Nigromantka železnih rezerv

Nigromantija je copranje in to ponavadi copranje s prerokovanjem temnih, zlih duhov. In v taki coprniški godlji sem se znašla po sili razmer, ker sem zamešala datum zmenka, za katerega sem obljubljala večerjo. Pripravljala sem se, da večer preživim ob Ženskem vprašanju, komediji hrvaškega dramatika Fadila Hadžića, ko me je telefonski pogovor poučil, da imam dobri dve uri do zmenka. Nič ni pomagalo, da sem preverjala napako v terminskem koledarju ... minute so tekle. V trgovino? Naročiti hrano za na dom? Hudiča vendar, zakaj pa imam shrambo, na balkonu zabojček za zimsko zelenjavo, hladilnik, ki ni prazen, a brez obljubljene krače!!! Rešil me je spomin na neko davno prireditev: Nocoj bomo improvizirali ... le da sem morala naslov prilagoditi ednini. Improvizacija je uspela, samo popravni izpit bom morala narediti. Speči telečjo(e) kračo(e) do srede aprila!

Zavitek z brokolijem

Za 6 oseb potrebujemo: 450 g listnatega testa, 700 g brokolija, 40 g masla, 50 g drobtin, 1 pest črnega sezama, 150 g kisle smetane, 3 rumenjake, 1 beljak, sol, poper, muškatni orešek, 100 g trdega naribanega sira, 4-5 žlic mleka, črn sezam, papir za peko.

Brokoli očistimo in ga razdelimo 200 g na zelo majhne cvetke, 500 g pa na večje. Manjše cvetke kuhamo v vrelem kropu 3 minute in jih poberemo s penovko. Nato večje v istem zavretku kuhamo 10 minut in odcedimo. Ohladimo in s paličnim mešalnikom piriramo, primešamo 3 rumenjake in smetano, solimo, popramo in dodamo ščepec muškatnega oreška ter primešamo sneg 1 beljaka.

Testo razvaljamo na približno 35 x 50 cm. Segrejemo 40 g masla in na njem prepražimo drobtine, da zlato porumenijo, premažemo testo 3-4 cm do roba. Nato nanesemo nanj piriran nadev, ga potresemo s sirom in cvetki brokolija, zavijemo in položimo v pekač, katerega dno smo prekrili s peki papirjem.

V pečici, segreti na 200 stopinj, pečemo zavitek 20 minut, nato ga premažemo z mlekom in posujemo s črnim sezamom in pečemo še približno 20 minut.

Postrežemo s preprosto mrzlo hrenovo omako, ki je dobrodošla tudi pri suhih mesninah.

Mrzla hrenova omaka

Za 6 oseb zmešamo: 2 lončka kisle smetane (320 g), 70 ml hrena v kozarčku (brez dodatkov), 1 žličko soli, pol žličke belega popra, četrt žličke zmletih čilijevih kosmičev.

Solata »najdi.si«

Za 6 oseb potrebujemo: 1 manjši koromač, 1 zeleno kolerabico, 1 koničasto zeleno papriko, 12 plodov kaper, 150 – 200 g tunine v oljčnem olju, 2 neškropljeni limoni, 12 lističev peteršilja, 1 žlico kaper, sol, sveže zmlet črn poper, 12 lističev bazilike.

Zelenjavo očistimo in jo narežemo na tanke kratke paličice. Kapre in peteršilj sesekljamo. Naribamo limonino lupinico in iztisnemo sok. Tunino z oljem vred damo v skledo, malce natrgamo, dodamo koromač, papriko, kolerabico, peteršilj in kapre, začinimo z limonovim sokom, soljo in poprom in damo vsaj za 1 uro v hladilnik. Če solato nadevamo v lupine školjk ali porcelanaste skledice, jih potresemo z natrgano baziliko, nastrgano limonino lupino in damo za okras še dva plodova kaper. Če postrežemo solato v skledi, jo s plodovi kaper, nastrgano limonino lupinico in baziliko okrasimo po želji. Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 17. januar 2012 / 07:00

Kriminal

Tudi pse kradejo Kranj - V petek zvečer je nekdo iz odklenjenega avtomobila na parkirišču v Kranju ukradel psa pasme mops. Lastnik je bil z izgubo šti...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 4. marec 2019 / 22:51

Literarni razpis »SPread The Karawanks«

Cilj projekta SMART Tourist je s pomočjo literature posebej predstaviti kulturo in zgodovino območja Karavank na obeh straneh meje. V nemškem in slovenskem jeziku bodo izdane knjige sodobn...

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. marec 2019 / 22:28

Do najboljših ocen z osebnim pristopom

Dve leti že v starem mestnem jedru Radovljice deluje Hotel Linhart, ki ga je v stavbi iz 17. stoletja uredila družina Kolarič. Turisti imajo radi vzdušje v stari hiši, mir in lepo pokrajino ter čas in...

Preddvor / ponedeljek, 4. marec 2019 / 22:27

Sprejet preddvorski proračun

Občinski svet Občine Preddvor je v drugi obravnavi potrdil letošnji proračun, vreden 3,2 milijona evrov.

Gorenjska / ponedeljek, 4. marec 2019 / 22:26

Tekmovanje v znamenju medu

V državno ekipo za naravoslovno olimpijado se je uspelo uvrstiti tudi trem dijakom z Gorenjskega, to je Tjaši Sušnik iz Gimnazije Kranj ter Simonu Bukovšku in Evi Igličar iz Gimnazije Škofja Loka.

Kultura / ponedeljek, 4. marec 2019 / 22:22

Premierno Vohun iz Šiške

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Podljubelj je premierno na domačem odru uprizorilo komično dramo Vohun iz Šiške.