3 K

To je moja kratica za kamut, kuskus in kvinojo. Kamut je prastara legendarna žitarica, ki so jo na novo vzgojili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kuskus je berberska posebnost, ki se je udomačila v svetu. Združeni narodi pa so leto 2013 razglasili za leto kvinoje, po inkovskem izročilu matere vseh semen, doma visoko v Andih. Vse tri rastline so zdravju zelo prijazne. Za domačo rabo sem začela ustvarjati zbirko 3 K in tole so trije izmed uspelih poskusov.

Kvinoja po bolonjsko

Za 4 osebe potrebujemo: 250 g kvinoje, 1 lovorov list, 1 čebulo, 1 strok česna, oljčno olje, 350 g zmletega mesa, 400 g paradižnikove omake (lahko iz kozarca), sol, poper, ščep zmletih čilijevih kosmičev, 70 g naribanega ementalca, nekaj lističev bazilike.

V slan krop damo kuhat kvinojo (2 skodelici) in lovorov list. Kuhlja naj se 12 minut. Odstavimo. Na oljčnem olju steklasto prepražimo čebulo in česen, dodamo meso in mešamo 10 minut. Zmanjšamo ogenj in cmarimo še 5 minut. Dolijemo paradižnikovo omako in kuhljamo še 7-8 minut. Začinimo po potrebi in dodamo zmlet čili. Lističe bazilike operemo in osušimo ter jih razrežemo na trakce. Kvinojo odcedimo, damo v primerno skledo, jo prelijemo z omako, posujemo z naribanim ementalcem in baziliko. Takoj postrežemo s kakšno hrustljavo solato.

Osvežujoča solata s kuskusom

Za 4 osebe potrebujemo: 100 g kuskusa, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 300 g kumar, 200 g paradižnika, 4 mlade čebulice, 3-4 žlice limonovega soka, 4 žlice deviškega oljčnega olja, nekaj vejic peteršilja in melise, sol, poper, 4 trdo kuhana jajca po želji.

Jajca skuhamo, ohladimo in olupimo. Kuskus zavremo v juhi in počakamo približno 7 minut, da se napne. Odvečno juho odcedimo. Kumaro očistimo in narežemo na kocke, enako paradižnik in čebulo. Mlado čebulo narežemo na kolobarčke. Rahlo solimo. Zmešamo olje, limonov sok, sesekljan paradižnik in meliso, popramo in malo solimo. Pazimo, da preliva ne presolimo. Zmešamo kuskus in zelenjavo ter preliv. Solata naj stoji 10 minut, preden jo postrežemo. Jajca narežemo na četrtinke in z njimi okrasimo solato.

Polnjeni cukini s kamutom


Za 4 osebe potrebujemo: 1 skodelico kamutovih zrn, 3-4 skodelice čiste zelenjavne juhe, 4 cukine, olje, 1 čebulo, 1 strok česna, 2 mladi čebulici, pol rdeče paprike, 1 žlico ajvarja, 1 skodelico naribanega sira, sol, poper, origano, šetraj, olje, papir za peko.


Kamutova zrna namočimo čez noč. Odlijemo vodo in jih kuhamo od 40-60 minut, odvisno, za kaj jih uporabimo. Namočena kamutova zrna kuhamo v zelenjavni juhi 40 minut. Cukine prerežemo na polovico, odstranimo peščičevje in izdolbemo bučke 3/4 cm od roba. Čebulo sesekljamo, česen stremo, mlado čebulico narežemo na kolobarčke. Izdolbeno meso bučk tako kot papriko zrežemo na kocke. Naribamo sir. Na maščobi posteklenimo čebulo in česen, dodamo zelenjavo in pražimo še 5 minut. Nato zelenjavo zmešamo s kuhanim kamutom, in začimbami in ajvarjem (ostrim ali blagim – odločitev je vaša) ter sirom ter napolnimo izdolbene cukine.

V primeren pekač damo na dno papir za peko, ga premažemo z oljem, položimo nanj polnjene cukine in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno pol ure, da se površina lepo zapeče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 11. september 2016 / 13:46

Praznik tržiških obrtnikov

V tržiški občini so praznovali štirideset let organiziranega združevanja obrtnikov in podjetnikov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 22. avgust 2013 / 11:48

Festival Avsenikove glasbe

Sklepna prireditev v čast 60-letnice Avsenikove glasbe se bo začela v petek, 23. avgusta, v šotoru nasproti Avsenikovega doma.

Železniki / četrtek, 22. avgust 2013 / 11:46

Širitev knjižnice v Železnikih

Železniki – Krajevna knjižnica Železniki, ki deluje v zadružnem domu na Češ­njici, bo kmalu pridobila dobrih 50 kvadratnih metrov površine. Širitev knjižnice, ki sodi pod okrilje škofjeloške Knjižn...

Slovenija / četrtek, 22. avgust 2013 / 11:46

Velov na čelu agencije za varnost prometa

Ljubljana - Vlada je prejšnji teden na dopisni seji za vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije RS za varnost prometa imenovala Igorja Velova. Leta 1977 rojeni Kranjčan, ki je bil v man...

Škofja Loka / četrtek, 22. avgust 2013 / 11:45

Ključno je sprotno učenje

Matic Proj iz Poljan je v štirih letih na Gimnaziji Škofja Loka nanizal vrsto uspehov na tekmovanjih iz znanja. Zadnjega je dosegel na kemijski olimpijadi v Moskvi, kjer je osvojil bronasto medaljo.

Tržič / četrtek, 22. avgust 2013 / 11:43

Rupar se je razvezal

Tržič - »Tudi ob poroki si obljubiš večno zvestobo, pa se kdaj zalomi,« je kratko komentiral svoj odstop iz stranke SDS Pavel Rupar, nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS. Poleg...