Zraven pa so kot aperitiv postregli pivo na način sprejema gostov s penečim vinom. (Foto: Tina Dokl)

Pivo s čim manj pene, prosim!

Velikokrat slišimo podobno naročilo natakarici. Pred kratkim pa smo izvedeli, da je pravzaprav bolje, če pivo ima peno, ker potem ves proces, ki drugače lahko poteka v našem želodcu in ustvarja kup nevšečnosti, opravi v kozarcu - na zraku. Tako tudi v pitju piva bolj uživamo. Kozarec pa, preden vanj nalijemo pivo, splaknemo s hladno vodo.

Na Bledu smo pred kratkim znova spajali okuse belgijskih piv pod taktirko Danijela Lovrečiča iz Bunkerja in chefa kuhinje Restavracije 1906 hotela Triglav Bled Uroša Štefelina.

Danijel, pivski sommelier iz Pivnice Bunker iz Nabrežine pri Trstu – pred kratkim pa je odprl tudi Bunker 2 v Ljubljani, nam je nekaj malega razložil o pivih, ki smo jih tisti večer okušali ob zanimivem prigrizku – presti s kranjsko klobaso in z gorčico; govejem rosbifu, polnjenem z avokadom, dimljeni postrvi z mandarinami in postrvjimi ikrami v kombinaciji s kislo smetano; ob juhi iz gomoljev krebule s krompirjevo peno in zeleninim zvitkom. Vsako pivo je imelo tudi svoj kozarec, tako da je bila kombinacija z ustvarjalnim navdihom postrežene hrane na krožniku prava paša za oči. Sledili so še file sulca, jadranski škamp, krema žafrana in muškatne buče ter škampova omaka; pa še dve jedi, ki sta name naredili največji vtis, saj si njun okus še vedno lahko prikličem v spomin – file zajca, polnjenega s planinskimi zelišči, kuhanega v senu z zapečenimi ajdovimi rezanci s papriko, dodano kremo ohrovta in kolerabe ter zelenjavo; za sladico pa kombinacija bele in temne čokolade, ki jo je chef Uroš predstavil kot 'snickers' oziroma njegovo verzijo znane čokoladice.

»Kot napovedani aperitiv Duvel smo zamenjali s svetlim belgijskim pivom Saxo. Treba je povedati, da gre za litrsko in pol steklenico, kjer se pivo lepše razvije. Okus je drugačen kot pri steklenici 0,33. Blanche De Silly smo postregli k predjedi. Gre za pivo z vsebovanim nižjim odstotkom alkohola, pivo je pšenično ne ječmenovo, dodana sta mu pomaranča in koriander, tako da je sveže, z malo kisline in občutimo okus po sadju. Med večerjo se je odstotek alkohola v pivih stopnjeval, logično se je višal, prehajali pa smo tudi od svetlega, belega, k temnejšemu. Sledil je Saison De Silly, ki je tudi belgijsko pivo – danes so bila vsa predstavljena piva belgijska. Saison je zanimivo, rdečkasto pivo. Ječmen so malo bolj pražili in je barva temnejša. Vsebuje pet odstotkov alkohola. Zelo pitno, okusno, v retro okusu malo zasladi. Amburon Blond je sicer svetlo pivo, a smo ga lahko postregli v nadaljevanju, saj ima kar dva odstotka več alkohola od Saisona. Pitno, bolj strukturirano pivo, lepo uravnovešeno – ne pregrenko ne presladko, lahko zaznamo okus po ječmenu. No, potem se je začelo zares. K zadnji jedi smo postregli Omer. Ker smo kombinirali s hrano, smo potrebovali močno pivo. Je strukturirano, okusno pivo, ki ravno tako v retro okusu malo sladi. Čisto na koncu, za k sladici, pa smo postregli Scotch Silly Barrel Aged. Njegova tipologija je nekaj posebnega, končno pivo je temno. Močno pivo, z osem in pol odstotka alkohola, ga pa na koncu dajo še za šest mesecev v hrastove sode, tako da je po okusu malce slajše, v aromi pa občutimo še gozdne sadeže in retro okusu malo lesa,« nam je z navdušenjem razlagal o pivih Danijel, ki je svoje znanje sicer pridobival v Italiji, se pa s svojo 'pivsko' ljubeznijo ukvarja že štirinajst let. Takoj za pivi pa so mu zelo blizu viskiji.

Izvedeli pa smo še, da se piva ravno tako lahko starajo. Pač odvisno od same tipologije in strukture piva. In eden izmed srečnih izžrebancev je tokrat na večerji prejel steklenico Cuvee Van De Keizerja, ki ga bo z užitkom lahko spil šele čez nekaj let.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 7. julij 2015 / 14:11

Tri slikarke v Mali galeriji

Kranj – Danes ob 19. uri bo v Mali galeriji Likovnega društva Kranj odprtje razstave likovnih del akademskih slikark Kaje Urh, Milene Kafol in Brine Torkar. Tokrat se predstavljajo tri nove članic...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 10. september 2021 / 13:00

Za obiskovalce sodišč pogoj PCT ni zahtevan

Kranj – Vrhovno sodišče je ta teden objavilo, da je v skladu z vladnim odlokom tudi na sodiščih za vse zaposlene zahtevano izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), medtem ko izpol...

Preddvor / petek, 10. september 2021 / 07:26

Mednarodni Ex Tempore Preddvor

Preddvor – Slikarski Ex Tempore Preddvor je sopotnik festivala Free Forms, tematika letošnjega, že enajstega pa so reke, potoki in sladkovodne ribe v občini Preddvor. Potekal bota konec tedna, med...

Kronika / petek, 10. september 2021 / 17:01

Znova več helikopterskih reševanj

V sredo je dežurna ekipa za reševanje v gorah poletela na tri intervencije, v ponedeljek na dve.

Kranj / petek, 10. september 2021 / 17:00

Gradbena dela na pokopališču v Bitnjah

Zgornje Bitnje – Na pokopališču v Bitnjah so včeraj začeli urejati osebni prehod s parkirišča na pokopališče in poti, so sporočili z Mestne občine Kranj. Tlakovali bodo tudi poti pri novih žarnih g...

Jesenice / petek, 10. september 2021 / 15:38

V tem valu zbolevajo mlajši

»Nismo pričakovali, da bomo oddelek za covid morali odpreti tako zgodaj jeseni,« pravi vodja oddelka za bolnike s covidom-19 v Splošni bolnišnici Jesenice Mateja Verdinek.