Tekmovanje na Japonskem bo med 26. in 30. marcem, v finalu pa se bo Gašper Čarman pomeril s tekmeci, ki so v svetovnem merilu velike gastronomske zvezde. Ve, da bo teorija zahtevna, praksa ravno tako, vendar se že veseli nove izkušnje.

"Ni pomembno samo vino"

V deželi sakeja na Japonskem bo konec marca svetovno prvenstvo, na katerem se bodo pomerili najboljši sommelierji sveta. Vstopnico za prestižno tekmovanje si je z zmago na državnem tekmovanju na dvorcu Zemono pred kratkim pridobil Gorenjec: Gašper Čarman iz Reteč pri Škofji Loki.

Reteče - Triintridesetletni Gašper Čarman se je na tekmovanje prijavil prvič. Je sommelier druge stopnje, ravno pa je začel tudi študij za mojstra vin oziroma bil sprejet na študij v Londonu, na inštitutu Master of Wine (MW). Meni, da bo študiral vsaj pet let, saj je študij zahteven, od vseh sprejetih pa ga dejansko zaključi le kakšnih deset odstotkov.

Gašper izhaja iz gostinske družine, ki ima v lasti znano gostilo Pri Danilu, vina pa so mu bila vedno blizu. Resneje se je začel zanje zanimati, ko je dopolnil kakšnih sedemnajst, osemnajst let. Pri tem sta igrala veliko vlogo njegov oče in dedek. »Vino je bilo vedno močno zasidrano v družini,« pove Gašper.

Ko je bil star dvajset let, je že opravil prvi tečaj za sommelierja, ga dve leti kasneje nadgradil z drugo stopnjo, vpisal pa se je tudi v londonsko vinsko šolo Wine & Spirit Education Trust (WSET).

Na letošnje slovensko sommeliersko tekmovanje se je Gašper odpravil po zmago. Za cilj si je pač postavil udeležbo na svetovnem prvenstvu na Japonskem.

»Pri sommelierstvu ni pomembno samo vino. Pomembno je tudi, da obvladaš kulinariko, da razumeš hrano, da lahko potem priporočaš vina zraven; poznati moraš cigare, kavo, žgane pijače, vodo, čaje … Teoretični del na tekmovanju je recimo vseboval vprašanja o kavi, čajih, cigarah, vod ni bilo, bodo pa verjetno na svetovnem …«

Tekmovanje je trajalo kar dvanajst ur, polfinalni del je potekal že zjutraj in bil sestavljen iz praktičnega in teoretičnega dela, v finalnem delu – kamor se je od petih uspelo prebiti trem tekmovalcem – so ti pred komisijo in obiskovalci opravili degustacijo dveh belih in rdečih vin – slovenskih in tujih vin, prepoznati so morali pet žganih pijač, popravljali namerne napake v vinskem listu, podajali ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazali dekantiranje in strežbo vina.

Poleg zmagovalca oziroma izbranega najboljšega slovenskega poznavalca vin, pa so tekmovalni del na Zemonu zaokrožili s simpatičnim izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz steklenice magnum, kar pa je postal Gregor Kocjančič (Terme Krka – Talaso Strunjan), ki mu je na najbolj enakomeren način uspelo v 21 kozarcev izprazniti steklenico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Ustanavljajo družbo za upravljanje državnih deležev

Ljubljana - Kapitalska družba (KAD), Slovenska odškodninska družbo (SOD) in Družba za svetovanje in upravljanje (DSU) so sklenile ustanoviti še eno Posebno družbo za podjetniško...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 23. december 2017 / 18:24

Strip pove, če družba ni okej

Iztok Sitar je nekoliko poseben mož na začetku druge polovice let. Če ne bi bil poseben, najbrž ne bi risal stripov. S svoje delovne mize je doslej v svet poslal petnajst samostojnih stripovskih album...

Kultura / sobota, 23. december 2017 / 18:23

Čakalnica za umret'

V komediji Čakalnica, v kateri navdušujeta Janez Hočevar - Rifle in Lado Bizovičar.

Medvode / sobota, 23. december 2017 / 18:22

Na delu znova arheologi

Medvode – Na travniku za vrtcem, šolo in športno dvorano na Svetju v Medvodah potekajo arheološke raziskave terena za potrebe priprave projektne dokumentacije za načrtovano obnovo šolskega športneg...

Gorenjska / sobota, 23. december 2017 / 18:22

Turistična središča za praznike polna

V teh dneh se hotelske kapacitete v vseh velikih turističnih središčih na Gorenjskem pospešeno polnijo. Med prazniki bodo tako rekoč stoodstotno zasedeni tako v Kranjski Gori kot na Bledu in v Bohinju...

Gorenjska / sobota, 23. december 2017 / 16:22

Bolje plačani kuharji in natakarji

V skladu z aneksom h kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma se bodo s prvim januarjem zvišale plače zaposlenim na tem področju.