leta 2011 so v Škofji Loki sodelovanje s pobratenimi in prijateljskimi mesti uredili tako, da so za vsako določili ambasadorja, skrbnika, zadolženega le za tiso mesto, koordinacija pa...

Bled / ponedeljek, 5. januar 2015 / 13:17

Z dobrimi željami okrog jezera

Številni domači in tuji gosti so na Bledu znova sklenili krog prijateljstva, ko so se na predzadnji dan v preteklem letu z baklami odpravili okrog jezera.