3 K

To je moja kratica za kamut, kuskus in kvinojo. Kamut je prastara legendarna žitarica, ki so jo na novo vzgojili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kuskus je berberska posebnost, ki se je udomačila v svetu. Združeni narodi pa so leto 2013 razglasili za leto kvinoje, po inkovskem izročilu matere vseh semen, doma visoko v Andih. Vse tri rastline so zdravju zelo prijazne. Za domačo rabo sem začela ustvarjati zbirko 3 K in tole so trije izmed uspelih poskusov.

Kvinoja po bolonjsko

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g kvinoje, 1 lovorov list, 1 čebulo, 1 strok česna, oljčno olje, 350 g zmletega mesa, 400 g paradižnikove omake (lahko iz kozarca), sol, poper, ščep zmletih čilijevih kosmičev, 70 g naribanega ementalca, nekaj lističev bazilike.

V slan krop damo kuhat kvinojo (2 skodelici) in lovorov list. Kuhlja naj se 12 minut. Odstavimo. Na oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo in česen, dodamo meso in mešamo 10 minut. Zmanjšamo ogenj in cmarimo še 5 minut. Dolijemo paradižnikovo omako in kuhljamo še 7-8 minut. Začinimo po potrebi in dodamo zmlet čili. Lističe bazilike operemo in osušimo ter jih razrežemo na trakce. Kvinojo odcedimo, damo v primerno skledo, jo prelijemo z omako, posujemo z naribanim ementalcem in baziliko. Takoj postrežemo s kakšno hrustljavo solato.

Osvežujoča solata s kuskusom

Za 4 osebe potrebujemo: 100 g kuskusa, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 300 g kumar, 200 g paradižnika, 4 mlade čebulice, 3-4 žlice limonovega soka, 4 žlice deviškega oljčnega olja, nekaj vejic peteršilja in melise, sol, poper, 4 trdo kuhana jajca po želji.

Jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Kuskus zavremo v juhi in počakamo približno 7 minut, da se napne. Odvečno juho odcedimo. Kumaro očistimo in narežemo na kocke, enako paradižnik in čebulo. Mlado čebulo narežemo na kolobarčke. Rahlo solimo. Zmešamo olje, limonov sok, sesekljan paradižnik in meliso, popramo in malo solimo. Pazimo, da preliva ne presolimo. Zmešamo kuskus in zelenjavo ter preliv. Solata naj stoji 10 minut, preden jo postrežemo. Jajca narežemo na četrtinke in z njimi okrasimo solato.

Polnjeni cukini s kamutom


Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kamutovih zrn, 3-4 skodelice čiste zelenjavne juhe, 4 cukine, olje, 1 čebulo, 1 strok česna, 2 mladi čebulici, pol rdeče paprike, 1 žlico ajvarja, 1 skodelico naribanega sira, sol, poper, origano, šetraj, olje, papir za peko.


Kamutova zrna namočimo čez noč. Odlijemo vodo in jih kuhamo od 40-60 minut, odvisno, za kaj jih uporabimo. Namočena kamutova zrna kuhamo v zelenjavni juhi 40 minut. Cukine prerežemo na polovico, odstranimo peščičevje in izdolbemo bučke 3/4 cm od roba. Čebulo sesekljamo, česen stremo, mlado čebulico narežemo na kolobarčke. Izdolbeno meso bučk tako kot papriko zrežemo na kocke. Naribamo sir. Na maščobi posteklenimo čebulo in česen, dodamo zelenjavo in pražimo še 5 minut. Nato zelenjavo zmešamo s kuhanim kamutom, in začimbami in ajvarjem (ostrim ali blagim – odločitev je vaša) ter sirom ter napolnimo izdolbene cukine.

V primeren pekač damo na dno papir za peko, ga premažemo z oljem, položimo nanj polnjene cukine in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno pol ure, da se površina lepo zapeče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 11. avgust 2015 / 10:09

Po domače na Krvavcu

Krvavec je v soboto gostil simpatičen glasbeno-družabni dogodek, njegovim obiskovalcem pa je šlo tudi vreme na roke. Ko je v dolini ob dvanajstih termometer kazal vročih trideset stopinj Celzija, je n...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 14. september 2018 / 06:00

Festival plesa v vrsti v Gorjah

Gorje – V Gorjah bodo konec tedna znova gostili festival plesa v vrsti Linerafest 2018, največji tovrstni festival pri nas, na katerem se bo od petka do nedelje več kot dvesto plesalcev iz vse Evro...

Kronika / petek, 14. september 2018 / 19:52

Pešec, ki gleda v telefon, hodi kot pijanec

Kranj – Na prometno varnost ne vpliva negativno samo uporaba mobilnega telefona med vožnjo, ampak tudi gledanje v telefonski zaslon med hojo, opozarjajo gorenjski policisti, ki so v torek izvedli p...

Kronika / petek, 14. september 2018 / 19:52

Padla zaradi kamenja

Mojstrana – V torek dopoldne se je na Škrlatici huje poškodovala plezalka, ki je padla zaradi odloma kamenja. Plezala je v navezi, bila je varovana, uporabljala pa je alpinistično opremo. S kraja n...

Kronika / petek, 14. september 2018 / 19:52

Po trčenju odpeljal naprej

Spodnji Brnik – Kranjski policisti obravnavajo prometno nesrečo s pobegom, ki se je v torek okoli 11.30 zgodila na Spodnjem Brniku. Na tamkajšnjem krožišču je neznani voznik z belim vozilom trčil z...

Slovenija / petek, 14. september 2018 / 19:51

Na Bledu tudi o brexitu

Vrhunec dvodnevnega Blejskega strateškega foruma, ki se ga je udeležilo 1200 gostov iz šestdesetih držav, je bil pogovor z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Branierjem.