Jože Dežman (Foto: Gorazd Kavčič)

Dva tisoč jih čaka na prekop

Minila so štiri leta od odkritja množičnega grobišča v rovu sv. Barbare v rudniku Huda Jama pri Laškem. Jože Dežman: je to mesto, ki ga želimo v prihodnje obiskovati kot zgodovinski spomenik?

Laško - Zgodovinar Jože Dežman, ki ga je vlada pred dobrim mesecem imenovala za predsednika nove komisije za reševanje vprašanja povojnih grobišč, nam je ob tem povedal: »Huda Jama je točka, ki se ji ni mogoče izogniti. Doslej so bili prekopani posmrtni ostanki osemstotih žrtev, na prekop iz jaška jih čaka še dva tisoč. Kar zadeva odnos do mrtvih, se postavlja vprašanje, ali bomo zmogli prekop še teh žrtev, in drugo, ki zadeva nas žive: si želimo to prizorišče povojne morije preurediti v muzej ali kulturni spomenik.«

Hudo Jamo z žrtvami povojnih pobojev (verjetno gre za belogardiste in manjšo skupino mladih deklet, domnevno iz taborišča v Teharjih) primerja s koncentracijskimi taborišči v nacistični Nemčiji in tako kot so Nemci potrebovali desetletja, da so postavili spomenik umorjenim Judom, je očitno tudi pri nas potreben čas, da se potreba po tovrstni memorialni kulturi in novem oblikovanju spominske krajine vtisne v zavest.

»Obisk Barbarinega rova je posebna izkušnja. Ko sem v ponedeljek po njem vodil novinarje, je verjetno marsikoga prešinilo: bog ne daj, da bi se kdaj znašel na takem kraju kot zločinec, ali še huje, kot žrtev. Ko začutimo sočutje do obojih, to prinaša nekakšno zagotovilo za bolj človekoljubno življenje v prihodnje. Ne drži, da se štiri leta od odkritja Hude Jame ni nič zgodilo. Zaradi nje je po odločitvi ustavnega sodišča »odšel« Tito, odšel je tudi Danilo Türk,« še dodaja Jože Dežman.

Ob obletnici odkritja v Hudi Jami je o žrtvah povojnih pobojev, njihovih svojcih, krvnikih, o represiji totalitarnega režima Študijski center za narodno spravo pripravil tudi znanstveni posvet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 1. december 2006 / 06:00

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt je nekakšna posebna sorta majhnega zelja, ki zraste na visokih lesnatih steblih. To je prehransko najmočnejša vrsta kapusnic, ki ji ob boku stoji le še kak prav temno zel...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 3. februar 2009 / 07:00

So plače zdravnikov (pre)visoke?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Brniško letališče znova odprto

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, ki je bilo šest ur zaprto zaradi težav s snegom, je ob 12.10 uri znova začelo obratovati.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Plavali za medalje in fige

Letos se je mednarodnega plavalnega tekmovanja Dr. Fig v Kranju udeležilo 600 plavalcev iz štirih držav. S športnim dogodkom obeležen kulturni praznik.

Slovenija / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Nato mora čakati na proračun 2007

Državni zbor bi moral v četrtek odločati o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške (in Albanije) v zvezo NATO, a so poslanci stranke SDS napovedali obstrukcijo.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

V ledu najhitrejši Rusi

Slovenija je v soteski Mlačca prvič gostila tekmo svetovnega pokala v lednem plezanju. Med odlične Ruse se je uspelo uvrstili le bratoma Vukotič z Bleda. Matevž je bil drugi, Jernej pa šesti.