Prešerni kuharici Jerca Oman in Franica Kopavnik sta se pripeljali na Russovo obaro iz Zgornjesavske doline.

Pršu je tud Bedanc

V Hotemažah Pri Šuštarju so snemali eno izmed napovedanih kuharskih oddaj, ki jih na malih ekranih lahko pričakujemo maja, Zabeljeno po ameriško. Oglasila so se tudi znana gorenjska kuharska imena, razrez kranjske klobase pa so tokrat zaupali kar gorenjskemu Bedancu.

Nova kuharska oddaja Zabeljeno po ameriško bo na Pop TV v enem loncu skupaj zmešala dve kulturi. V osmih televizijskih oddajah bodo gledalci lahko spremljali dva ameriška kuharska šefa, ki bosta v Sloveniji odkrivala lokalno-tradicionalne jedi, spoznavala njihove sestavine, način priprave, domače recepte in na koncu dne z vsem pridobljenim znanjem izbrano slovensko jed pripravila po svoje.

Chef Lenny Russo je v Sloveniji že od konca marca. Priznani ameriški chef je doma iz Minesotte, lastnik in glavni kuhar v restavraciji, ki zagovarja načelo lokalno pridelane hrane in obsega tudi tržnico. Pri nas je spoznal različne sestavine, ki jih sicer pozna tudi iz domače kuhinje, vendar določeni prizori in okusi so ga navdušili. »Tartufi pri nas niso tako dobri,« pove Russo, a jih v svoji restavraciji ne uporablja, ker jih v Minesotti pač ni. Da se je odločil za tovrstno sodelovanje, se pošali, pa sta krivi ameriška ambasada v Sloveniji in zanimiva ideja.

»Konec lanskega poletja sem dobil od njih elektronsko pošto: pozdravi iz Ljubljane, Slovenije …, kar mi je najprej delovalo kot eden tistih mailov, ki ga sploh ne bereš, zbrišeš, saj večina želi od tebe denar. Pa sem zadevo malce raziskal in ugotovil, da gre za spodobno ponudbo.« Oktobra so ga obiskali iz veleposlaništva in tri ure pogovora so rodile že prve ‘kulturne' izmenjave, ponovno smeje doda Russo – slovenski teran je šel v njegove roke, minesotski divji riž pa je potoval v Slovenijo. Odločil se je, da sprejme ponudbo, in stvar je stekla. V Sloveniji se ima fino, prizna pa, da dela veliko več kot v domači restavraciji. Vmes odgovarja še na vprašanja novinarjev, spoznava ljudi in seveda snema oddajo. Pri nas je prvič, pozna pa Italijo. So mu pa blizu slovenska vina, saj v njegovi restavraciji ponujajo Movio – puro in rebulo.

Krapi, tepke, zgodba okoli Marije Terezije so recimo ameriškega chefa navdušile, in da je država tako majhna in ima regije s toliko različnosti, tako jezikovnih kot tudi drugih.

Ker je na Gorenjskem nekatere znane gostilne že ‘obredel', so mu tokrat vrnili obisk Tomaž Bolka iz gostilne Krištof, kjer je Russo spoznaval kranjsko klobaso in bil nad njo navdušen, a ga je zanimalo, kako da do danes ni našla poti v tujino. Z blejskim chefom Urošem Štefelinom sta se v pletni popeljala na Blejski otok, za glavnega pletnarja je bil tokrat Iztok Čop. V Restavraciji 1906 pa je okušal žonto, staro kroparsko jed iz telečjih jetrc in tepke. Jerca Oman in Franica Kopavnik iz Rateč pri Planici sta ga gostili za domačo mizo – kocovi, ki imajo nadev iz suhe hruške, tudi skutni krapi so bili za ameriškega chefa popotovanje v neznano.

Zabeljeno po ameriško režira Peter Bratuša, ki v prostem času tudi sam z veseljem poprime za kuhalnico. To je že njegova četrta oddaja na temo kuhanja. Pove, da Lenny pri kuhi ne komplicira, saj želi kuhati stvari, ki jih imajo ljudje radi in da za to ne potrebujejo ure in ure priprav. Z oddajo bodo obiskali vso Slovenijo, top kulinariko, pa tudi domače kuharice: »Idrijske žlinkrofe bo recimo pripravljala gospa, ki jih drugače dela za vso domačo ulico …«

Cassi Parsons pa v Slovenijo prihaja konec aprila. Ima svojo kmetijo in je strastna zagovornica tradicionalne ameriške hrane, pridelane po načelu trajnostnega razvoja. V svoji restavraciji uporablja samo hrano, pridelano v oddaljenosti največ sto milj od mesta Charlotte v Severni Carolini, kjer živi. Ker sama rada pripravlja klobase, komaj čaka, da vidi, kako to poteka pri nas, da spozna naše recepte in tradicijo kuhanja. Tudi ona bo obiskala Slovenijo prvič, glede na opise prijateljev, ki so pri nas že bili, pa si je že ustvarila dober vtis.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Pomanjkanje pediatrov nadomeščajo upokojene zdravnice

Škofja Loka - V Škofji Loki bi morali že pred prvomajskimi prazniki zaposliti pediatra, ki so ga našli z razpisom. Toda zdravnik si je zaradi boljših pogojev, ki so mu jih ponudili dru...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Slovenija je za BKS Bank najpomembnejši tuji trg

Banka je lani povečala bilančno vsoto, čisti dobiček pa tudi obseg posojil in depozitov.

GG Plus / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Dijaki vse bolje ločujejo

Dijaki in učitelji gorenjskih srednjih šol, ki sodelujejo v akciji Pozor(!)ni za okolje, so od začetka šolskega leta do zadnjega ocenjevanje močno izboljšali ločevanje odpadkov v šolah.

Zanimivosti / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Druži jih tudi zdrava hrana

V Medgeneracijskem društvu za kakovostno starost Komenda so zaključili letošnjo delavnico o zdravi prehrani, ki je naletela na zelo dober odziv.

Kranj / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Le nekaj klikov do branja

Poskusnemu delovanju v prvi slovenski spletni knjižnici z elektronskimi knjigami Biblos se je pridružilo pet gorenjskih splošnih knjižnic. Trenutno je na voljo 106 knjižnih naslovov, do julija jih bo...

Nasveti / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Skriti zaklad ...

Begunjščica (2060 m) - ... ker njena severna stena ponuja številne zanimive, različno zahtevne alpinistične vzpone. Gora prepletena z različno zahtevnimi grapami. V vseh letnih časih množično obiskana...