Cvetni sneg in barve spomina
V otroških letih so mi dovolili, da sem na cvetno nedeljo obula dokolenke! Letos pa! Bela zavratna mokrota, da te kar strese. Kot mokre zaprane plenice! Fuj! Na srečo moj Izbrani odpre steklenico in ob rdečem žametu, ujetem v kozarec, se v spominu utrnejo barve. Spomniva se na cvetno nedeljo nekoč na Kreti. Rožnato rdečkasto lilasti cvetovi na grmičevju endemične vrste šipka. Cistus creticus! Sicer pa so na steno knosovske palače 16 stoletij pred našim štetjem narisali vrtnice! Legenda pravi, da so bogovi na Olimpu, ko so zagledali Afrodito, iztisnili nektar na preproste cvetove šipka, iz katerega so potem pognali bujni cvetovi v čast nove boginje ... Pri zajtrku so bili v košarici zloženi testeni možički, majhne, kot ovite človeške postave, imenovane lazarakia, z očmi iz nageljnovih žbic. Krečanke jih pečejo dan pred cvetno nedeljo v spomin na svetopisemskega Lazarja. Čeprav so kruhki okusni, ni v njih ne masla ne jajc ne mleka. Ničesar, kar je živalskega izvora, saj vlada na podeželju še strogi post. Zato pa je toliko bolj bogat tsureki, kruh – kolač, ki ga Grki jedo na velikonočno nedeljo. Spečejo ga v obliki venca ali pletenice, obvezno pa mora imeti v sredini rdeče pobarvano jajce. In ker nam po velikonočnih praznikih ostajajo pirhi in tudi kakšen kos šunke, nekaj napotkov za slastno uporabo.
Špageti s šunko in žajbljem
Za 4 osebe potrebujemo: 150 g kuhane šunke, 8 žlic oljčnega olja, 400 g špagetov, 1 neškropljeno limono, 1 neškropljeno pomarančo, 8 lističev žajblja, 4 žlice olja.
Kuhano šunko zrežemo na kockice in jo opražimo na olju! A ne predolgo, da se ne izsuši. Posodo potegnemo z ognja. Ostrgamo limono in pomarančo. Špagete skuhamo po navodilu, jih odcedimo in damo k šunki ter premešamo. Na olju popečemo lističe žajblja, vendar ga ne smemo zažgati. Špagete razdelimo na krožnike, potresemo z mešanico pomarančne in limonine lupinice in postrežemo. Poleg tekne solata iz motovilca, rukvice in berivke.
Melonina solata s šunko
Za 4 osebe potrebujemo: 100 g rukvice, 1 manjšo melono, 4 žlice limetinega soka, 6-8 žlic oljčnega olja, sol, beli poper, drobno narezan drobnjak, 4 vejice mete, 8 rezin šunke, narezane na trakce.
Rukvico očistimo, operemo in osušimo. Melono olupimo, prerežemo na pol, odstranimo peščice in jo zrežemo na kocke. Drobnjak nastrižemo. Limetin sok, oljčno olje, sol, beli poper zmešamo. Zmešamo tudi rukvico, melono in šunko in pokapljamo s prelivom. Poleg se prileže polnozrnat kruh.
Jajčna solata
Za 6 oseb potrebujemo: 4 trdo kuhana jajca, 80 g kislih kumaric, pol neolupljenega sočnega jabolka, 1 ščep kurkume, 50 g jogurta, 50 g lahke majoneze, sol, sveže zmlet čilijev drobir.
Olupljena jajca, kisle kumarice in jabolko zrežemo na kockice. Zmešamo jogurt, majonezo, kurkumo in začinimo.
Koroška jajčna solata
(Kärntner Eierkren)
Za 4 osebe potrebujemo: 4 trdo kuhana jajca, 3 žlice sveže naribanega hrena, 3 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici sončničnega olja, sol, beli poper, 3 žlice kisle smetane po želji.
Zmešamo hren, kis, olje, sol in poper ter dodamo narezana jajca. Ponekod dodajo solati še kislo smetano.