Kuhanje je najboljši način sprostitve

Na Pop tv so sredi februarja ob nedeljah zvečer začeli predvajati novo kuharsko oddajo Ana kuha, v kateri svoje kuharsko znanje na gledalce prenaša 23-letna študentka Ana Kristanc.

»Oddaja je namenjena vsem, ki radi kuhajo in radi jedo. Recepti so zelo raznoliki in mislim, da se bo za vsakega kuharskega navdušenca kaj našlo,« pravi simpatična Kranjčanka, ki je svojo strast do kuhanja razvila med študijem prava.

»Kuhanje je pravzaprav zame predstavljalo izhod od neprestanega učenja. Izhod, kjer moja domišljija nima meja. Sploh pa je to zame najboljši način sproščanja,« je pojasnila. Kuhanje jo veseli že od malih nog, doma je vedno pomagala kuhati, pred dobrima dvema letoma pa je začela pisati tudi spletni blog, na katerem se je nabralo že okoli 500 njenih receptov. »Ogromno kuharskega znanja sem si torej pridobila sama skozi leta kuhanja, precej mi ga je posredovala mami, ki je odlična kuharica, obiskovala pa sem tudi kuharske tečaje v Italiji,« nam je zaupala Ana. Zase pravi, da vedno kuha z ljubeznijo in s spoštovanjem do sestavin. In katere so njene največje specialitete? »Nimam nekih specialitet. Rada kuham in eksperimentiram. Mogoče bi lahko poudarila, da je moj zadnji največji ponos kruh z rikoto, ki mi je kljub dvomom odlično uspel,« je odvrnila Ana. Upa, da ji bo čas dopuščal, da se v prihodnje udeleži še kakšnega kuharskega tečaja v tujini, ne izključuje pa tudi možnosti, da se vpiše na kakšno kuharsko šolo.

Nikoli ne reci nikoli …

Oddajo Ana kuha Pop tv ustvarja v sodelovanju s producentsko hišo FelinaFilms, ki je producirala tudi oddaje Ljubezen skozi želodec. »Do snemanja je prišlo po srečnem naključju. Spoznala sem režiserja Petra Bratušo, ki mi je ponudil snemanje kuharske oddaje,« pove Ana, obenem pa prizna, da se je ponudbe sprva kar malo prestrašila. Sama sebi se je namreč zdela nefotogenična, vedno je govorila, da ne mara kamer in da se ne bi nikoli izpostavljala na televiziji … »A priložnost je bila prevelika, da bi ji zaradi kamer rekla ne, in mislim, da si ne bi nikoli odpustila, če bi jo zavrnila. Besede 'nikoli' sedaj ni več v mojem besednjaku,« je pristavila v smehu. Se je treme pred kamero torej že znebila? »Mislim, da sem na dobri poti. Mi pa manjka še ogromno dela in učenja, da bom s svojim nastopom pred kamerami zadovoljna,« je dejala Ana. Doslej so posneli trinajst od predvidenih petnajst oddaj.

Obožuje Nigello Lawson

V zadnjih letih je na slovenskih programih kar precej kuharskih oddaj, zato nas je zanimalo tudi, kakšen je Anin recept za televizijski uspeh in s čim bo skušala pritegniti gledalce pred male ekrane. »Mislim, da je ta oddaja malce drugačna, saj ne vsebuje le kuhanja, ampak tudi s kuhanjem povezan življenjski stil. Recepta ni, je pa velika želja, da bi bila oddaja ljudem všeč, vanjo je vloženo veliko dela in ljubezni. Je pa tako: tisoč ljudi – tisoč različnih okusov,« je odvrnila. Odzivi na prvi oddaji so jo pozitivno presenetili, priznava pa, da je bilo obenem tudi nekaj kritik. »Vendar je dejstvo, da ni oddaje, ki bi bila lahko vsem všeč,« je še pristavila. Sama obožuje kuharske oddaje Nigelle Lawson, saj ji je všeč njen pristop k hrani, rada pa pogledam tudi Jamiea Oliverja, a niti ne toliko zaradi receptov kot zaradi energije, ki jo oddaja.

Kuhanje postavila pred pravo

Ana upa, da bo svoje znanje nekoč prenašala na druge tudi na kuharskih tečajih. Njena velika želja je, da bi se s kuhanjem preživljala, kljub temu pa namerava dokončati študij prava. »Vanj sem vložila veliko truda in si nikakor ne bi rada zaprla kakšnih vrat. Pravo me je vedno zanimalo, poleg tega pa nisem oseba, ki bi odnehala sredi poti. Je pa res, da je moja želja, da bi se ukvarjala s kuhanjem, večja,« je pojasnila. Študij in aktivnosti, povezane s kuhanjem, ji vzamejo večino časa, v redkih prostih trenutkih pa rada pogleda dober film.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 7. julij 2019 / 10:49

Prednica brez primere

Letos mineva 840 let, odkar so leta 1179 k večnemu počitku položili Hildegardo Bingensko, prvo nemško mistikinjo, benediktinko, zdravilko, skladateljico, pesnico in svetnico. Rodila se je 1098 v ne...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / torek, 17. avgust 2021 / 23:30

Že letos obnova ostrešja Klinarjeve hiše

Kropa – Občina Radovljica jeseni začenja z obnovo Klinarjeve hiše v Kropi, to je stavba, v kateri so prostori Kovaškega muzeja.

Slovenija / torek, 17. avgust 2021 / 23:18

Več prebivalcev se je priselilo kot odselilo

Kranj – Po podatkih državnega statističnega urada se je v Slovenijo lani priselilo 36.110 prebivalcev, odselilo pa 17.745. Priselilo se je 18.365 prebivalcev več, kot se jih je odselilo; selitveni...

Rekreacija / torek, 17. avgust 2021 / 23:13

V izogib običajni poti

Grintovec čez Dolge stene (2558 m n. m.) – »Skrita pot« na Grintovec v izogib Strehi in jeklenicam. Mogočnost gore doživimo z dotikom njegove gole skale.

Slovenija / torek, 17. avgust 2021 / 23:08

Junaki želijo biti slišani in poslušani

Minuli četrtek, ob mednarodnem dnevu mladih, je predsednik republike Borut Pahor na Brdu pri Kranju sprejel junake tretjega nadstropja Pediatrične klinike v Ljubljani – otroke in mladostnike, ki prebo...

Zanimivosti / torek, 17. avgust 2021 / 23:03

Nenavadna gobarska sezona

Gobarjem se letos ne obeta dobra bera. Po besedah Bojana Arzenška iz Gobarskega društva Kranj bo v letošnji sezoni najverjetneje kar devetdeset odstotkov manj gob kot pretekla leta.