Pomladni koktajli
Na Bledu je potekalo tradicionalno mednarodno tekmovanje mladih barmanov v mešanju pijač - koktajli so bili ponovno vrhunski.
Aktivna skupina študentov drugega letnika Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled je že osmo leto zapored v sklopu organizacije AEHT in v sodelovanju z Barmansko zvezo Slovenije, pod mentorstvom Petra Mihelčiča, Jožeta Zalarja in Marijana Lebarja, pripravila tekmovanje GT Cup Bled 2013. Ob sproščenem druženju in izmenjavi izkušenj so se v mešanju pijač pomerili mladi barmani in barmanke šestih višjih gostinskih šol iz petih držav: Češke, Slovaške, Italije, Hrvaške in Slovenije.
Tekmovalci so se med seboj pomerili v znanju s področja barmanstva, v sestavi recepture po konceptu 'Magic box', pri katerem so sestavine nepoznane do prihoda, saj jih organizatorji razkrijejo na samem kraju tekmovanja, ter mešanju pijače 'Long drink' po prej izdelani recepturi.
Udeležencem je bilo ob iskanju idealne kombinacije danih pijač prepuščeno tudi kanček improvizacije, ki se ob končnem rezultatu lahko izkaže za odločilnega. Kot je dejal Matjaž Drole iz Žirovnice: »Namesto zanesljivejše kombinacije z ananasom ali borovnicami sem se raje odločil za bolj ekstravagantno mešanico – šipkov čaj, medov sirup, lešnikov liker, bacardi ter jabolčni sok. Tveganje je večje, toda le na ta način lahko odstopaš od ostalih ter navdušiš ocenjevalce.«
Za ocenjevanje so bili zadolženi izkušeni sodniki: predsednik Društva Barmanov Slovenije Aleš Ogrin, državni prvak in podprvak lani v Pekingu Edin Halačević, član DBS in bivši študent VGŠ Bled Mario Marković, bivši predsednik DBS Dušan Furar ter barmana Miran Berlogar in Miran Šoberl, ki sta budno spremljala tehnično pripravo koktajlov. Poleg tega so ocenjevali še aromo, izgled in seveda okus koktajlov.
Po najvišjih mestih so posegli tekmovalci iz treh različnih držav: prvo mesto si je primešal domačin Gašper Zima, sledila pa sta mu Adam Glemba s Češke in Marina Vidan s Hrvaške, BIC Ljubljana pa je bil proglašen za šolo z najboljšim skupnim rezultatom. Gašper, ki je zablestel s kombinacijo, ki jo je poimenoval Purple River: bacardi, malinov liker, pomarančna tequilla, sirup rdeče pomaranče, limonin sok in borovnice, po tekmovanju ni skrival zadovoljstva: »Zmaga je bila zame res prijetno presenečenje. Vesel sem, da mi je uspelo ohraniti mirno kri ter potrebno osredotočenost za pripravo koktajla.«
»Gre za projekt 46 študentov v okviru izpitnega predmeta Organizacija gostinskih dogodkov – poleg tekmovanja barmanov so študentje poskrbeli tudi za večerno pogostitev, animacijo ter celotno organizacijo dogodka, na katerega se pripravljajo že več kot dva meseca. Na ta način pridobivajo pomembne gostinsko-turistične izkušnje, ki jih bodo lahko uporabili v prihodnosti, to pa je tudi glavni namen tovrstnih srečanj,« je sklenil mentor in predavatelj Peter Mihelčič.