Kozolci večinoma le še spomin na stare čase

Kranj – Kozolci – nekdaj z lesenimi stebri in strehami, potlej z betonskimi stebri in opeko na strehi – so danes na večini kmetij le še spomin na preteklost in čase, ko so bili nepogrešljivi pri sušenju trave in snopov žita. Ob vsesplošnem napredku, tudi v kmetijstvu, jih je povozil tehnološki razvoj, ki ga zaznamuje siliranje v silosih in balah. Le na malokateri kmetiji v kozolcih še sušijo travo in žito, ponekod jih uporabljajo za sušenje drv, kot priročno mesto za namestitev reklamnih tabel ali za druge namene. Nekateri so jih odstranili, veliko jih propada, ponekod so od kozolca ostali le še stebri. Le redki lesene in dobro vzdrževane ohranjajo kot okras domačije in podeželskega okolja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 19. december 2014 / 11:17

V Stari Loki od božiča do treh kraljev

Stara Loka – Kulturno zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka v pričakovanju praznikov jutri, 20. decembra, pripravlja prvo prireditev. Ob 17.15 bodo pred Marijino kapelico na Fari uprizorili otroško...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 5. september 2018 / 13:08

Milan Sajovic na čelu Hit Alpinee

Vodenje največje kranjskogorske turistične družbe je s septembrom prevzel Kranjčan Milan Sajovic. Njegov predhodnik Fedja Pobegajlo v družbi ostaja kot vodja strateškega trženja.

Rekreacija / sreda, 5. september 2018 / 13:02

Visoke sulice

Sass Rigais (3025 n. m.) – Gorski masiv Odle/Geisler se nahaja med dolino Val di Funes/Funes in Val Gardena, v osrčju naravnega parka Puez-Odle. Eden najlepših masivov v Dolomitih.

Nasveti / sreda, 5. september 2018 / 12:59

Piščanec ali teletina

Meso je pomemben vir beljakovin, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Če izberemo pusto meso in ga pripravimo s primernim toplotnim postopkom ter dodamo zelenjavo in kakovostne ogljikove hid...

Razvedrilo / sreda, 5. september 2018 / 12:49

Srčne zgodbe

Jezerškovi na vsake toliko časa predstavijo kaj novega in tokrat so se odločili, da več kulinaričnih zgodb povežejo v eno. Diners CUBO golf igrišče v Smledniku pa je gostilo zanimivi golfski turnir.

Tržič / sreda, 5. september 2018 / 12:47

Na Šuštarski v Tržiču

»Letošnja Šuštarska nedelja zagotovo pomeni premik od kitajskega k tržiškemu, od svetovljanstva k dediščini,« je tržiško prireditev na angelsko nedeljo povzel tržiški župan Borut Sajovic.