Užitni snežaki

Sneg pada v krpah. Pogled na puhasto Jelovico je prelep. In preden se član družine odpravi kidat, vpraša, kaj bo za kosilo. Bleknem kar v tri dni: vremenu primerno. Strog pogled in bodica: gres in mlečni riž smo prerasli! ... Zvito se nasmehnem, čeprav še ne vem, kako bom na mizo pricoprala kar se da beline. Najhujše opravilo bo seveda likanje čipkastega prta, ki ga civiliziram vedno tik pred zdajci. Je še iz časov, ko so bili prti del mamine bale. Oradi je bila tako in tako namenjena posteljica iz soli. Pire bo imel še malo vrinjene vsebine, sladica pa rumenkast pridih.

Vse je bilo v redu, le tisti jajčni snežaki so mi jo zagodli. Igračke, ampak zahrbtne.

Bela solata

Za 4 osebe potrebujemo: 12 šampinjonov, 1 por, samo beli del, 1 srednje velik koromač, 1 žlico limoninega soka, 1 lonček trdega jogurta, 2 žlici manj mastne majoneze, sol, beli poper, 4 trdo kuhana jajca, 4 majhne kroglice mozarele, 12 poprovih zrnc, opran olupek črne redkvice, 4 žlice skute, 4 zobotrebce.

Šampinjone očistimo s čopičem ali papirnato brisačo, jih zrežemo na lističe in takoj pokapljamo z limoninim sokom. Beli del pora zrežemo na zelo tenke trakce, enako očiščeni koromač in dodamo narezane šampinjone. Jogurt damo v primerno posodo, vmešamo vanj majonezo, da je zmes gladka, začinimo s soljo in poprom in previdno vmešamo v solato. Solato pustimo, da počiva vsaj četrt ure. Nato jo razdelimo na 4 krožnike in okrasimo s snežaki iz trdo kuhanih jajc. Jajce spodaj prirežemo in ga položimo na vdolbino noža za rezanje jajc. Z zobotrebcem naredimo v jajce tri luknjice in za gumbe uporabimo poprova zrna. Nato napravimo iz opranega olupka črne redkvice pokrivalca, jih z zobotrebcem nabodemo na kroglice mozarele, da dobi snežak glavo, nato pa zobotrebec potisnemo v notranjost jajca, da kapica ostane na glavi. Če se nam ljubi, zarinemo v kroglico mozarele še 1–2 mm dolg nos iz koščka korenčka. Res je zamudno, a prikupno.

Krompirjev in cvetačni pire

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g krompirja, 400 g cvetače, 4 žlice masla, 6 žlic mandljevih lističev, muškatni orešek, sol, 200 ml mleka.

Krompir olupimo, ga prerežemo na pol in kuhamo v rahlo slanem kropu 10 minut. Cvetačo razdelimo na cvetke in jih damo kuhat h krompirju za 10–12 minut. Maslo raztopimo in na njem svetlo prepražimo mandlje. Dodamo ščep soli, sveže nariban muškatni orešček in pustimo na toplem. Krompir in cvetačo odcedimo in še nekaj časa pustimo na ugasnjeni plošči, da dobro izparita. Potem dodamo mleko in vse skupaj zmečkamo. Ko je pire gladek, še enkrat pogrejemo maslo – porjaveti ne sme – in ga zlijemo na pire.

Lahka limonina krema

Za 4 osebe potrebujemo: 4 liste želatine, 300 g trdega jogurta, 2 žlički naribane limonine lupine, 2–3 žlice sladkorja, 2 žlici limoninega soka, 250 ml sladke smetane, 4 bonbone rafaelo, 4 rezine limone.

Želatino namočimo v mrzli vodi. Zmešamo sladkor in jogurt. Sok segrejemo in v njem raztopimo namočeno želatino ter dodamo jogurtu. Stepemo sladko smetano in jo previdno vmešamo v kremo. Kremo nalijemo v nizke kozarce ali skledice in damo v hladilnik, da se strdi. Postrežemo z rezino limone in bonbonom rafaelo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 7. julij 2018 / 17:03

Srečanje veteranov

Ob Domu veteranov v Radovljici so ob dnevu državnosti pripravili spominsko srečanje članov zgornjegorenjskega območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Anketa: Predstavili lokalne jedi

Potuj z jezikom je letošnja tema že 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Na turističnih tržnicah v Kranju so gorenjski osnovnošolci v torek in četrtek predstavili tipične lokalne jedi v svojem n...

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Prepriča že sam okus

Ob zadnjih prehranskih aferah postaja še pomembneje, od kod izvira hrana, ki konča na naših krožnikih. Lokalno pridelana hrana je namreč najbolj kakovostna in varna.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Forum trajnostnega razvoja

Družbe v skupini Elektro Gorenjska letos tretjič zapored organizirajo brezplačni posvet Forum o obnovljivih virih (OVE) in učinkoviti rabi energije (URE).

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Učinkovito nižanje stroškov

Model pogodbenega financiranja, kjer ukrepe za učinkovito rabo energije financira tretji partner, omogoča gospodarskim družbam in drugim institucijam prihranke pri energetskih stroških.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

O toplotnih in fotonapetostnih sistemih

Pred dnevi je Drago Papler izdal knjigo Osnove uporabe solarnih toplotnih in fotonapetostnih sistemov, ki zajema vse vidike alternativne oskrbe z električno energijo s pomočjo neusahljivega in ek...