Zraven pa so kot aperitiv postregli pivo na način sprejema gostov s penečim vinom. (Foto: Tina Dokl)

Pivo s čim manj pene, prosim!

Velikokrat slišimo podobno naročilo natakarici. Pred kratkim pa smo izvedeli, da je pravzaprav bolje, če pivo ima peno, ker potem ves proces, ki drugače lahko poteka v našem želodcu in ustvarja kup nevšečnosti, opravi v kozarcu - na zraku. Tako tudi v pitju piva bolj uživamo. Kozarec pa, preden vanj nalijemo pivo, splaknemo s hladno vodo.

Na Bledu smo pred kratkim znova spajali okuse belgijskih piv pod taktirko Danijela Lovrečiča iz Bunkerja in chefa kuhinje Restavracije 1906 hotela Triglav Bled Uroša Štefelina.

Danijel, pivski sommelier iz Pivnice Bunker iz Nabrežine pri Trstu – pred kratkim pa je odprl tudi Bunker 2 v Ljubljani, nam je nekaj malega razložil o pivih, ki smo jih tisti večer okušali ob zanimivem prigrizku – presti s kranjsko klobaso in z gorčico; govejem rosbifu, polnjenem z avokadom, dimljeni postrvi z mandarinami in postrvjimi ikrami v kombinaciji s kislo smetano; ob juhi iz gomoljev krebule s krompirjevo peno in zeleninim zvitkom. Vsako pivo je imelo tudi svoj kozarec, tako da je bila kombinacija z ustvarjalnim navdihom postrežene hrane na krožniku prava paša za oči. Sledili so še file sulca, jadranski škamp, krema žafrana in muškatne buče ter škampova omaka; pa še dve jedi, ki sta name naredili največji vtis, saj si njun okus še vedno lahko prikličem v spomin – file zajca, polnjenega s planinskimi zelišči, kuhanega v senu z zapečenimi ajdovimi rezanci s papriko, dodano kremo ohrovta in kolerabe ter zelenjavo; za sladico pa kombinacija bele in temne čokolade, ki jo je chef Uroš predstavil kot 'snickers' oziroma njegovo verzijo znane čokoladice.

»Kot napovedani aperitiv Duvel smo zamenjali s svetlim belgijskim pivom Saxo. Treba je povedati, da gre za litrsko in pol steklenico, kjer se pivo lepše razvije. Okus je drugačen kot pri steklenici 0,33. Blanche De Silly smo postregli k predjedi. Gre za pivo z vsebovanim nižjim odstotkom alkohola, pivo je pšenično ne ječmenovo, dodana sta mu pomaranča in koriander, tako da je sveže, z malo kisline in občutimo okus po sadju. Med večerjo se je odstotek alkohola v pivih stopnjeval, logično se je višal, prehajali pa smo tudi od svetlega, belega, k temnejšemu. Sledil je Saison De Silly, ki je tudi belgijsko pivo – danes so bila vsa predstavljena piva belgijska. Saison je zanimivo, rdečkasto pivo. Ječmen so malo bolj pražili in je barva temnejša. Vsebuje pet odstotkov alkohola. Zelo pitno, okusno, v retro okusu malo zasladi. Amburon Blond je sicer svetlo pivo, a smo ga lahko postregli v nadaljevanju, saj ima kar dva odstotka več alkohola od Saisona. Pitno, bolj strukturirano pivo, lepo uravnovešeno – ne pregrenko ne presladko, lahko zaznamo okus po ječmenu. No, potem se je začelo zares. K zadnji jedi smo postregli Omer. Ker smo kombinirali s hrano, smo potrebovali močno pivo. Je strukturirano, okusno pivo, ki ravno tako v retro okusu malo sladi. Čisto na koncu, za k sladici, pa smo postregli Scotch Silly Barrel Aged. Njegova tipologija je nekaj posebnega, končno pivo je temno. Močno pivo, z osem in pol odstotka alkohola, ga pa na koncu dajo še za šest mesecev v hrastove sode, tako da je po okusu malce slajše, v aromi pa občutimo še gozdne sadeže in retro okusu malo lesa,« nam je z navdušenjem razlagal o pivih Danijel, ki je svoje znanje sicer pridobival v Italiji, se pa s svojo 'pivsko' ljubeznijo ukvarja že štirinajst let. Takoj za pivi pa so mu zelo blizu viskiji.

Izvedeli pa smo še, da se piva ravno tako lahko starajo. Pač odvisno od same tipologije in strukture piva. In eden izmed srečnih izžrebancev je tokrat na večerji prejel steklenico Cuvee Van De Keizerja, ki ga bo z užitkom lahko spil šele čez nekaj let.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 6. februar 2014 / 14:50

Deložacije so bolj redke

Občine se v primerih, ko najemniki neprofitnih občinskih stanovanj ne plačujejo najemnine, bolj poredko odločajo za deložacijo. Še najpogostejše so v tržiški občini.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 6. februar 2013 / 07:00

Cartanje v kadi (1)

Kopeli z dodatkom pravilno izbranih zelišč in eteričnih olj le-teh so v zimskih večerih prava izbira.

Radovljica / sreda, 6. februar 2013 / 07:00

Ustavili obnovo mostu čez Savo

Podnart - Potem ko so decembra zaradi zimskih razmer začasno ustavili dela pri obnavljanju mostu čez Savo v Podnartu, je gradnja mostu zdaj do ponovnega razpisa dokončno ustavlje...

Kronika / sreda, 6. februar 2013 / 07:00

Voda vdrla izpod ploščic

V soboto je hudourniška voda poplavila klet stanovanjske hiše Pod Pogovco v Križah. Domačini že vrsto let zaman opozarjajo, da jih voda ogroža ob vsakih večjih padavinah.

Gospodarstvo / sreda, 6. februar 2013 / 07:00

Priprava zemlje za setev

Škofja Loka - Društvo Sorško polje bo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja in občinami Kranj, Škofja Loka in Medvode pripravilo v sredo, 13. februarja, ob 19. uri...

Gospodarstvo / sreda, 6. februar 2013 / 07:00

Izobraževanje za podjetništvo na podeželju

Kranj - Kmetijsko gozdarski zavod Kranj bo v okviru ukrepa Usposabljanje za delo v kmetijstvu, gozdarstvu in živilstvu pripravil na sedežu zavoda v Kranju 15-urno izobraževanje z...